Χρ. Ταραντίλης: Εφικτός στόχος εθνικής σημασίας η επιχειρηματική αξιοποίηση της τεχνολογικής έρευνας

Χρ. Ταραντίλης: Εφικτός στόχος εθνικής σημασίας η επιχειρηματική αξιοποίηση της τεχνολογικής έρευνας

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) επισκέφθηκε ο Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, συνεχίζοντας τον κύκλο των συναντήσεών του με την ελληνική ερευνητική κοινότητα.

Ο κ. Ταραντίλης συνομίλησε με τις πρυτανικές αρχές, εκπροσώπους του ερευνητικού δυναμικού και ιδρυτές/-τριες τεχνοβλαστών, δηλαδή εταιρειών του ΕΜΠ και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) με σκοπό την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση «Από τη συνάντηση έγινε φανερή η σημασία που αποδίδει ο κ. Ταραντίλης στη διεπίδραση με τον ερευνητικό κόσμο στον χώρο δραστηριοποίησής του, με διπλό στόχο:

την ανάδειξη του υψηλού επιπέδου της πραγματοποιούμενης βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στα ελληνικά ιδρύματα, όπως το ΕΜΠ, και την αμεσότερη καταγραφή των προβλημάτων και των προτεινόμενων λύσεων σε θέματα επιχειρηματικής αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και τις καινοτόμες επιχειρήσεις».

Κοινή διαπίστωση από τη συνάντηση εργασίας του κ. Ταραντίλη με τον Πρύτανη του ΕΜΠ, κ. Ανδρέα Μπουντουβή, τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Μάθησης, κ. Ιωάννη Χατζηγεωργίου, τον τέως Πρόεδρο ΔΣ και Διευθυντή ΕΠΙΣΕΥ, κ. Ιωάννη Βασιλείου, τους εκπροσώπους των τεχνοβλαστών ΕΜΠ και ΕΠΙΣΕΥ, του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΜΠ και του Ενεργειακού Κέντρου Ικανοτήτων, ήταν ότι επιδεικνύεται μεγάλη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας, καθώς υπάρχει η αποφασιστικότητα για ανταπόκριση στην πρόκληση «μετάφρασης» των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, η ποιότητα της έρευνας που παράγεται στο ΕΜΠ διανοίγει μεγάλες ευκαιρίες επιχειρηματικής αξιοποίησης της.

Επομένως, η κατοχύρωση πατεντών, η συνεργασία με μεγάλες εταιρείες (license agreement) και η αύξηση των εταιρειών τεχνοβλαστών των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων που παράγουν πραγματικά καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες, προσελκύοντας στη χώρα μας διεθνή κεφάλαια και ταλέντο, είναι ένας εφικτός στόχος εθνικής σημασίας.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top