Χαλκιδική: Τρόμος για τους κατοίκους τα αδέσποτα-14χρονη στο νοσοκομείο (ΦΩΤΟ)

Χαλκιδική: Τρόμος για τους κατοίκους τα αδέσποτα-14χρονη στο νοσοκομείο (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Ο φόβος και ο τρόμος έχει κυριεύσει τους κατοίκους της Νικήτης του Δήμου Σιθωνίας στη Χαλκιδική μετά από επιθέσεις σκύλων, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε με τραύματα μία 14χρονη, αφού της επιτέθηκαν αδέσποτα σκυλιά-Τι μεταφέρουν κάτοικοι στο GRTimes-Ποιά η θέση των φιλοζωικών σωματείων-Τι λέει από πλευράς της η Κατερίνα Γιουβαρλάκη, αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης του δήμου Σιθωνίας

«Οι άνθρωποι κρύβονται για να μην τους δαγκώσουν τα σκυλιά». «Φοβόμαστε να βγούμε έξω, ή να βγάλουμε βόλτα τα δικά μας σκυλιά». «Τις προάλλες, επιτέθηκαν σε μία 14χρονη και την έστειλαν στο νοσοκομείο». Με αυτές τις ατάκες, κάτοικος της περιοχής της Νικήτης που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της, μεταφέρει έντρομη στο GRTimes όλα όσα ζει καθημερινά, επιβιώνοντας, ουσιαστικά, στην περιοχή όπου κατοικεί. «Το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά υπάρχει εδώ και χρόνια και κανείς δεν κάνει κάτι.

Έχουμε μαζέψει υπογραφές οι κάτοικοι, έχουμε απευθυνθεί στον δήμο Σιθωνίας, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Ισχυρίζονται ότι κανείς δεν είναι υπεύθυνος και ρίχνουν ο ένας στον άλλον τις ευθύνες», λέει επιπλέον η ίδια, σημειώνοντας ότι πρόκειται για περίπου 15 σκυλιά, τα οποία μάλιστα «μάλλον δεν έχουν εμβολιαστεί, αποτελώντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη απειλή για τους κατοίκους».

Επιπροσθέτως, όπως σημειώνει «φοβόμαστε πλέον να βγούμε μία βόλτα στην παραλία, γιατί τα σκυλιά μαζεύονται εκεί. Το πρωί που πηγαίνουμε τα παιδιά μας στο δημοτικό που στεγάζεται απέναντι από το δημαρχείο, τα βρίσκουμε από έξω». Παράλληλα, με τρεμάμενη φωνή γνωστοποιεί ότι πρόσφατα επιτέθηκαν σε ένα κοριτσάκι 14 χρονών. «Την πέτυχαν έξω από το δημαρχείο και τη δάγκωσαν.

Το τραύμα της 14χρονης από την επίθεση των σκύλων-Πηγή φωτογραφίας: halkidikigr.blogspot.com

Η μικρή πήγε στον γιατρό, της έκαναν ενέσεις, της έδωσαν φάρμακα και από ό,τι πληροφορήθηκα, έκανε και καταγγελία στην αστυνομία». Αναφερόμενη επιπλέον σε άλλο περιστατικό, υπογραμμίζει ότι «τα σκυλιά μαζεύτηκαν και έξω από την αυλή μίας άλλης κατοίκου. Μπήκαν μέσα όσο εκείνη βρίσκονταν στη δουλειά, άρπαξαν το δικό της σκυλί και όταν επέστρεψε, βρήκε την αυλή της μέσα στα αίματα και το κατοικίδιό της τραυματισμένο».

Σύμφωνα μάλιστα και με άλλον κάτοικο της περιοχής, τον Δ.Π., τα αδέσποτα σκυλιά επιτίθενται στους περαστικούς ακόμη και τη νύχτα. Όπως μεταφέρει ο ίδιος μιλώντας στο GRTimes, «το πρόβλημα είναι μεγάλο και από τον δήμο, δεν επιλαμβάνεται κανείς. Τα σκυλιά τα αφήνουν να τριγυρνάνε έξω και κάποιοι από τα σπίτια τους, ενώ κάποια από αυτά πρόσφατα δάγκωσαν και ένα κοριτσάκι».

