Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας: Είμαστε έτοιμοι, το χιόνι περιμένουμε!

Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας: Είμαστε έτοιμοι, το χιόνι περιμένουμε!

Μπορεί τα χιονοδρομικά κέντρα να βρίσκονται (και) αυτά σε αναστολή, λόγω του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, ωστόσο, το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό Γρεβενών, είναι πανέτοιμο να υποδεχθεί τους αθλητές της Εθνικής προολυμπιακής ομάδας για την προετοιμασία τους στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022. «Είμαστε έτοιμοι, το χιόνι περιμένουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του χιονοδρομικού κέντρου Δημήτρης Καραγιάννης.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Το λίγο χιόνι που έπεσε προ ημερών στις πλαγιές της Βασιλίτσας, στα ορεινά των Γρεβενών, το διαδέχτηκε η βροχή, και σε συνδυασμό με τις υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες, έφερε το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, δηλαδή, το να το λιώσει!

Από την άλλη, η πρόσφατη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) κατόπιν αιτήματος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Xειμερινών Αθλημάτων και ενεργειών της Επιτροπής Διοίκησης του Κέντρου, έφερε χαμόγελα στους εμπλεκόμενους.

«Είναι τιμή για εμάς, το να χρησιμοποιηθούν οι αθλητικές μας εγκαταστάσεις για την προετοιμασία των αθλητών της Εθνικής προολυμπιακής ομάδας» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας Δημήτρης Καραγιάννης.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, το οποίο, μεταξύ άλλων, διαθέτει δυο πίστες ολυμπιακών προδιαγραφών (σ.σ. τη «Δίας» μήκους 1.000 μ. υψομετρικής διαφοράς 289 μ. (1.814 μ. – 2.103 μ.) και την «Τυμφαία» μήκους 760 μ. υψομετρικής διαφοράς 254 μ. (1.780 μ. – 2.034 μ.)) είναι πανέτοιμο, και μόλις πέσει το απαραίτητο χιόνι, θα έχει ‘στρωμένες’ τις πίστες ώστε να υποδεχθεί τους αθλητές.

Όπως ενημερώνεται το GRTimes.gr στο εθνικό χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας έχουν πραγματοποιηθεί όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, οι ετήσιοι αλλά και της πενταετίας σε δυο συρόμενα λιφτ (Μιγδάνης και Τυμφαία).

Όσο για την προετοιμασία των αθλητών, η Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων (Ε.Ο.Χ.Α.) έχει ζητήσει μία από τις δυο πίστες ολυμπιακών προδιαγραφών, για τους 60 περίπου αθλητές της Εθνικής προολυμπιακής ομάδας που θα συμμετέχουν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι, εκτός απροόπτου, θα διεξαχθούν 4-20 Φεβρουαρίου του 2022 στο Πεκίνο.

Αυστηρά πρωτόκολλα

Σχετικά με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, κατόπιν αιτήματος της Ε.Ο.Χ.Α. και ενεργειών της Επιτροπής Διοίκησης του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας, για την έγκριση, κατ’ εξαίρεση, χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων του εν λόγω χιονοδρομικού, όπως επισημαίνει στο GRTimes.gr ο κ. Καραγιάννης θα τηρούνται αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και θα πραγματοποιούνται τεστ για τον κορωνοϊό σε αθλητές και συνοδούς, κάθε δυο μέρες.

Οι αθλητές θα προπονούνται ανά ομάδες, καθημερινά, από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, και από τις 12 έως τις 15.00. Θα συνοδεύονται από 13 προπονητές και δυο εκπροσώπους -της ΕΟΧΑ και του ΕΟΔΥ. Σχετικά με την διαμονή τους έχει μεριμνήσει η ΕΟΧΑ σε καταλύματα της περιοχής (Σμίξη, Φιλιππαίοι, Δοτσικό κτλ.).

Η σεζόν

Την άρση των περιοριστικών μέτρων και την ύφεση της διασποράς του κορωνοϊού, αναμένουν και οι χειμερινοί προορισμοί, και κατ’ επέκταση, τα χιονοδρομικά κέντρα. Όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο πρόεδρος του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας Δημήτρης Καραγιάννης, περιμένουν το πράσινο» φως από την Πολιτεία ώστε να υποδεχθούν, εκτός από τους αθλητές, τους χιονοδρόμους και τους φίλους των χειμερινών σπορ.

Η περσινή σεζόν (σ.σ. η πρώτη καραντίνα ξεκίνησε το Μάρτιο του 2020 με το κλείσιμο –και- των χιονοδρομικών κέντρων) αλλά, όπως, όλα δείχνουν, και η φετινή, δεν προβλέπουν «άσπρες» μέρες τόσο για τα χιονοδρομικά όσο και για τους φίλους των χειμερινών σπορ και όπως αναφέρουν εμπλεκόμενοι του χώρου στο GRTimes.gr «δύσκολα, να ανοίξουν φέτος».

Το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας βρίσκεται στην οροσειρά της Πίνδου και από τις πίστες της φαίνονται ο Όλυμπος, ο Σμόλικας, ο Γράμμος, το Βίτσι, ενώ από τη θέση Γομάρα ατενίζει κανείς τη Σαμαρίνα – το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων στα 1.600 μ.

Η βάση για τον τριθέσιο αναβατήρα (Φίλιππος) βρίσκεται στα 1.650 μ. εξυπηρετώντας τρεις πίστες, ενώ η βάση του χιονοδρομικού είναι στα 1.780 μ. με το κεντρικό σαλέ, το οποίο έχει νοικιαστεί φέτος σε εταιρία, με καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, ενώ βρίσκεται και η αφετηρία του συρόμενου αναβατήρα «Ελίμεια».

Σημειώνεται ότι το 1975 δημιουργήθηκε ο Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος Γρεβενών, χρηματοδοτήθηκε ο πρώτος συρόμενος αναβατήρας στο διάσελο Βασιλίτσας – Γομάρας, μήκους 1.060 μ., ενώ το 1991 ο ΧΟΣ παραχώρησε στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού την υποδομή, για να συσταθεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και με την ονομασία Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας.

Απέχει 200 περίπου χλμ. από Θεσσαλονίκη, 46 χλμ. από Γρεβενά, 8 χλμ. από Σμίξη, και 420 χλμ. από Αθήνα. Διαθέτει 18 πίστες (μαύρες, κόκκινες, πράσινες, μπλε) και 8 αναβατήρες (1 τριθέσιος,1 διθέσιος, 4 συρόμενοι, 2 παιδικοί).

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