Χρώματα και αρώματα στην 8η Ανθοκομική έκθεση Όσσας (ΦΩΤΟ)

Χρώματα και αρώματα στην 8η Ανθοκομική έκθεση Όσσας (ΦΩΤΟ)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η 8η Ανθοκομική έκθεση Όσσας του δήμου Λαγκαδά, με αφορμή τη «Γιορτή της Μητέρας» που εορτάζεται την Κυριακή 9 Μαΐου.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Με σύνθημα «Στολίζουμε τις αυλές και τις βεράντες μας με πολύχρωμα λουλούδια και φυτά» τηρώντας παράλληλα τα μέτρα προστασίας και φροντίζοντας για την υγεία μας, πραγματοποιείται η 8η Ανθοκομική έκθεση Όσσας η οποία ξεκίνησε σήμερα (Παρασκευή 7 Μαΐου) και λαμβάνει χώρα εντός του προαυλίου του παλαιού Δημοτικού σχολείου Όσσας, εκεί όπου στεγάζονταν παλαιότερα το δημαρχείο.

Στην ανθοέκθεση υπάρχει μεγάλη ποικιλία από άνθη, φυτά, θάμνους κτλ., σε πολύ καλή ποιότητα και ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Με απόλυτο σεβασμό στα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, τηρούνται αυστηρά η προσέλευση, οι αποστάσεις ασφαλείας καθώς και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η 8η Ανθοκομική έκθεση Όσσας θα λειτουργεί έως και την Κυριακή 9 Μαΐου.

Όσσα – ένας γραφικός οικισμός

Η Όσσα η οποία ανήκει στη δημοτική ενότητα Βερτίσκου του δήμου Λαγκαδά είναι ένας από τους παλαιότερους και ιστορικούς οικισμούς, σε απόσταση μόλις 40 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Χτισμένη στις πλαγιές του όρους Βερτίσκος, σε υψόμετρο 650 μ., διαθέτει πλούσιο αρχαιολογικό, λαογραφικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Στο χωριό θα δείτε την εκκλησία των Παμεγγίστων Ταξιαρχών του 1804, με σπάνιας τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις εικόνες Κουλακιωτών ζωγράφων καθώς και την εκκλησία της Αγίας Κυράννας (1840 – 1860) αφιερωμένη στην προστάτιδα του χωριού.

Στο χωριό δραστηριοποιείται ο Σύλλογος Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» όπου, μεταξύ άλλων, εστιάζει σε πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, μέσα από ένα δίκτυο επισκέψιμων εκθεσιακών χώρων πολιτισμού.

Σε αίθουσα του διατηρητέου Δημοτικού Σχολείου Όσσας, κτίσμα του 1926 στεγάζεται η Λαογραφική Συλλογή όπου εκτίθενται εργαλεία από την καθημερινή ζωή των κατοίκων, από την αγροτική ζωή, φωτογραφίες, υφαντά, εργαλεία υποδηματοποιίας και τσαγκαρικής κ.ά.

Εικόνα από τη λαογραφική συλλογή Όσσας (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Άλλη μια αξιόλογη προσπάθεια του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» είναι η αποκατάσταση του παλιού παντοπωλείου – μπακάλικου του Βασίλη Γρόλλιου, το οποίο λειτουργούσε στην Κάτω Αγορά του χωριού, από το 1947 έως το 2004.

Ο ξύλινος πάγκος και οι προθήκες, η παλιά ζυγαριά και οι κασέλες, τα κουτιά με τις κλωστές και τα κουμπιά, οι νταμιτζάνες και τα μπουκάλια, οι παλιές μαθητικές τσάντες, συσκευασίες προϊόντων, σπάνιες μεταλλικές διαφημιστικές πινακίδες κ.ά. βρίσκονται στο νοσταλγικό χώρο του παλιού παντοπωλείου.

Άποψη από το Παλαιό παντοπωλείο της Όσσας (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Κεράσια και κρασί

Σχετικά με το όνομα της Όσσας, το παλιό της όνομα ήταν Βυσσώκα ή Βυρσόκα, από τα δέρματα που επεξεργάζονταν οι κάτοικοι της, οι οποίοι ασχολούνταν κυρίως με τη βυρσοδεψία, την υποδηματοποιία, το εμπόριο μαλλιών, ενώ οι γυναίκες ύφαιναν πολύχρωμα υφαντά.

Επίσης, η Όσσα φημίζεται για τα κεράσια της, όπου κάθε χρόνο – υπό κανονικές συνθήκες- τον Ιούνιο πραγματοποιείται γιορτή κερασιού, αλλά και για τα κρασιά της με το Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου του αείμνηστου Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου να βρίσκεται λίγο πριν την είσοδο στο χωριό.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top