Χιονοδρομικά κέντρα – Γιορτές: «Χιονοστιβάδα» ακυρώσεων & μείωση τζίρου άνω του 50%

Χιονοδρομικά κέντρα – Γιορτές: «Χιονοστιβάδα» ακυρώσεων & μείωση τζίρου άνω του 50%

Με θερμοκρασίες… καλοκαιριού, τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας, έχασαν την πιο δυνατή περίοδο για τη λειτουργία και κατ’ επέκταση την κερδοφορία τους, αυτήν της εορταστικής. Χάθηκε τουλάχιστον το 50% του τζίρου της σεζόν και όλοι οι εμπλεκόμενοι του κλάδου ευελπιστούν να δουν σύντομα… μια άσπρη μέρα!

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

«Χιονοστιβάδα» ακυρώσεων, μείωση του τζίρου και κατ’ επέκταση κακή ψυχολογία δημιούργησε η παρατεταμένη καλοκαιρία στην Ελλάδα σε όλους όσοι εμπλέκονται με τα χιονοδρομικά κέντρα και τα χειμερινά σπορ. Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, παραδοσιακά, ανεβάζει τον ετήσιο τζίρο των επιχειρήσεων, στις περισσότερες περιπτώσεις, τουλάχιστον, κατά 50%. Ακόμη περισσότερο σε προορισμούς που βρίσκονται κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα, οι οποίοι για μεγάλη μερίδα επισκεπτών, είναι συνυφασμένοι με τα χιόνια. Φέτος, αν και ξεπεράστηκαν οι περιορισμοί της διετούς πανδημίας, τόσο τα χιονοδρομικά κέντρα όσο και οι επιχειρήσεις που σχετίζονται μ’ αυτά, ήρθαν αντιμέτωποι με τον καιρό. «Αν είχαμε έστω και δέκα πόντους, για λίγο χιονοπόλεμο, για τα παιδικά έλκηθρα, θα ήταν τελείως διαφορετική η εικόνα, όμως ούτε αυτό δεν είχαμε» δηλώνουν με προβληματισμό για την επόμενη μέρα παράγοντες των χιονοδρομικών κέντρων στο GRTimes.gr.

Η μείωση του τζίρου τόσο για τα χιονοδρομικά όσο και για τις επιχειρήσεις που σχετίζονται άμεσα με τον κλάδο (ενοικιάσεις, πωλήσεις εξοπλισμού, μαθήματα σκι κτλ.) σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε και το 90%. «Άλλαξε ο καιρός, λένε για χιονοπτώσεις, αν όμως δεν το δούμε, δεν μπορούμε να ελπίζουμε» δηλώνουν παράγοντες των χιονοδρομικών στο GRTimes.gr.

Ελατοχώρι

Το Ελατοχώρι, στα ορεινά της Πιερίας, είναι ένας προορισμός, που τα τελευταία χρόνια, έχει τοποθετηθεί στις top επιλογές για όλους όσοι αγαπούν το βουνό, τη φύση, τη χιονοδρομία, τις αποδράσεις. Ένα από τα σημεία που προσελκύουν κόσμο είναι και το χιονοδρομικό κέντρο, σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από το χωριό. Ωστόσο, και αυτό, όπως όλα τα χιονοδρομικά κέντρα στην χώρα μας, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου δεν είχε… δείγμα χιονιού.

«Ήταν σαν καλοκαίρι, σαν Σεπτέμβριος» λέει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του χιονοδρομικού κέντρου Ελατοχωρίου Κώστας Γκλάρας εξηγώντας πως εάν υπήρχαν έστω και 10 εκατοστά χιόνι, η ψυχολογία του κόσμου, θα ήταν σαφώς καλύτερη.

Λόγω έλλειψης χιονιού υπήρξαν ακυρώσεις σε καταλύματα και εστιατόρια της περιοχής σε ποσοστό 30% ενώ στο σύνολο της εορταστικής περιόδου χάθηκε τουλάχιστον το 50% του τζίρου της σεζόν. Εάν, δηλαδή, για όλες τις ημέρες της εορταστικής περιόδου -από τις ημέρες των Χριστουγέννων έως και τα Θεοφάνεια- θα πήγαινε 25.000 – 30.000 κόσμος, τελικά ανέβηκε περίπου το 50%.

«Αλλάζει ο καιρός, λένε ότι θα ρίξει χιόνι, εάν όμως δεν το δούμε, δεν μπορούμε να ελπίζουμε» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του χιονοδρομικού κέντρου Ελατοχωρίου Κώστας Γκλάρας.

Υπενθυμίζεται, ότι η έναρξη για τη σεζόν 2022 – 2023 στο χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου είχε γίνει το Σαββατοκύριακο 17-18 Δεκεμβρίου με τον εναέριο αναβατήρα για βόλτα ενώ το σαλέ είχε ανοίξει μια εβδομάδα νωρίτερα.

Σέλι

Μπορεί το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, το οποίο λειτουργεί από το 1934, το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, να είναι από τα πλέον αγαπητά σε φίλους του βουνού, αλλά και της χιονοδρομίας και να έχει πραγματοποιήσει την επίσημη έναρξη λειτουργίας του στις 17 Δεκεμβρίου 2022, ωστόσο η ολική έλλειψη χιονιού κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου έχει φέρει και εκεί μείωση του τζίρου της σεζόν κατά 90%.

