Χιονοδρομικά κέντρα: Με χιόνι αλλά δίχως κόσμο – Θα ανοίξουν;

Χιονοδρομικά κέντρα: Με χιόνι αλλά δίχως κόσμο – Θα ανοίξουν;

Με τον «Λέανδρο» να βρίσκεται σε εξέλιξη και πολλές περιοχές της Ελλάδας να έχουν «ντυθεί» στα λευκά, ο χειμερινός τουρισμός εξακολουθεί να είναι στον «πάγο» ενώ τα χιονοδρομικά κέντρα, προετοιμασμένα αλλά και χιόνια, αναμένουν ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση, για το εάν τελικά, θα λειτουργήσουν για τη φετινή σεζόν. «Η χρονιά είναι χαμένη» δηλώνουν εμπλεκόμενοι στο GRTimes.gr, δίχως ωστόσο να χάνουν την όποια αισιοδοξία τους.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

«Η αλήθεια είναι ότι μας απασχολούν τα χιονοδρομικά’ τώρα που ήρθαν και τα χιόνια και θα έχουν όλα τα χιονοδρομικά αρκετό χιόνι για να μπορούν να δουλέψουν, ένα από τα θέματα που μας απασχολούν είναι και αυτά» ανέφερε σε χθεσινή πρωινή τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα πρώτα χιόνια σε αρκετές περιοχές της χώρας με την έλευση της κακοκαιρίας «Λέανδρος» έφεραν κάποια συγκρατημένα χαμόγελα σε εμπλεκόμενους του χειμερινού τουρισμού. Ωστόσο, εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, και βεβαίως, των απαγορεύσεων των μετακινήσεων από νομό σε νομό, διογκώνεται το πρόβλημα σχετικά με τη λειτουργία, εφόσον δοθεί «πράσινο» φως, των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας, σε επίπεδο έλευσης επισκεπτών, σαλέ, εστιατορίων κτλ.

Από το ρεπορτάζ του GRTimes.gr σε χιονοδρομικά κέντρα, αποτυπώνεται η αγωνία των εμπλεκόμενων. «Είμαστε έτοιμοι» δηλώνουν, «τα χιόνια έπεσαν», μπορεί να μην επαρκούν, μέχρι στιγμής, για χιονοδρομία, ωστόσο, σε συνδυασμό με τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού κ. Γεωργιάδη, διατηρούνται οι όποιες ελπίδες, έστω και για άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων για τη φετινή σεζόν, με περιοριστικούς όρους. «Ακόμη, και αν ανοίξουν, θα είναι όλα διαφορετικά» εξηγούν στο GRTimes.gr.

Ελατοχώρι στην Ορεινή Πιερία

Δέκα πόντους χιόνι έχει περίπου το χιονοδρομικό κέντρο στο Ελατοχώρι Πιερίας, ένα από τα νεότερα της χώρας μας, που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων Ορέων.

Οι απαραίτητοι έλεγχοι και συντηρήσεις σε λιφτ, μηχανήματα κτλ. έχουν ήδη ολοκληρωθεί, και όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου Κώστας Γκλάρας, «εάν δουλέψουμε έναν – ενάμιση μήνα, μόλις το ¼  της ζημίας θα καλυφθεί» εξηγώντας πώς από τη στιγμή που χάθηκε η εορταστική περίοδος, το πλήγμα είναι, ήδη, μεγάλο, «είναι καταστροφή» όπως χαρακτηριστικά προσθέτει.

Όπως, ήδη, έχουμε δημοσιεύσει, για τη φετινή σεζόν, τα τρία σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου (βάση, λιφτ και κορυφή) έχουν μισθωθεί σε νέους ιδιώτες για την επόμενη πενταετία.

Καϊμάκτσαλαν στην ορεινή Πέλλα

Έρημο το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν στο όρος Βόρας, στα ορεινά της Πέλλας, με αρκετό χιόνι μεν, δίχως κόσμο δε.

«Ήδη, από τις αρχές Δεκεμβρίου, είμαστε έτοιμοι, σε θέματα συντηρήσεων, προτάσεων υγειονομικών πρωτοκόλλων και λειτουργίας» αναφέρει στο GRTimes.gr ο διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου Βόρας Καϊμάκτσαλαν Θάνος Παναγιωτόπουλος προσθέτοντας ότι εφόσον ανοίξουν τα χιονοδρομικά, και πάντα, τηρώντας τα αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής, και υπό την επέκταση των περιοριστικών μέτρων (απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό, κλειστή εστίαση, σαλέ κτλ.), προβλέπεται ότι το ‘παρών’ θα δώσουν μονάχα οι πωρωμένοι χιονοδρόμοι.

