Covid free ο τουρισμός υπαίθριων δραστηριοτήτων – ‘Μόδα’ την τελευταία 5ετία

Covid free ο τουρισμός υπαίθριων δραστηριοτήτων – ‘Μόδα’ την τελευταία 5ετία

Ένας κλάδος του θεματικού τουρισμού που επικεντρώνεται στις υπαίθριες δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο. «Δραστηριοποιούμαστε σ’ όλη την Ελλάδα, ενισχύουμε τις τοπικές κοινωνίες και μπορούμε να υποστηρίξουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του ΣΕΤΕΥΔΑ Στέφανος Σιδηρόπουλος.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Ο τουρισμός υπαίθριων δραστηριοτήτων, αν μη τι άλλο, χρειάζεται υπευθυνότητα, και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της FedHATTA Λύσανδρος Τσιλίδης στο πλαίσιο της απονομής των πρώτων πιστοποιητικών μέσω του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) στον κλάδο των Τουριστικών υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής (ΤΥΔΑ) «έχει μεγάλη σημασία να αισθάνεται ασφαλής ο ταξιδιώτης που έχει επιλέξει την χώρα μας για να πραγματοποιήσει περιπάτους, ανάβαση, αναρρίχηση ή οποιαδήποτε άλλη υπαίθρια δραστηριότητα. Ο εργαζόμενος σ’ αυτόν τον κλάδο του τουρισμού, και ο οδηγός δραστηριοτήτων, πρέπει να είναι γνώστης, ευέλικτος, και σίγουρα να φέρει τις προϋποθέσεις που προσυπογράφει ο φορέας πιστοποιήσεων».

Πρόσφατα απονεμήθηκαν οι πρώτες πιστοποιήσεις σε συνοδούς – εμψυχωτές για πεζοπορίες και ποδηλασίες και όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής (ΣΕΤΕΥΔΑ) Στέφανος Σιδηρόπουλος «στόχος μας είναι να δίνονται πιστοποιήσεις και στις υπόλοιπες δραστηριότητες του κλάδου».

Ο κ. Σιδηρόπουλος μιλώντας στο GRTimes.gr επισημαίνει πως πάνω από 2.000 είναι οι εργαζόμενοι στις υπαίθριες δραστηριότητες, σε μόνιμη βάση, ενώ με τους εποχικούς αγγίζουν τους 4.000 – 5.000. «Είναι συνοδοί – εμψυχωτές, έτσι τους ονομάζουμε ‘εμψυχωτές’ γιατί δίνουν την ψυχή τους για να περάσουν οι πελάτες τους καλά» λέει ο κ. Σιδηρόπουλος.

Ήδη, οι πρώτες πιστοποιήσεις μέσω του ΕΣΥΔ στον κλάδο των Τουριστικών υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής (ΤΥΔΑ) έγιναν για τουλάχιστον 20 εργαζόμενους –από τις 40 που κατατέθηκαν- και οι οποίες απονεμήθηκαν στους επιτυχόντες από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας εταιρειών τουριστικών υπαιθρίων δραστηριοτήτων EC-OE Jean Yves Lapeyrere, τον διευθυντή του φορέα πιστοποίησης Ελλάδας DQS Hellas Παναγιώτη Γιαννούτσο, τον πρόεδρο του ΣΕΤΕΥΔΑ Στέφανο Σιδηρόπουλο και τον πρόεδρο της FedHATTA Λύσανδρο Τσιλίδη.

Σημειώνεται πως η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο καταφύγιο Μπάφι στην Πάρνηθα προς τιμή του Μιχάλη Τσουκιά, εμπνευστή του σχήματος πιστοποίησης των οδηγών και στελεχών υπαίθριων δραστηριοτήτων.

«Της μόδας» οι υπαίθριες δραστηριότητες

Ο τουρισμός υπαίθριων δραστηριοτήτων αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, χρόνο με τον χρόνο, και μπορεί για τους Έλληνες να ήταν λίγο ‘ξένος’ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Σιδηρόπουλος ενώ στην Ευρώπη έχει μια άνθηση τουλάχιστον μια 20ετία, και περισσότερο στην Αμερική, στην Ελλάδα η ανάπτυξη παρατηρείται τα τελευταία δέκα (10) χρόνια.