Η εναέρια διθέσια καρέκλα «Φίλιππος» λειτουργούσε δωρεάν για τον κόσμο, γεγονός που σημαίνει ότι την σημαντικότερη περίοδο για τα χιονοδρομικά κέντρα, δεν υπήρξαν τα αναμενόμενα έσοδα.

Όπως δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου (ΕΧΚΣ) Γιώργος Μιχαλιάς, υπήρξαν ακυρώσεις στην περιοχή, λόγω έλλειψης χιονιού, και εάν, υπό κανονικές συνθήκες, θα υποδέχονταν τουλάχιστον 1.000 αυτοκίνητα καθημερινά, αυτές τις ημέρες δεν ξεπερνούσαν τα εξήντα (60).

Όπως δήλωσε ο κ. Μιχαλιάς, προβλέψεις μιλούν για χιονοπτώσεις από τις 12 Ιανουαρίου και έπειτα, «ευελπιστούμε» λέει προσθέτοντας ότι ήδη υπάρχει μια μελέτη, ώριμη και επιλέξιμη, προς έγκριση από τα αρμόδια υπουργεία, για την εγκατάσταση τεχνητής χιόνωσης.

Υπενθυμίζεται, ότι στην έναρξη της περσινής σεζόν, στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2022, οι άριστες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την άρση των περιοριστικών μέτρων της εποχής, είχαν ως αποτέλεσμα το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου να ‘βουλιάξει’ από κόσμο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Σέλι: «Βούλιαξε» από κόσμο, φράκαρε από αυτοκίνητα

Καϊμάκτσαλαν

Το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν, στο όρος Βόρας, στα ορεινά της Πέλλας, μπορεί να είναι το ψηλότερο χιονοδρομικό της χώρας μας, με το κατώτερο σημείο του να ξεκινάει από τα 2050 μ. με το σαλέ, το πάρκινγκ και τις σχολές/ενοικιάσεις εξοπλισμού σκι, ωστόσο, ούτε και εκεί, δεν υπήρχε χιόνι, με αποτέλεσμα, η κίνηση να είναι υποτονική κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Υπήρξε μια περιορισμένη, για την εποχή, επισκεψιμότητα, με τον κόσμο να κατευθύνεται στο σαλέ, να κάνει βόλτα με την εναέρια καρέκλα, ενώ υπήρχε και ένα μικρό κομμάτι του baby lift με τεχνητή χιόνωση για αρχάριους και έλκηθρο.

Ωστόσο, χιόνι για χιονοδρομία δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα να καταγραφεί μείωση του τζίρου της σεζόν για τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται άμεσα, της τάξεως του 50%. Εάν, για παράδειγμα, υπό κανονικές συνθήκες, το Καϊμάκτσαλαν, θα υποδεχόταν για τις ημέρες των εορτών, 50.000 κόσμο, αυτή τη σεζόν, μετά βίας, έφτασαν τις 10.000.

Όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο Θάνος Παναγιωτόπουλος διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου Βόρας, δείχνει χιονόπτωση τις επόμενες 3-4 μέρες, ωστόσο οι προβλέψεις είναι ριψοκίνδυνες. Ίσως μια άσπρη μέρα για το Καϊμάκτσαλαν να υπάρξει μετά τις 22 Ιανουαρίου.

Παρνασσός

Ακόμη και το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας μας, ο Παρνασσός, με τις 23 πίστες, συνολικού μήκους 34 χιλιομέτρων για όλα τα επίπεδα ικανότητας και σε όλους τους βαθμούς δυσκολίας, δεν είχε χιόνι, με αποτέλεσμα κατά την εορταστική περίοδο να μην είναι δυνατή η χιονοδρομία.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr λειτουργούσαν μόνο δυο τελεφερίκ – από τους 17 συνολικά αναβατήρες που διαθέτει το χιονοδρομικό- για το σαλέ στη θέση Κελλάρια και στον Προφήτη Ηλία.

Κατά την εορταστική περίοδο, ενώ η γύρω περιοχή (Αράχωβα, Δελφοί κτλ.) ήταν γεμάτη, το χιονοδρομικό δεν προσέλκυσε τον αναμενόμενο κόσμο, διότι εκείνο το διάστημα το προτιμούν οικογένειες με παιδιά, και όχι χιονοδρόμοι. Από τη στιγμή που δεν υπήρχε χιόνι, ούτε για χιονοπόλεμο, ήταν ένας βασικός ανασταλτικός παράγοντας για επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο.

Σύμφωνα με πηγές του GRTimes.gr από επιχειρηματίες της περιοχής που εμπλέκονται με τα χειμερινά σπορ, χάθηκε τουλάχιστον το 40% της τουριστικής σεζόν από τη συγκεκριμένη εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς – Θεοφανείων. Και αν, υπό κανονικές συνθήκες, με επάρκεια χιονιού (έστω και για χιονοπόλεμο) και προ πανδημίας, την εορταστική περίοδο, επισκέπτονταν το χιονοδρομικό του Παρνασσού 2.000 – 5.000 άτομα ημερησίως, φέτος, δεν άγγιξαν ούτε τα… 500.

*Φωτογραφία από το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου (Φωτ. Δάνος Δανιηλίδης Fb Danos Danielides)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χιονοδρομικά κέντρα: Δίχως χιόνι αλλά με ανοιχτά τα σαλέ για βόλτα

Τουρισμός – Ελλάδα: Υψηλές πληρότητες για την Πρωτοχρονιά αλλά και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής

Ο αγιασμός των υδάτων στον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ – VIDEO)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top