Σιθωνία: Σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα στον Αγ. Ιωάννη (ΦΩΤΟ)

Σιθωνία: Σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα στον Αγ. Ιωάννη (ΦΩΤΟ)

Σπάνια ευρήματα που χρονολογούνται από την εποχή του 8ου αιώνα π.Χ. έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη στη Σιθωνία Χαλκιδικής, την ώρα που σε κοντινή απόσταση βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες δόμησης 5άστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος από την «Ακτή Αγίου Ιωάννη Αναπτυξιακή και Τουριστική ΑΕ» συμφερόντων της οικογένειας Μεντεκίδη, στην οποία παραχωρήθηκε η έκταση από το ΤΑΪΠΕΔ.

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου, Θωμάς Καλέσης 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που έδωσε στο φως της δημοσιότητας, η διοίκηση της Τοπικής Κοινότητας Νικήτης, με τις ανασκαφές του τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, έχουν ανακαλυφθεί και ερευνηθεί 911 τάφοι ποικίλων τύπων και μια σαρκοφάγος.

Επίσης αξιοθαύμαστα είναι τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν μέσα στους τάφους, τα οποία αφορούν πήλινα και γυάλινα αγγεία, πήλινα ειδώλια, κοσμήματα χρυσού, χαλκού και σιδήρου, όπως ψέλλια, κρίκοι, χάντρες, πόρπες και περόνες, τα οποία έφεραν πάνω τους οι νεκροί.

Τα λείψανα που έχουν βρεθεί, τοποθετούνται χρονολογικά στην Εποχή του Σιδήρου, της Αρχαϊκής και της Κλασσικής Εποχής, τα οποία ταυτίζονται με την αρχαία «Γαληψό».

Η Γαληψός ήταν αρχαία ελληνική πόλη ευρισκόμενη εντός της περιοχής της Ηδωνίδας στη Θράκη και αργότερα στη Μακεδονία. Βρισκόταν στα ανατολικά της Φάγρης και σε απόσταση 17χλμ από την Αμφίπολη. Άνηκε στη συμμαχία της Δήλου, ενώ ιδρύθηκε ως αποικία της Θάσου. Έπειτα από την κατάκτηση της Αμφίπολης, κατελήφθη από τον Βρασίδα το 424 π.Χ., ωστόσο ανακατελήφθη από τον Κλέωνα το 423 π.Χ.

«Ο χώρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νεκροταφεία εποχής Σιδήρου, Αρχαϊκής και Πρώιμης κλασσικής περιόδου στη Βόρεια Ελλάδα με μεγάλο αριθμό, ποικιλία τάφων και εξαιρετικά ευρήματα» αναφέρει στο GRTimes, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νικήτης, Στέλιος Κωστίκας.

«Δεν επηρεάζει την επένδυση»

Αναφερόμενος στο κατά πόσο τα αρχαιολογικά ευρήματα και οι τάφοι που έχουν ανακαλυφθεί, θα επηρεάσουν την επένδυση που έχει γίνει στην περιοχή, ο κ. Κωστίκας πρόσθεσε ότι «η επένδυση δεν επηρεάζεται καθόλου. Η ζώνη όπου έγιναν και συνεχίζονται οι ανασκαφές και ανακαλύφθηκαν οι τάφοι, ήταν ούτως ή άλλως δεσμευμένη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και αυτό οι επενδυτές το γνώριζαν εκ των προτέρων. Το συγκεκριμένο σημείο δε, έχει δεσμευθεί από το 1970 και θεωρείται αρχαιολογικός χώρος, δεν είναι καινούργια πληροφορία αυτή».

Μάλιστα, ο Στέλιος Κωστίκας πρόσθεσε στο GRTimes, ότι οι επενδυτές γνωρίζοντας το ενδεχόμενο ύπαρξης αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή ενθάρρυναν και στήριξαν εμπράκτως τις ανασκαφές.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής, Γιώργος Σκιαδαρέσης, παραδέχτηκε την ανακάλυψη ευρημάτων και πρόσθεσε ότι με την εταιρεία που έχει αναλάβει την επένδυση στην περιοχή έχει υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας.

«Πράγματι η Τοπική Κοινότητα μας ζήτησε πληροφορίες για τα ευρήματα στην περιοχή και την ενημερώσαμε. Τα ευρήματα προέρχονται από την Εποχή του Σιδήρου, την Αρχαϊκή και την Κλασσική Εποχή, όμως οι ανασκαφές βρίσκονται σε εξέλιξη και ως εκ τούτου δεν είναι δόκιμο να προσθέσουμε κάτι άλλο γιατί ο χώρος βρίσκεται και σε ιδιοκτησία. Με την εταιρεία έχει υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας, όμως το σωστό και δόκιμο είναι να πούμε περισσότερα μέσω του υπουργείου όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές. Διότι μέχρι τότε, μπορεί να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία και νέα ευρήματα» υπογράμμισε στο GRTimes ο κ. Σκιαδαρέσης.   