Σημειώνεται ότι το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν είναι το ψηλότερο της Ελλάδας, ξεκινάει από τα 2.050 μ. και το ψηλότερο σημείο να φτάνει μέχρι τα 2.524 μ., εκεί όπου βρίσκεται και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, το οποίο αποτελεί μνημείο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τρία Πέντε Πηγάδια στο Βέρμιο

Το χιονοδρομικό κέντρο Τρία Πέντε Πηγάδια στη δυτική πλευρά του Βερμίου, στα ορεινά της Νάουσας Ημαθίας, και σε υψόμετρο 1.430 μ., σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας πέρασε προσωρινά στη διαχείριση του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Νάουσας.

Όπως ενημερώνεται από έγκυρες πηγές το GRTimes.gr, ολοκληρώνονται οι εργασίες συντηρήσεις των μηχανημάτων, και αναμένεται η άδεια λειτουργίας του, η οποία είναι «θέμα χρόνου για την έκδοσή της» όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Σ΄ ότι αφορά τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου, εφόσον δοθεί το «πράσινο» φως από την Κυβέρνηση, θα λειτουργεί Π/Σ/Κ με τα συρόμενα λιφτ, δίχως τη διθέσια καρέκλα.

Σημειώνεται πώς το χιονοδρομικό κέντρο Τρία Πέντε Πηγάδια διαθέτει πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας, οι οποίες διαγράφονται ανάμεσα σε δάσος οξιάς, και αποτελεί κέντρο για προπόνηση των αθλητικών χιονοδρομικών ομάδων και όχι μόνο.

Παραμένοντας στην Ημαθία και στο όρος Βέρμιο, «ταξιδεύουμε» και στο Σέλι, το παλαιότερο χιονοδρομικό της χώρας μας αλλά και το πρώτο οργανωμένο. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλαγιά του Βερμίου όρους σε υψόμετρο 1.500 μ. – 1.900 μ. και απέχει μόλις 25 χλμ. από τη Βέροια, 95 χλμ. από Θεσσαλονίκη και 1,5 χλμ. από το χωριό Σέλι.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, με την επέλαση του «Λέανδρου», χιόνι έχει πέσει, «έχουμε 15 – 20 πόντους, τι να το κάνουμε όμως, τζάμπα να το κοιτάμε;» λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πλατίτσας, επιχειρηματίας, από τους ελάχιστους που έχουν απομείνει στο χιονοδρομικό.

Για την ιστορία του χιονοδρομικού κέντρου Σελίου, ήταν το 1934 όταν οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες Χιονοδρομίας και έκτοτε το χιονοδρομικό μετράει 87 χρόνια ζωής. Ο πρώτος αναβατήρας «Φίλιππος» τοποθετήθηκε το 1955 (η εναέρια καρέκλα μήκους 750 μ.) και το 1968 επεκτάθηκε κατά 500 μ. φτάνοντας σε υψόμετρο 1.730 μ.

Πισοδέρι στη Φλώρινα

Συνηθισμένη η περιοχή της Φλώρινας στις χιονοπτώσεις και τις πολικές θερμοκρασίες, ωστόσο το χιονοδρομικό κέντρο στο Πισοδέρι, σε απόσταση 20 χλμ. από την πόλη, στη θέση Βίγλα, μετράει τις πληγές του.

«Έχουμε 40 πόντους χιόνι, είμαστε πανέτοιμοι, και πριν τα Χριστούγεννα, είχαμε καλό χιόνι» αναφέρει στο GRTimes.gr ο Τάσος Τόττης εκ των διαχειριστών του χιονοδρομικού κέντρου, ωστόσο ο ίδιος πιστεύει ότι η φετινή σεζόν έχει χαθεί, επισημαίνοντας πως το 50% του τζίρου στο χιονοδρομικό Πισοδερίου προέρχεται από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Παρνασσός – το μεγαλύτερο χιονοδρομικό

Συμπεριλαμβάνοντας και τον Παρνασσό, το  μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας μας, με 23 πίστες, συνολικού μήκους 34 χιλιομέτρων, πληροφορούμαστε πως μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, έχει 20-30 εκατ. χιόνι στα Κελλάρια, όχι όμως και  στη Φτερόλακκα, ωστόσο, αναμένεται χιονόπτωση τις επόμενες ώρες, γεγονός που θα αλλάξει την εικόνα του χιονοδρομικού. Βεβαίως, οι συντηρήσεις στα μηχανήματα και στις εγκαταστάσεις έχουν, ήδη, ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας στον ορεινό όγκο των Γρεβενών, με την πρόσφατη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού  και κατόπιν αιτήματος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Xειμερινών Αθλημάτων και ενεργειών της Επιτροπής Διοίκησης του Κέντρου θα φιλοξενήσει τους αθλητές της Εθνικής προολυμπιακής ομάδας για την προετοιμασία τους για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top