«Την τελευταία 5αετία έχει γίνει και ‘trend’ – ‘της μόδας’» δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕΥΔΑ κ. Σιδηρόπουλος προσθέτοντας πως στην περαιτέρω ώθηση βοήθησε και η πανδημία. «Είναι covid free και παρατηρούμε πως ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη να έρθει σε επαφή με τη φύση, τον βοηθάει να ηρεμήσει και να αποτοξινωθεί από τα καθημερινά του προβλήματα» αναφέρει.

Επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν

Έντεκα δραστηριότητες συμπεριλαμβάνονται στον κλάδο του τουρισμού υπαίθριων δραστηριοτήτων μεταξύ των οποίων πεζοπορία, ποδηλασία, θαλάσσιο καγιάκ, ράφτιγκ σε ποτάμια, αλεξίπτωτο πλαγιάς, αναρρίχηση, κατάβαση φαραγγιών κτλ.

Η σεζόν ξεκινάει ουσιαστικά από τα τέλη Απριλίου αρχές Μαΐου και διαρκεί έως τον Οκτώβριο – Νοέμβριο. Η επισκεψιμότητα, όπως εξηγεί ο κ. Σιδηρόπουλος, είναι μεγαλύτερη τους καλοκαιρινούς μήνες, και αυτό διότι η χώρα υποδέχεται περισσότερους τουρίστες. «Δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορούμε να κάνουμε δραστηριότητες και το χειμώνα, ράφτινγκ, το σκι, κάτι που έχει τη δυναμική να επεκτείνει τη σεζόν» συμπληρώνει.

Ο Σύνδεσμος

Ο ΣΕΤΕΥΔΑ ιδρύθηκε το 2012 με πρωτοβουλία του αείμνηστου Μιχάλη Τσουκιά (ιδιοκτήτη και διευθύνοντος συμβούλου της Trekking Hellas) αρχικά με 21 εταιρείες, ανάμεσά τους οι μεγαλύτερες στον χώρο των υπαίθριων δραστηριοτήτων. Τότε με προσωρινή διοικούσα επιτροπή τον ίδιο, τον Στέφανο Σιδηρόπουλο και τον Θανάση Παπαδημητρίου αποφάσισαν την ίδρυση ενός συνδέσμου για την θεσμική κατοχύρωση και την προστασία του κλάδου.

Σήμερα ο κλάδος απαρτίζεται από 200 μέλη και άνω όπου απαιτούνται κάποια κριτήρια για την ένταξή τους όπως για παράδειγμα να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης, να γνωρίζουν τόσο οι ιδιοκτήτες όπως και οι εργαζόμενοι από παροχές πρώτων βοηθειών, να υποστηρίζεται ο μηχανισμός εκπαίδευσης προγραμμάτων επιμόρφωσης, κατάρτισης του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δία Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) κτλ.

Από το 2020 πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών Υπαίθριων Δραστηριοτήτων (HATEOA) και μέλος στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού συνδέσμου EC-OE είναι ο Στέφανος Σιδηρόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Trekking Hellas με 18 βάσεις σε όλη την Ελλάδα και διαχειριστής του καταφυγίου Μπάφι της Πάρνηθας από το 2004.

«Είμαστε σ’ όλη την Ελλάδα, επιμένουμε να βρισκόμαστε σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου παράλληλα ενισχύουμε τις τοπικές οικονομίες» δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕΥΔΑ στο GRTimes.gr από το Καστελόριζο όπου βρίσκεται εκεί για την ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος στο νησί, αυτό του θαλάσσιου καγιάκ. Ερωτηθείς για τα ποσοστά της πελατείας τους σε αναλογία αλλοδαποί/ημεδαποί σχολιάζει πως τους καλοκαιρινούς μήνες η πελατεία τους είναι κυρίως από τις ξένες αγορές, ενώ αντίθετα τον χειμώνα από Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κόνιτσα – Ήπειρος: Το Εθνικό Πάρκο, τα ατμόλουτρα και ο Άγιος Παΐσιος

Η νέα καλοκαιρινή τουριστική καμπάνια της χώρας: «Ελλάδα… Θα θέλεις να μείνεις για πάντα!» (VIDEO)

Ρεκόρ αφίξεων σε δημοφιλείς προορισμούς – Φορείς του τουρισμού στο GRTimes

Όλυμπος- Καταφύγιο «Σπ. Αγαπητός»: Διανυκτέρευση ‘στη μέση του πουθενά’, στα 2.060 μ.

Το μονοπάτι του Μαινάλου: Πεζοπόροι από την… Αλάσκα μέχρι την Κορέα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top