Γ. Μεντεκίδης: Γνωρίζαμε ότι υπήρχε αρχαιολογικός χώρος 

Από την πλευρά του ο διεύθυνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας που έχει επενδύσει στην περιοχή, Γιώργος Μεντεκίδης τόνισε στο GRTimes, πως όταν έγινε η αγορά του ακινήτου, ήταν γνωστή στους ανθρώπους της εταιρείας, η ύπαρξη αρχαιολογικού χώρου.

«Όταν αγοράσαμε το ακίνητο, γνωρίζαμε ότι υπήρχε αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος είναι εκτός της δομήσιμης έκτασης. Αυτό που εκ των υστέρων προέκυψε ήταν η υποχρέωσή μας να κάνουμε ανασκαφή σε όλο αυτό τον χώρο, την οποία εν’ πολλοίς  έχουμε ολοκληρώσει. Μέχρι στιγμής η ανασκαφή κόστισε στην Εταιρεία περί τις 500.000 ευρώ.

Ο αρχαιολογικός χώρος εκτείνεται σε 50 στρέμματα, τα ευρήματα είναι σε 3 στρέμματα. Συγκεκριμένα, κάναμε 15 χλμ. τομές σε αυτά τα 50 στρέμματα, από αυτές προέκυψαν ευρήματα σε μία περιοχή, 2,5 – 3 στρεμμάτων, δίπλα στον αιγιαλό. Θα πρέπει πλέον να αποφασίσει η Αρχαιολογία πως θα διαμορφωθεί η περιοχή της εκσκαφής, να κλείσουν τα 6-7 σκάμματα που υπάρχουν, ώστε να γίνει η αποκατάσταση του χώρου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων, θέλει τη συνέχιση της ανασκαφής. Εμείς, στην παρούσα φάση, διακόψαμε την ανασκαφή. Έχουν βρεθεί περίπου 1.000 τάφοι και ζητάμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να μας υποδείξει τον τρόπο της κατάχωσης, για την προστασία των ευρημάτων και, αποκατάστασης της περιοχής αυτής.

Και η Αρχαιολογία την κατάχωση συζητά, άλλωστε τα ευρήματα εντοπίσθηκαν σε μεγάλο βάθος, τα περισσότερα κάτω από τον υδροφόρο ορίζοντα. Ίσως κάποια από αυτά ανασυρθούν και εκτεθούν κατάλληλα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το ιστορικό της επένδυσης

Η επένδυση της «Μεντεκίδης Κατασκευαστική» στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας, είχε προϋπολογιστεί στα περίπου 40 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είχε διαθέσει για την αγορά του παραθαλάσσιου ακινήτου των 253 στρεμμάτων, από το ΤΑΙΠΕΔ, το επιπλέον ποσό των 9,6 εκατ. ευρώ.

Η τουριστική ανάπτυξη της «Μεντεκίδης», θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η Α’ Φάση, στη Ζώνη 1 του ακινήτου, η οποία και πραγματοποιήθηκε, προέβλεπε την κατασκευή των δικτύων υποδομής, ξενοδοχείου 5 αστέρων και οκτώ bungalows, πλέον κάποιων βοηθητικών κτιρίων και εγκαταστάσεων, όπως ταβέρνα, beach bar, πισίνα.

Όπως είπε ο κ. Γιώργος Μεντεκίδης στο GRTimes, η εταιρεία αποφάσισε να μη λειτουργήσει και φέτος το ξενοδοχείο στον Άγιο Ιωάννη, λόγω της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στην τουριστική αγορά εξ’ αιτίας της πανδημίας. Προτιμήθηκε η ομαλοποίηση της κατάστασης στις μετακινήσεις και τον τουρισμό, για όταν το συγκρότημα  κάνει τα πρώτα του βήματα λειτουργίας.

Στη Ζώνη 2 θα δημιουργηθεί το παραθεριστικό/τουριστικό χωριό του οποίου η πολεοδομούμενη έκταση θα είναι περίπου 62 στρέμματα ενώ άλλη τόση θα είναι η έκταση για τους κοινόχρηστους χώρους του χωριού. Η Ζώνη 2, συνολικά 125 στρεμμάτων, είναι και η μεγαλύτερη στην όλη έκταση της τουριστικής ανάπτυξης.

Η Ζώνη 3, λίγο μεγαλύτερη των 51 στρεμμάτων,  εκτείνεται κατά μήκος του αιγιαλού και είναι περιοχή ήπιας αναψυχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