Covid-19: Δίκτυο Αλληλοβοήθειας στη Γειτονιά της Σβώλου: Κανείς μόνος!

Covid-19: Δίκτυο Αλληλοβοήθειας στη Γειτονιά της Σβώλου: Κανείς μόνος!

Ένα Δίκτυο Αλληλοβοήθειας για να μη μείνει κανείς μόνος/η στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, οργάνωσε η Πρωτοβουλία «Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου», ακολουθώντας το παράδειγμα πρακτικών που υλοποιήθηκαν με επιτυχία σε πόλεις του εξωτερικού, όπως πχ στη Νάπολη και τη Βαρκελώνη. Ο Γιώργος Χατζηνάκος, μέλος της Πρωτοβουλίας, μιλά στο GRTimes.gr σχετικά με το εγχείρημα.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη

Ο κ. Χατζηνακος, εξηγεί στο GRTimes.gr ότι η δημιουργία του δικτύου έχει ως βασικό στόχο την υποστήριξη των ομάδων της γειτονιάς, ενώ βασική φιλοδοξία της πρωτοβουλίας είναι το δίκτυο να εξαπλωθεί, πράγμα που προϋποθέτει την αυτενέργεια των πολιτών. Προσθέτει ότι η Πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην κοινωνική διαχείριση της πανδημίας, ξεκινώντας από το απλό: πως μπορούν να στηριχθούν οι ανθρώπους της γειτονιάς.

“Παρατηρήσαμε ότι σε πολλές πόλεις του κόσμου οι κάτοικοι πήραν πρωτοβουλία να βοηθήσουν το διπλανό τους. Στη Νάπολη κρεμούν καλάθια με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, στη Βαρκελώνη υπάρχουν δίκτυα αλληλοβοήθειας και ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην προηγουμένη καραντίνα. Είπαμε κι εμείς να αναλάβουμε δράση για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που ζουν γύρω μας και δε γνωρίζουμε. Έχουμε επικοινωνία με καταστήματα και φορείς, έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο, έχουμε επαφές με τη ΔΕΘ, το Κέντρο Ιστορίας, 130 καταστήματα και άλλους, οι οποίοι συνδράμουν στις δράσεις μας. Όμως, δεν ξέρουμε πολλούς από τα διαμερίσματα, που είναι και ο βασικός μας στόχος!”, σημειώνει ο κ. Χατζηνάκος

Διανομή τροφίμων, φαρμάκων, βόλτα κατοικιδίων, ηλεκτρονικές πληρωμές, ανταλλαγή βιβλίων

Η δράση επικεντρώνεται σε δύο άξονες. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηνάκο, ο πρώτος που αφορά στο πως οργανώνονται οι γείτονες σε επίπεδο πολυκατοικίας, αναρτώντας για παράδειγμα ένα πίνακα στο ασανσέρ με χρήσιμες οδηγίες πρόληψης, και ο δεύτερος στο τι μπορεί να κάνει η γειτονιά για τη διαχείριση της πανδημίας.

“Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι δεν κάνουμε φιλανθρωπικό έργο. Θεωρούμαστε αλληλέγγυοι. Δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουμε και να μοιράζουμε τρόφιμα. Το ζήτημα είναι να επικοινωνήσει ο άνθρωπος που έχει ανάγκη και εμείς να σπεύσουμε να εξυπηρετήσουμε. Μπορούμε να κάνουμε διανομή τροφίμων, φαρμάκων, ειδών πρώτης ανάγκης, ακόμη και ανταλλαγή βιβλίων, βόλτα κατοικιδίων, βοήθεια με ηλεκτρονικές πληρωμές σε άτομα μη εξοικειωμένα με την τεχνολογία, τηρώντας φυσικά τα μέτρα προστασίας, ασχέτως αν συμφωνούμε ή διαφωνoύμε με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την πανδημία”, διευκρινίζει ο κ. Χατζηνάκος εκφράζοντας ωστόσο τις επιφυλάξεις του σχετικά με την ανταλλαγή βιβλίων, καθώς ο κορωνοϊός παραμένει στο χαρτί.

Ο ίδιος, προσθέτει ότι στην ομάδα, υπάρχει μία διεπιστημονική υποομάδα που αποτελείται από παιδαγωγούς, και έχει πέσει η ιδέα στο τραπέζι για τη διενέργεια σεμιναρίων σε γονείς, για δημιουργική απασχόληση των παιδιών τις ημέρες του εγκλεισμού.

Στόχος η δημιουργία δικτύου και σε άλλες γειτονιές

Η Πρωτοβουλία “Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου”, έχει ξεκινήσει ήδη την αφισοκόλληση για τη γνωστοποίηση της δράσης. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο βασικός τους στόχος είναι η επέκταση του δικτύου, γνωρίζουν ότι υπάρχει η αδυναμία του περιορισμού κυκλοφορίας, καθώς δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν άτομα που έχουν ανάγκη, αλλά μένουν μακριά. Για το λόγο αυτό, ευελπιστούν να ευαισθητοποιήσουν, δίνοντας το παράδειγμα και σε άλλες γειτονιές.

“Οι αφίσες έχουν μπει μέχρι και στην Άνω Πόλη, για τον απλό λόγο ότι μένουν μέλη της πρωτοβουλίας κοντά, και μπορούν να εξυπηρετήσουν. Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν κι άλλες γειτονιές και να κάνουν ίδιες δράσεις σε τοπικό επίπεδο. Σκοπός είναι να δράσουμε τοπικά και συλλογικά”, τονίζει.

Το πρόστιμο… αξίζει τον κόπο

Ερωτηθείς για το κατά πόσο έχει επιτευχθεί κατάλληλη συνεννόηση με την αστυνομία για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης, δεδομένης της απαγόρευσης άσκοπων μετακινήσεων, ο κ. Χατζηνάκος απαντά:

“Με την αστυνομία δεν έχουμε συνεννοηθεί. Αν μας γράψουν, πιστεύω αξίζει τον κόπο. Ό,τι γίνεται, γίνεται με ρίσκο. Πιστεύω όμως, ότι δε θα μας γράψει κάποιος αστυνομικός. Να τονίσω ότι έχουμε μοιράσει το πρωτόκολλο ασφάλειας στα μέλη. Ό,τι γίνει, θα γίνει με γνώμονα την ατομική ασφάλεια και προστασία τόσο του γείτονα, όσο και του μέλους”, αναφέρει κλείνοντας.

Δείτε την αφίσα:

Δείτε την ανάρτηση της “Γειτονιάς Αλ. Σβώλου” στο Facebook:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