Χαλκιδική: Σύγχυση για τη μάσκα στις παραλίες

Χαλκιδική: Σύγχυση για τη μάσκα στις παραλίες

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Μεγάλη σύγχυση επικρατεί σχετικά με τα έκτακτα μέτρα ενάντια στη διάδοση του κορωνοϊού που θα ισχύουν από αύριο στη Χαλκιδική και τη Μύκονο, ενώ στην κορυφή των αποριών που εκφράζουν πολίτες και επιχειρηματίες, βρίσκεται το ερώτημα για το αν η μάσκα, είναι υποχρεωτική και στις παραλίες.

Αναστάτωση επικρατεί σχετικά με το τι θα ισχύει με τους λουόμενους στις παραλίες της Χαλκιδικής και της Μυκόνου και το αν θα είναι από αύριο υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκες προστασίας για τον κορωνοϊό, ακόμη και όταν κάθονται κάτω από τις ομπρέλες τους. Η ανακοίνωση των νέων έκτακτων μέτρων που θα ισχύσουν στις παραπάνω περιοχές έως και τις 31 Αυγούστου, προκάλεσε έντονη δυσφορία, τόσο σε πολίτες όσο και επαγγελματίες, καθώς η υποχρέωση χρήσης μάσκας παντού, δεν είναι ότι πιο ευχάριστο για κάποιον που κάνει τις διακοπές του.

Με την απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ.51892 που συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών και στο ΦΕΚ με αριθμό 3461 που δημοσιεύτηκε στις 19 Αυγούστου 2020, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο 3ο Άρθρο:

Υποχρέωση χρήσης μάσκας
1. Εντός του Δήμου Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους.
2. Από την υποχρέωση της παρ. 1 εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών (3) ετών.

Όπως γίνεται αντιληπτό, στην απόφαση που από χθες είναι νόμος του κράτους, δεν αναφέρεται αν η υποχρέωση για τη μάσκα αφορά τις παραλίες και τα beach bar, παρά μόνο γίνεται μια γενική αναφορά για εξωτερικούς και εσωτερικούς δημόσιους χώρους.

Με την ανακοίνωση των νέων μέτρων, οι επιχειρηματίες, ειδικά οι ιδιοκτήτες των beach bar, προβληματίστηκαν και προσπάθησαν να καταλάβουν τι θα κάνουν με τους πελάτες τους.

“Ότι γνωρίζω, το μαθαίνω από το internet. Δεν έχω πάρει ακόμη στο Επιμελητήριο να ρωτήσω, αλλά για το σαλόνι ξέρω ότι είναι έως 4 άτομα ή 6 αν είναι συγγενείς πρώτου βαθμού και απαγορεύονται οι όρθιοι στο bar . Στις ομπρέλες αυτό που έχω στο μυαλό μου, είναι το πολύ έως 4 άτομα αν και θα προσπαθήσω να είναι δύο ανά ομπρέλα, αλλά πιστεύω πως αυτό που θα ισχύει στο σαλόνι, θα ισχύει και στην παραλία. Τώρα το πως θα έρχεται ο κόσμος με τις μάσκες για μπάνιο, δεν μπορώ να το καταλάβω” αναφέρει ιδιοκτήτης beach bar στο Καλαμίτσι της Σιθωνίας.

Όπως αναφέρει, διάβασε ότι η υποχρεωτικότητα της μάσκας, αφορά και τις παραλίες και πως αυτό σίγουρα θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο αρνητικά τον τουρισμό και την επισκεψιμότητα της περιοχής.

Μάσκα ακόμη και κάτω από τις ομπρέλες

Όπως ανέφερε στο GRTimes.gr πηγή από το γραφείο του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, ο νόμος είναι συγκεκριμένος και αφορά εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς δημόσιους χώρους και η μάσκα είναι υποχρεωτική ακόμη και για τους λουόμενους στις παραλίες, ακόμη και όταν κάθονται κάτω από τις ομπρέλες και φυσικά όχι την ώρα που κάνουν το μπάνιο τους.

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: Που δεν φοράμε μάσκα

Όπως τονίζει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Ιωάννης Κουφίδης, με βάση και σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), στην εστίαση, μέσα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή εστιατόρια, ταβέρνες, μπαράκια, καφετέριες και beach bar, δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

“Κάποιος δηλαδή, θα μπαίνει μέσα στο μαγαζί φορώντας μάσκα, θα κάθεται στη θέση του – όπως λένε τα μέτρα, τέσσερα άτομα ανά τραπέζι ή έξι αν είναι συγγενείς πρώτου βαθμού – θα τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις από τραπέζια, καρέκλες, ομπρέλες, ξαπλώστρες-σεζλόνγκ και εκεί δεν θα χρειάζεται να φοράει μάσκα” επισημαίνει ο κ. Κουφίδης, προσθέτοντας φυσικά πως όρθιοι πελάτες στις παραπάνω επιχειρήσεις, απαγορεύονται ούτως ή άλλως.

Επισημαίνει ακόμη πως ο πελάτης, φεύγοντας από το κατάστημα, πάλι θα υποχρεούται να φοράει μάσκα και πως τα παραπάνω ισχύσουν αποκλειστικά για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Σχολιάζοντας τα τελευταία μέτρα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής δηλώνει ότι η κατάσταση με τον τουρισμό είναι τραγική και πως ουσιαστικά έχει τελειώσει η σεζόν στη Χαλκιδική. “Όχι μόνο με τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο, αλλά και από το 112, το μήνυμα που ήρθε χθες και είχαμε πολύ αρνητικές αντιδράσεις. Όμως πάνω από όλα η υγεία” καταλήγει ο κ. Κουφίδης.

Διαβάστε επίσης: Χαλκιδική: Bροχή οι ακυρώσεις στα ενοικιαζόμενα, λίγες στα ξενοδοχεία

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top