Χρήμα στη Μη Επιστρεπτέα- πληττόμενοι, κλειστοί και άλλοι

Χρήμα στη Μη Επιστρεπτέα- πληττόμενοι, κλειστοί και άλλοι

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μέσα στην εβδομάδα η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας καταλήγει στο επιπλέον ποσό που θα προστεθεί, από το ΠΕΠ Κ.Μ., στα 150 εκατ. του προγράμματος “Διέξοδος” και της Μη Επιστρεπτέας Επιδότησης, προκειμένου να ανταποκριθεί το δυνατόν περισσότερο στα επίμονα αιτήματα  για την στήριξη των χιλιάδων πληττόμενων που εναγώνια αναζητούν ενίσχυση εκτός τραπεζικού συστήματος. Η πλημμυρίδα των περίπου 20.000 αιτημάτων που υποβλήθηκαν, φανερώνει  τη δραματική έκταση των αναγκών επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Καθολικό αίτημα, η αύξηση της δημόσιας δαπάνης, αφού με τα 150 εκατ. υπολογίζεται ότι δεν θα ωφεληθούν πάνω από 5.000 υποψήφιοι.

Η Μη Επιστρεπτέα, πανελλαδικά, έχει ξεπεράσει σε ελκυστικότητα τη δεύτερη πιο δημοφιλή μορφή ενίσχυσης στους πληττόμενους από τον covid-19, την Επιστρεπτέα Προκαταβολή της οποίας ο 4ος κύκλος βγαίνει στον αέρα ως το τέλος Νοεμβρίου. Κι’ ενώ από επιχειρηματίες και συμβούλους επιχειρήσεων εκφράζονται κρίσεις για «αποκλεισμούς», κρίσεις που βασίζονται στο μείγμα των κριτηρίων βαθμολόγησης και τους «πόντους» που δίνονται στα τρία βασικά κριτήρια (πτώση τζίρου, εργαζόμενοι, λειτουργικά κέρδη), όλοι πιέζουν για αύξηση του ποσού της δημόσιας δαπάνης καθώς το δεύτερο lock down σαρώνει την οικονομία.

Μπορεί όλοι να αναγνωρίζουν ότι οι ανάγκες των επιχειρήσεων για «ρευστό» είναι τόσο οξυμένες, που η Μη Επιστρεπτέα είναι «ασπιρίνη σε καρκίνο», εν τούτοις τεράστια είναι και η αγωνία για την εξασφάλιση πόρων που θα βοηθήσουν, με κεφάλαια κίνησης, ώστε να κρατηθούν στη ζωή, οι επιχειρήσεις, τους πρώτους μήνες του 2021. Έτσι εξηγείται και η υποβολή περισσοτέρων των 19.000 αιτημάτων στην Κεντρική Μακεδονία, που αν ήταν να ικανοποιηθούν όλα θα απαιτούνταν πάνω από 700 εκατ. δημόσιας δαπάνης.

Όλοι για τη Μη Επιστρεπτέα

Στο στόμα κυβερνητικών, εκπροσώπων φορέων και επιχειρηματιών βρίσκεται κάθε ημέρα η Μη Επιστρεπτέα, με τις πιέσεις να γίνονται εντονότερες από τη στιγμή μάλιστα που ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ.Πατούλης  και ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου ανακοίνωσαν πρόγραμμα 50 εκατ. ευρώ για αυταπασχολούμενους και επιχειρήσεις με προσωπικό ως εννέα άτομα.

Μόλις τις προηγούμενες ημέρες ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γ. Τσακίρης μίλησε για υπαγωγή στη Μη Επιστρεπτέα και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης έχει αναφέρει ότι οι πόροι για τις Μη Επιστρεπτέες των Περιφερειών μπορεί να φτάσουν ως και τα 1,5 δις. Πέραν αυτών, γίνεται προσπάθεια για να δοθεί το πράσινο φως από την Κομισιόν, για να μεταφερθούν πόροι από προ- covid έτη του ΕΣΠΑ, στο πρόγραμμα που αποτελεί ουσιαστικά κρατική ενίσχυση, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία που πρώτη αυτή είχε αναλάβει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, αρχές Σεπτεμβρίου «έκοψε το νήμα» της Μη Επιστρεπτέας, με όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες να ακολουθούν και με τις περισσότερες να «αντιγράφουν» το πρόγραμμα της Π.Κ.Μ.