«Γεγονός το συγκεκριμένο θέμα-Δεν είναι κάτι πρωτότυπο τα αδέσποτα σκυλιά»: Ποια η θέση της φιλοζωικής που εδρεύει στην περιοχή

Γνώση του γεγονότος του ζητήματος έχει και η ΜΚΟ «Άνθρωποι και Ζώα», η οποία βρίσκεται στην περιοχή. Όπως σημειώνει μιλώντας στο GRTimes η Ελένη Γερνά, εκ των ιδρυτικών μελών της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και γνώστρια του συγκεκριμένου ζητήματος, καθώς υπήρξε συνεργάτης της ΜΚΟ που συνδράμει στον δήμο Σιθωνίας, «δεν πρόκειται για κάτι πρωτότυπο, καθώς το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί γεγονός. Και μάλιστα, συμβαίνει σε πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα».

Σύμφωνα με την κ. Γερνά, ο τοπικός δήμος πάντοτε έδειχνε ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά, όπως εκτιμά η ίδια, «έχουν αδρανήσει σε έναν βαθμό, όσο τα χρόνια περνάνε. Εμείς από πλευράς μας, πάντοτε “ενοχλούσαμε” τον δήμο».

Όπως αναφέρει επιπλέον η κ. Γερνά, «δεν είναι ευθύνη των φιλοζωικών σωματείων η συγκεκριμένη κατάσταση, καθώς πρόκειται για εθελοντές. Οι κάτοικοι δυστυχώς, επιτίθεντο σε εμάς αλλά δεν υπάρχει λόγος για να συμβαίνει αυτό. Δεν έχουν την υποχρέωση να επιληφθούν του ζητήματος οι φιλοζωικές, παρά μόνον ο τοπικός δήμος».

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των σκυλιών, η ίδια αναφέρει ότι αυτός πρέπει να πραγματοποιείται «ανά έναν, με ενάμιση χρόνο. Ωστόσο, ο δήμος τα εμβολιάζει μία με δύο φορές και έπειτα σταματά». Αυτό, σύμφωνα με την κ. Γερνά, συμβαίνει διότι «όπως αναφέρουν από τον δήμο, πολλές φορές η κεντρική εξουσία δε τους χρηματοδοτεί. Πλέον, έχουμε αγανακτήσει κι εμείς ως εθελοντές».

Ωστόσο, τα σκυλιά που δεν εμβολιάζονται κατά της λύσσας και άλλων ασθενειών, κινδυνεύουν από τις συγκεκριμένες αρρώστιες αποτελώντας παράλληλα κίνδυνο το ένα για το άλλο, αλλά και για τους ανθρώπους.

«Λυπηρό το περιστατικό με την 14χρονη-Έχουμε συνάψει δύο συμβάσεις με φιλοζωικές εταιρείες»-Τι αναφέρει ο δήμος Σιθωνίας

Το GRTimes επικοινώνησε με την αντιπρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης του δήμου Σιθωνίας, Κατερίνα Γιουβαρλάκη, η οποία υπογράμμισε ότι σύσσωμη η διοίκηση του δήμου έχει σκύψει πάνω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Νικήτη, διότι συνορεύει με γειτονικό δήμο και κάποια ζώα περνούν εκεί. Επιπλέον, αρκετοί τουρίστες ταΐζουν τα αδέσποτα το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα αυτά να παραμένουν στο σημείο».

