Χαρδαλιάς: Ισχυρότατη σύσταση για Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα

Χαρδαλιάς: Ισχυρότατη σύσταση για Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα

Ισχυρότατη σύσταση και έκκληση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης και της Αχαΐας, να τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό και να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση, καθώς τα δεδομένα με τα νέα κρούσματα είναι δραματικά, απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Χαρδαλιάς, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, παρουσιάζοντας τα τελευταία δεδομένα από τις παραπάνω περιοχές, στις οποίες οι δομές υγείας είναι ήδη στα όρια τους και οι ΜΕΘ παρουσιάζουν ανησυχητική πληρότητα.

Για την Π.Ε Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι έχει αυτή τη στιγμή 3776 ενεργά κρούσματα, το 89,74 % των οποίων είναι συμπτωματικά. Από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, έχουν εντοπιστεί 7250 στενές επαφές, το 44,07% των οποίων είναι με συμπτώματα. Άρα στην Π.Ε υπάρχουν 6971 ενεργά και εν δυνάμει πιθανά κρούσματα .

Επιπρόσθετα τα ενεργά κρούσματα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, έχουν αυξηθεί κατά 45,69% το τελευταίο δεκαήμερο, αύξηση που συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους δήμους της περιφερειακής ενότητας.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι το τελευταίο δεκαήμερο, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί:

  • Κατά 38,73% στον δήμο Δέλτα,
  • 67,78% στον δήμο Θερμαϊκού,
  • 64,36% στον δήμο Λαγκαδά,
  • 43,95% στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου και
  • 335% στον δήμο Χαλκηδόνας.

Για την Π.Ε Κοζάνης, είπε ότι έχει 738 ενεργά κρούσματα από τα οποία το 87,91% είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί επιπλέον 1771 στενές επαφές από τις οποίες το 40,65% είναι με συμπτώματα. Δηλαδή υπάρχουν 1458 ενεργά αλλά και πιθανά κρούσματα.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στις κενές κλίνες Covid είναι οριακή. Επιπλέον τα ενεργά κρούσματα κατά το τελευταίο 10ήμερο στον δήμο της Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 97,56%, συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους δήμους της περιοχής, μέσω της μετακίνησης.

Χθες σε δειγματοληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ στη Σιάτιστα Κοζάνης, ο δείκτης θετικότητας ήταν όπως ανέφερε στο «εξωπραγματικό» 13,2%.

Στην Αχαΐα, η Π.Ε έχει 1062 ενεργά κρούσματα, το 81,26% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν βρεθεί 2121 στενές επαφές, εκ των οποίων το  38% είναι με συμπτώματα. Δηλαδή στην Αχαΐα υπάρχουν 1889 ενεργά ή εν δυνάμει πιθανά κρούσματα, τη στιγμή που υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες, στη διάθεση κενών κλινών ΜΕΘ Covid.

Επιπρόσθετα, από την ημέρα που η Π.Ε μπήκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, μέχρι σήμερα, τα ενεργά κρούσματα αντί να μειώνονται αυξάνονται με αύξηση 46,89%. Ενδεικτικά είπε ότι στις 11 Ιανουαρίου είχε 113 ενεργά κρούσματα, ενώ σήμερα έχει 1062.

Δραματική αύξηση ποσοστών μέσα σε έναν μήνα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ανέλυσε στη συνέχεια τα σημερινά στοιχεία, λέγοντας πως με βάση τα στατιστικά μοντέλα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Για αυτό όπως είπε, στις παραπάνω περιφερειακές ενότητες απευθύνει ισχυρότατη σύσταση και έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων, τα επόμενα 24ωρα.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, είπε ότι σήμερα είχαμε 350 νέα κρούσματα, τη στιγμή που η πληρότητα σε ΜΕΘ Covid αγγίζει το 90%, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, στα νοσοκομεία της πόλης, αυξήθηκαν κατά τον μήνα Μάρτιο κατά 270,97%

Στην Αχαΐα έχουμε σήμερα 147 νέα κρούσματα, με τις νέες εισαγωγές ασθενών covid στα νοσοκομεία της Π.Ε για τον Μάρτιο, να έχουν αυξηθεί κατά 164,29% και αντίστοιχα στην Κοζάνη τα νέα κρούσματα είναι 94 με την αύξηση εισαγωγής ασθενών στα νοσοκομεία για τον Μάρτιο να αγγίζει το 221,43%.

“Είναι ξεκάθαρο ότι η επιδημιολογική εικόνα των παραπάνω περιοχών, δεν επιτρέπει να διακινδυνεύσουμε την παραμικρή επιβάρυνση και κάνουμε έκκληση, παράκληση για αυστηρότατη εφαρμογή των μέτρων προστασίας” κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