Click Away: Μηδενικά ταμεία για το 85% του επιχειρείν- Έρχονται λουκέτα

Click Away: Μηδενικά ταμεία για το 85% του επιχειρείν- Έρχονται λουκέτα

Αποτυχημένη προσπάθεια το click away, καθώς μόλις το 15% των καταστημάτων πανελληνίως εργάστηκε, και μάλιστα χωρίς ικανοποιητικό τζίρο. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Παντελής Φιλιππίδης, μιλώντας στο GRTimes.gr αναφέρει ότι για το υπόλοιπο 85% των εμπορικών καταστημάτων, τα ταμεία έμειναν παντελώς άδεια, ακόμη και κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη 

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, οι υποσχέσεις για οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων για τη δημιουργία e-shop έμειναν στις προγραμματικές δηλώσεις, καθώς δεν έχει υπάρξει ακόμα σχετικό ΦΕΚ το οποίο να διευκρινίζει ποιες επιχειρήσεις πρόκειται να στηριχθούν και με τι ποσά. Το 85% των εμπορικών καταστημάτων, ύστερα από μία δεκαετία οικονομικής κρίσης η οποία συνεχίζει να υφίσταται, δεν είχε επενδύσει στη δημιουργία e-shop, λόγω έλλειψης κεφαλαίου. Πολλές επιχειρήσεις μάλιστα, προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν της κρίσης, έχουν ενέχυρα σπίτια και καταστήματα, με αποτέλεσμα οι πόρτες των τραπεζών να είναι κλειστές. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τουλάχιστον το εμπόριο, δηλαδή 250 χιλιάδες επιχειρήσεις με 650 χιλιάδες εργαζομένους στην Ελλάδα σήμερα, δεν έχει πρόσβαση σε δάνεια με χαμηλά επιτόκια.

“Το 85% των εμπορικών καταστημάτων έμειναν με μηδενικά ταμεία, ενώ για το υπόλοιπο ποσοστό ο κύκλος εργασιών ήταν πολύ χαμηλός έως ασήμαντος. Ούτε εκείνοι είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Δεν είχαν αξιοπρεπή τζίρο. Το click away ήταν μία αποτυχημένη προσπάθεια και γνώριζαν ότι δε θα λειτουργήσει. Η κατάσταση είναι τραγική για το σύνολο του επιχειρείν. Περιμένουμε να δούμε πως θα λειτουργήσει το μέτρο με την οικονομική στήριξη των 5.000 ευρώ στα καταστήματα για τη δημιουργία e-shop”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

Απέτυχαν και οι τηλεφωνικές παραγγελίες

Ο κ. Φιλιππίδης εκτιμά ότι η ευκαιρία τηλεφωνικών παραγγελιών που δόθηκε στους καταστηματάρχες που αδυνατούν να διατηρήσουν ή να δημιουργήσουν ένα e-shop, ήταν άστοχη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το αγοραστικό κοινό πχ, είναι αδύνατον να έχει συνολική εποπτεία των περίπου 8.500 καταστημάτων της Θεσσαλονίκης,.

“Η αγορά δεν είναι ένα ξερό εργαλείο. Αν ήταν έτσι τα πράγματα, δε θα βγαίναμε από τα σπίτια μας για να ψωνίσουμε. Η αγορά, είναι τόπος συνάντησης, είναι κοινωνική πράξη, θέλεις να έχεις τη χαρά της επιλογής. Δεν είμαστε σουβλατζίδικο, ώστε να μας καλέσουν και να παραγγείλουν ένα σουβλάκι. Πρέπει να μπεις στο κατάστημα, να δοκιμάσεις. Μπορεί να μπεις σε δέκα καταστήματα και να μην αγοράσεις τίποτα. Πως είναι δυνατόν να κάνεις τηλεφωνική παραγγελία; Αρχικά δεν ξέρεις τι υπάρχει…”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Έρχονται λουκέτα – Απαιτούνται οριζόντια μέτρα

Ο κ. Φιλιππίδης προβλέπει ότι η επόμενη πανδημία θα αφορά στην οικονομία. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν δεν ενισχυθούν οι επιχειρήσεις και μάλιστα στο σύνολό τους, τα ποσοστά της ανεργίας πρόκειται να εκτιναχθούν. Ο πρόεδρος προτείνει οικονομική στήριξη όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτου ζημίας, καθώς, όπως τονίζει, το χρήμα κινείται… από κάτω προς τα πάνω.

“Τα θύματα θα είναι πολλά. Έρχονται δεκάδες λουκέτα. Πρέπει να πέσουν χρήματα σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα απ’ το αν πονάνε πολύ ή λίγο. Η οικονομία είναι μία αλυσίδα και αν σπάσεις κομμάτια διαλύεται. Ο κάθε μη βιώσιμος, τραβάει στον πάτο έναν βιώσιμο. Πρέπει να ενισχυθούν όλοι, ξεκινώντας φυσικά με τον μικρό. Πρώτα θα βοηθήσεις αυτόν που πεθαίνει τώρα, και μετά αυτόν που θα πεθάνει σε 6 μήνες”, προτείνει ο πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι εάν δεν υπάρξει προγραμματισμός με οριζόντια μέτρα η καταστροφή δε θα αργήσει.

“Έκλεισαν την αγορά για δύο δρόμους”

Ο κ. Φιλιππίδης τονίζει συνεχώς ότι η δημόσια υγεία είναι για όλο τον εμπορικό κόσμο προτεραιότητα, υπενθυμίζοντας ότι ο Εμπορικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης έκλεισε τα καταστήματα της πόλης πέντε ημέρες πριν την ανακοίνωση από την κυβέρνηση. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι το σύνολο του εμπορικού κόσμου “την πλήρωσε” εξαιτίας των εικόνων συνωστισμού της Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη και της Ερμού στην Αθήνα.

“Έκλεισαν όλη την αγορά για δύο δρόμους. Όντως υπάρχει συνωστισμός στους συγκεκριμένους δρόμους, αλλά αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί με άλλους τρόπους και όχι κλείνοντας όλα τα καταστήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι στα δικά μας μαγαζιά δεν βρέθηκε ούτε ένα κρούσμα σε όλη την Ελλάδα. Άλλωστε, τα περισσότερα, μικρομεσαία καταστήματα, έχουν μέσο όρο 10 με 12 πελάτες την ημέρα. Πως θα υπάρξει συνωστισμός αν μπουν 10-12 άτομα σε ένα 8ωρο; Άλλωστε, ένα μικρό κατάστημα με δύο υπαλλήλους, πρώτα φροντίζει τη δική του προστασία και έτσι προστατεύει και τους άλλους”, αναφέρει ο κ. Φιλιππίδης.

“Ακούσαμε την κυβέρνηση να αναφέρει ότι όταν ανοίξουν τα καταστήματα, θα λειτουργήσουν πάλι με click away. Έχει αποτύχει…”, τονίζει κλείνοντας.

(φωτογραφία αρχείου)

Διαβάστε επίσης:

Ξαφνικός «θάνατος» στο click away – Τι γίνεται με τις παραγγελίες (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top