Σε συνεννόηση με τον υφυπ. Γιάννη Τσακίρη

Εδώ και ημέρες, η Περιφέρεια Κ.Μ., σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, κάνει  προσπάθειες, παράλληλα με τις αξιολογήσεις των αιτήσεων που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν από την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ ΑΕ τέλος Νοεμβρίου, για να βρεθούν επιπλέον πόροι για τη Μη Επιστρεπτέα και να αυξηθεί ο αριθμός όσων θα ωφεληθούν από το «Διέξοδος».

Μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα έχει καταλήξει στο επιπλέον ποσό που θα μπορέσει να διαθέσει στο «Διέξοδος», προκειμένου, ως έχει το πρόγραμμα, να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Η Κεντρική Μακεδονία, προσπαθεί να εξασφαλίσει πρόσθετους πόρους, από το Πρόγραμμά της, είτε μέσω υπερδεσμεύσεων, είτε μεταφέροντας κάποια έργα στο επόμενο ΕΣΠΑ και φυσικά θα ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου για να εγκριθεί η τροποποίηση του ΠΕΠ.

Σήμερα οι απορροφήσεις του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020, είναι κοντά στο 49% σε πραγματικές δαπάνες.

Σημειώνεται ότι οι τροποποιήσεις και υπερδεσμεύσεις των Προγραμμάτων, εν προκειμένω του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας, είναι  θέμα Υπουργείου Ανάπτυξης και της αρμόδιας κεντρικής υπηρεσίας.

Η μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ και εν προκειμένω από τα ΠΕΠ, για τη στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων σε συνθήκες covid-19, γίνεται βάσει του προσωρινού πλαισίου στήριξης των πληττόμενων  με κρατική ενίσχυση.

Ο στόχος της Μη Επιστρεπτέας

Όποια εταιρεία έχει επιλέξιμο ΚΑΔ και είχε ιδρυθεί πριν 1/1/2019, μπορούσε να παρουσιάσει συγκεκριμένα πεδία εξόδων για το 2019 και, για έξοδα από 10.000 έως 100.000 ευρώ, ώστε να λάβει το 50% των εξόδων ως μη επιστρεπτέα επιδότηση, προκειμένου να καλύψει έξοδα το 2021.

Με «άριστα» στη βαθμολογία τις 100 μονάδες:

Το πρόγραμμα «μετράει» κερδοφορία και θέσεις εργασίες, στις πληττόμενες επιχειρήσεις, το 2019 και, μείωση τζίρου  1/4/2020 – 30/6/2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Λειτουργική Κερδοφορία: Από τις συνολικά 100  μονάδες, 0-15  μονάδες παίρνει η αιτούσα επιχείρηση από το κλάσμα ΕΒΙΤDA/τζίρο. Για να λάβει μία επιχείρηση την ανώτατη βαθμολογία, τις 15 μονάδες, θα έπρεπε για όλο το 2019 τα λειτουργικά της κέρδη να ήταν κοντά στο 30% του τζίρου.

Εργαζόμενοι: Το πρόγραμμα επίσης συνυπολογίζει την απασχόληση σε μονάδες εργασίες ( όπου ΕΜΕ, εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης) και προσμετρά τις ετήσιες μονάδες εργασίας που είχε η ενδιαφερόμενη επιχείρηση στις 31/12/2019. Τις Ε.Μ.Ε. το πρόγραμμα τις βαθμολογεί με μονάδες 0-25, όπου 25 η ανώτερη βαθμολογία για 25 μονάδες εργασίας.

Τζίρος:  Το πρόγραμμα δίνει μεγάλη έμφαση στη μείωση του τζίρου στο β’ τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019. Το «Διέξοδος», δίνει τις περισσότερες μονάδες, ως και 60 στις 100, που θα μπορούσε να πιάσει μία επιχείρηση.

Να σημειωθεί ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι μπερδεύτηκαν ως προς τις μονάδες που θεωρούσαν ότι θα συγκέντρωναν, επειδή το ποσοστό στις μονάδες που θα πάρουν δεν είναι το ίδιο με το ποσοστό στη μείωση τζίρου. Δηλαδή αν κάποιος είχε πτώση τζίρου 50%, δεν θα πάρει και το 50% των 60 μονάδων.

