Χαλκιδική: Ιδιαίτερα αυξημένη η θετικότητα στους ελέγχους για κορωνοϊό στα Ν. Μουδανιά-Ξεπέρασε το 40%

Χαλκιδική: Ιδιαίτερα αυξημένη η θετικότητα στους ελέγχους για κορωνοϊό στα Ν. Μουδανιά-Ξεπέρασε το 40%

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Μικρή ανησυχία έχει προκληθεί στις υγειονομικές αρχές της Χαλκιδικής, καθώς κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας το ποσοστό θετικότητας στην περιοχή των Νέων Μουδανιών, ξεπέρασε το 40%.

Για την ακρίβεια και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στη δημοσιότητα, από τα 130 rapid test που έγιναν χθες πρώτη ημέρα του Αυγούστου, τα 54 ήταν θετικά στον κορωνοϊό, ποσοστό δηλαδή που φτάνει το 41,1%.

«Η αλήθεια είναι ότι αυτές τις ημέρες υπάρχει μια έξαρση στα κρούσματα του κορωνοϊού, όμως αναφορικά με τις αιτίες, το θέμα σηκώνει πολύ κουβέντα. Δεν μπορεί να γίνει ακριβής ανάλυση και θα εξηγήσω γιατί. Όταν η διενέργεια των test ήταν υποχρεωτική σε εργαζόμενους, επισκέπτες κτλ. πολλά από τα rapid, είχαν τυπικό χαρακτήρα καθώς αναμενόταν να είναι αρνητικά. Αυτά ήταν τα λεγόμενα ψυχρά δείγματα.

Αντίθετα, αυτή την περίοδο που δεν υπάρχει η υποχρεωτικότητα, για να προσέλθει κάποιος να κάνει test σημαίνει ή ότι δεν αισθάνεται καλά ή ότι έχει διαπιστώσει κάποια από τα συμπτώματα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι δεδομένο ότι θα έχουμε θετικά κρούσματα. Τα λεγόμενα θερμά δείγματα» σημειώνει χαρακτηριστικά στο GRTimes ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής και μικροβιολόγος στα Ν. Μουδανιά, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Ο κ. Παπαγεωργίου προσθέτει επίσης και μια άλλη πτυχή των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ίσως να μην έχει γίνει κατανοητή από το ευρύ κοινό. «Η αρχική εγκύκλιος για την περίπτωση θετικού ελέγχου έκανε λόγο για καραντίνα πέντε ημερών με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας και την έκτη ημέρα έξοδο. Αργότερα όμως η σύσταση άλλαξε και πλέον το άτομο μπορεί να βγει από την καραντίνα, αφού πρώτα αρνητικοποιηθεί το test κάτι που οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν με αποτέλεσμα το θέμα να εναπόκειται στη διακριτικότητα του πάσχοντος και αυτό ίσως να έχει παίξει ρόλο στη διασπορά» συμπληρώνει ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής.

Μ. Θεμιστοκλέους: Δεν εμπνέει ανησυχία η επιδημιολογική κατάσταση

Στο μεταξύ σε σημερινές του δηλώσεις στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι «σημαντική πίεση στα νοσοκομεία δεν έχουμε» ωστόσο, επανέλαβε τη σύσταση για τη χρήση μάσκας σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. «Έτσι θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Η χώρα μας είναι από τις πιο συντηρητικές στα θέματα της δημόσιας υγείας» τόνισε.

Επίσης υπογράμμισε πως η επιδημιολογική κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία παρά το γεγονός ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο και αυτό γιατί έχει μειωθεί η επικινδυνότητα του ιού, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό έχει αποκτήσει ανοσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μ. Θεμιστοκλέους: Δε χρειάζεται να παρακολουθούμε επισταμένα τον αριθμό των κρουσμάτων (VIDEO)

ΕΟΔΥ: Στο 19.42% η θετικότητα σε 20.622 rapid test τη Δευτέρα (1/7)

Αυστρία: Κατάργηση της υποχρέωσης καραντίνας για τους θετικούς στον κορωνοϊό

ΕΟΔΥ: Στο 22,05% η θετικότητα σε 6.159 rapid test την Κυριακή (31/7)

Θ. Πλεύρης για κορωνοϊό: Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων το φθινόπωρο (VIDEO)

ΕΟΔΥ: Στο 19,06% η θετικότητα σε 5.791 rapid test το Σάββατο (30/7)

Μ. Γκάγκα: Πολύ σημαντικό να ανοσοποιηθούμε όλοι το φθινόπωρο – Πότε θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια

Μ. Παγώνη: Είναι αναμενόμενα τα κρούσματα αυτόν τον καιρό – Διακοπές με μάσκα και λογική

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top