Όπως επιπλέον γνωστοποιεί η κ. Γιουβαρλάκη, ο δήμος έχει συνάψει συμβάσεις με δύο φιλοζωικές εταιρείες. «Έχουμε συνάψει σύμβαση με έναν κτηνίατρο στον δήμο Τορώνης, έναν στον δήμο Σιθωνίας και πρόκειται να συνάψουμε ακόμη μία με κτηνίατρο που βρίσκεται στην περιοχή της Νικήτης, όπου υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα. Ακόμη, υπάρχει ομάδα περισυλλογής, ενώ περισυλλογή πραγματοποιούν και οι κτηνίατροι».

Σχετικά με το περιστατικό της επίθεσης στην 14χρονη, η κ. Γιουβαρλάκη ανέφερε πως «είναι λυπηρό. Είμαι κι εγώ μητέρα δύο παιδιών και στεναχωρήθηκα. Είμαστε στεναχωρημένοι για όλες τις επιθέσεις που έχουν γίνει στους συνανθρώπους μας». Επιπροσθέτως, η ίδια γνωστοποιεί ότι τα αδέσποτα επιτέθηκαν και σε μία 60χρονη, η οποία στην προσπάθειά της να διαφύγει κατέπεσε, σπάζοντας το πόδι της.

Όταν συμβαίνει ένα περιστατικό, υπάρχει κτηνατιατρική παρακολούθηση

Μιλώντας για την αποσύνθεση της αγέλης των σκύλων που σκορπά τον τρόμο στη Νικήτη, η κ. Γιουβαρλάκη, τονίζει ότι «ένα ζώο μόνο του δεν μπορεί να κάνει ζημιά, ενώ όταν είμαι πολλά μαζί, το ένα παρασύρει το άλλο. Σκοπός είναι να “σπάσουμε” την αγέλη».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που απαιτείται προκείμενου να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης του δήμου Σιθωνίας, υπογράμμισε πως «όταν συμβαίνει ένα περιστατικό, υπάρχει κτηνιατρική παρακολούθηση. Βλέπουμε το ζώο, το εξετάζει κτηνίατρος, ελέγχει αν είναι στειρωμένο ή όχι και αν υποφέρει από κάποια ασθένεια. Φροντίζει για όλα αυτά και έπειτα, το ζωάκι επιστρέφει στον τόπο από όπου το περισυλλέξαμε».

Για να απομακρυνθεί, τώρα, ένα επιθετικό αδέσποτο σκυλί από την περιοχή, ακολουθείται μια άλλη διαδικασία. Όπως λέει η κ. Γιουβαρλάκη, «ένα ζώο πρέπει να περάσει από επιτροπές, μία εκ των οποίων υπάρχει και στον δήμο. Έπειτα περνάει από επιτροπή της περιφέρειας και μετά από μία μεγάλη διαδικασία, απομονώνεται».

Κλείνοντας, η αντιπρόεδρος της δημοτικής Επιχείρησης του δήμου Σιθωνίας, αναφέρει ότι «είμαστε ευαισθητοποιημένοι με το συγκεκριμένο θέμα, κάνουμε ό,τι μπορούμε και ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό».

Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με το Άρθρο 7 του νόμου 4830/2021 (για την ευζωία των ζώων συντροφιάς) που αφορά τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των δήμων, αναφέρεται μεταξύ άλλων το εξής:

1. Οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 3, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση και (ε) την υιοθεσία τους. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων και διαδημοτικές συνεργασίες. Επιπλέον, έχουν την υποχρέωση να εξυπηρετούν τους πολίτες και ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς για διοικητικές πράξεις σχετικές με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, καθώς και την υποχρέωση υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων.

Όλες τις διατάξεις το νόμου, μπορείτε να τις διαβάσετε ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μετά τα αγριογούρουνα στα χωριά κατέβηκαν και… λύκοι-Τι λένε οι ειδικοί (ΦΩΤΟ)

Αρκτούρος: Έγιναν τετράδα τα ζαρκαδάκια

Κοζάνη: Αρκουδάκι ξεψύχησε μετά από τροχαίο στην Εγνατία Οδό – Τι λένε από την ΟΑΕ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top