Εκτιμάται ότι η «βάση» για Κεντρική Μακεδονία, θα διαμορφωθεί περί τις 35-37 μονάδες. Όσοι πιάνουν τη βάση, θα παίρνουν και την επιδότηση. Αν αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος της Π.Κ.Μ., τότε θα μπορέσουν να ωφεληθούν περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Οι περισσότερο «ευνοημένοι»

Ποιοι βγαίνουν ευνοημένοι; τα επαγγέλματα και οι επιχειρήσεις που ανήκαν σε δραστηριότητες που έκλεισαν με κρατική εντολή στο β’ τρίμηνο 2020, όπως τουριστικά καταλύματα, γυμναστήρια, φροντιστήρια, κομμωτήρια. Οι επιχειρήσεις αυτές πήραν πολλή υψηλή βαθμολογία στο κριτήριο του τζίρου σε σχέση με τις πληττόμενες που λειτουργούσαν, παρότι πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις το 2019 είχαν λιγοστό προσωπικό, χαμηλότατο τζίρο και κέρδη.

Όπως τονίσθηκε στο GRTimes.gr, από τη μια το πρόγραμμα και ορθά πήγε να στηρίξει επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν, το «πάλευαν» και ενίσχυαν και την απασχόληση και, από την άλλη, υπερπριμοδότησε τη μείωση τζίρου.

Επιχειρηματικοί φορείς αλλά και σύμβουλοι επιχειρήσεων που ετοιμάσανε χιλιάδες φακέλων όχι μόνο για την Κεντρική Μακεδονία αλλά και για άλλες Περιφέρειας, έχουν κάνει πολλές επισημάνσεις για να είναι πιο δίκαιος ο «ανταγωνισμός» μεταξύ ενδιαφερομένων. Συγκεκριμένα:

-Nα  είχαν χωριστεί οι επιχειρήσεις που ανήκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ, από αυτές που έκλεισαν αναγκαστικά καθώς οι δεύτερες εξασφαλίζουν από μίας αρχής υψηλή βαθμολογία.

-Να είχαν διαφοροποιηθεί τα ποσοστά ανά κατηγορία κριτηρίων. Λιγότερες π.χ. μονάδες για τη μείωση τζίρου εφ’ όσον ειδικά δεν έγινε ο παραπάνω διαχωρισμός (κλειστοί από μόνο πληττόμενους). Θα μπορούσαν να δοθούν περισσότερες μονάδες στη κερδοφορία και στις Ε.Μ.Ε.

-Να είχαν αντιμετωπιστεί χωριστά, οι «μικροί» της αγοράς καθώς πολλοί π.χ. μικροί έμποροι δεν απασχολούν προσωπικό, με αποτέλεσμα να χάνουν μονάδες στη βαθμολογία για Ε.Μ.Ε.

«Κόλλησε» το σύστημα

Μια από τις παρατηρήσεις που έγιναν αφορά στα προβλήματα που ανέκυψαν στα Πρωτοδικεία και το ΓΕΜΗ, λόγω των χιλιάδων δικαιολογητικών που έπρεπε να κατατεθούν κατά την υποβολή. Υποστηρίζεται ότι το σύστημα δεν θα είχε υπερφορτωθεί, αν όλοι οι φάκελοι χαρακτηρίζονταν εν δυνάμει εγκεκριμένοι- κάτι που όπως λέχθηκε προβλέπεται από την Κοινότητα- ώστε την πολλή «χαρτούρα» να την έχουν αυτοί που θα περάσουν στο πρόγραμμα.

Να ληφθεί υπόψη ότι η ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων) είναι μία, το πληροφοριακό σύστημα είναι ένα και με τις υποβολές των προγραμμάτων για τον covid παρέλυσε το σύστημα με αποτέλεσμα να μη μπορούν να παρακολουθηθούν προγράμματα του ΕΣΠΑ που κλείνουν αυτή την περίοδο.

Καταλήγοντας, όλη η έμφαση έχει πέσει στην αύξηση της δημόσιας δαπάνης για τη Μη Επιστρεπτέα καθώς τα σχετικά κονδύλια θα πρέπει να δεσμευτούν ως το τέλος 2020, εντός του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