Δ. Αριστοτέλη: Θεατρική αναδρομή στην Επανάσταση της Χαλκιδικής το 1821 (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δ. Αριστοτέλη: Θεατρική αναδρομή στην Επανάσταση της Χαλκιδικής το 1821 (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη

Δύο μουσικοθεατρικές παραγωγές υψηλών προδιαγραφών «ανεβαίνουν» στον δήμο Αριστοτέλη για τον εορτασμό της Επανάστασης της Χαλκιδικής, που πραγματοποιήθηκε δύο αιώνες πριν, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος στη συνέντευξη Τύπου που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης (7/9) στο ξενοδοχείο Excelsior στη Θεσσαλονίκη.

Με τις δύο μουσικοθεατρικές αυτές παραστάσεις, στόχος του δήμου Αριστοτέλη είναι να “κάνει το χρέος του απέναντι στο εθνικό ζήτημα του εορτασμού της Επανάστασης” αλλά και να αποτελέσει την αφορμή “να εγκαθιδρύσει η ίδια η πολιτεία την Επανάσταση της Χαλκιδικής ως ιστορικό γεγονός στη σημαντικότητα που έχει για την συνολική ιστορία του ξεσηκωμού το 1821”, εξήγησε ο κ. Βαλιάνος, καθώς όπως επισήμανε, η συμβολή της Χαλκιδικής στον αγώνα του ’21, είναι υποτιμημένη.

Στο επίκεντρο των μουσικοθεατρικών παραγωγών, βρίσκεται η Επανάσταση της Χαλκιδικής το 1821, το ξεκίνημά της στα Μαδεμοχώρια και στο Άγιον Όρος, η δραματική κορύφωση της με τον χαλασμό των χωριών της Χαλκιδικής από την Κασσάνδρα ως τις παρυφές του Άθωνα και το ηρωικό τέλος της με την έξοδο από το Άγιον Όρος και τη σφαγή 400 Ιερισσιωτών στο Μαύρο Αλώνι.

Πιο συγκεκριμένα, ο αγώνας και η θυσία των Χαλκιδιωτών, καθυστέρησε τα τουρκικά στρατεύματα που αριθμούσαν περίπου 30.000 στρατιώτες και τα οποία θα έπρεπε να βρίσκονται στην Πελοπόννησο προκειμένου να καταπνίξουν την επανάσταση εκεί.

Η θεατρική παράσταση – αναδρομή θα εξελιχθεί σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες και βραδιές οι οποίες θα ενώσουν το παρελθόν με το παρόν, καθώς θα διαδραματιστούν στην ίδια Αριστοτελική γη όπου έγιναν τα γεγονότα, πριν από 200 χρόνια. Στα Μαδεμοχώρια όπου έγινε η εξέγερση αλλά και στο «Μαύρο Αλώνι» όπου έγινε η θυσία των 400 Ιερισσιωτών.

Όπως δήλωσε ο σκηνοθέτης των δύο παραγωγών, Στέλιος Καλαϊτζής, «θέλουμε να ενώσουμε το φυσικό μέρος με το μέρος της παράστασης, δεν θέλουμε να αλλοιώσουμε το τοπίο» και πρόσθεσε πως επίσης θέλουν να αποδώσουν σεβασμό στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην Επανάσταση στη Χαλκιδική «θέλουμε να αναδείξουμε το γεγονός, το οποίο δεν είναι τόσο γνωστό, αλλά έχει μεγάλη αξία για την εξέλιξη των πραγμάτων».

Κύριος χαρακτήρας θα είναι ο Εμμανουήλ Παπάς, ο οποίος σαν αρχιστράτηγος, έδωσε τη ζωή του για την Επανάσταση. «Η θυσία του έμεινε στην ιστορία ώστε να είμαστε το κράτος που είμαστε», διευκρίνισε ο ηθοποιός Ευθύμης Γεωργόπουλος.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων:

Τη Θεατρική παράσταση «Η εξέγερση των Μαδεμοχωριτών», στις 10 Σεπτεμβρίου 2021, στο Άλσος Αριστοτέλη και στον Αρχαιολογικό Χώρο Σιδηροκαυσίων, στις 20.30 το βράδυ.

Τη Θεατρική παράσταση «Η θυσία των 400 Ιερισσιωτών στο “Μαύρο Αλώνι”», με μουσικοχορευτική συμμετοχή κατοίκων της περιοχής στο δρώμενο, στις 12 Σεπτεμβρίου 2021, στην Ιστορική Τοποθεσία «Μαύρο Αλώνι», στις 20.30 το βράδυ.

Συνεργασία με το ΑΠΘ για την ανάδειξη της Επανάστασης στη Χαλκιδική

“Εμείς ως δήμος Αριστοτέλη, δεν θα περιοριστούμε στα παράπονα για την υποτίμηση της σημασίας της Επανάστασης της Χαλκιδικής στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έχει ήδη ενημερωθεί ο πρύτανης του ΑΠΘ και το επόμενο διάστημα θα λάβει χώρα και η σχετική αλληλογραφία, για την πρόθεση του Δήμου Αριστοτέλη να αναθέσει μια ερευνητική εργασία στο κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, προκειμένου, από τις ιστορικές πηγές και τα υπάρχοντα συγγράμματα, να καταρτιστεί μια περιεκτική σύνοψη της Ιστορία της Επανάστασης της Χαλκιδικής και του ρόλου της στην επιτυχία της συνολικής επανάστασης. Το πόνημα αυτό, θα κατατεθεί στη συνέχεια στο Υπουργείο Παιδείας, προς ένταξη στα σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας, ώστε η τιμητική αυτή γνώση της συμβολής της Χαλκιδικής στον αγώνα των προγόνων μας για Ελευθερία, να γίνει κτήμα των επόμενων γενεών”, δήλωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος.

Στη συνέντευξη Τύπου, μέσω διαδικτυακής σύνδεσης συμμετείχαν ο σκηνοθέτης Στέλιος Καλαϊτζής και οι ηθοποιοί Ευθύμης Γεωργόπουλος και Στέλιος Ψαρουδάκης.

Την επιμέλεια έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Στέλιος Καλαϊτζής

Ηθοποιοί: Στέλιος Ψαρουδάκης, ο Βασίλης Τιγκριστάρης, η Βιργινία Ταμπαροπούλου, και ο Ευθύμης Γεωργόπουλος.

Μουσική, χορός:

Το Χορευτικό Συγκρότημα Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου

Ο Χορευτικός Σύλλογος «Καγκελευτός»

Το Χορευτικό Τμήμα και Χορωδία Συλλόγου «Κλειγένης»

Η Χορωδία Αρναίας

Τη μουσική επιμέλεια των παραστάσεων υπογράφει ο Μάνος Αντωνιάδης, τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία η Ελένη Σουμή, ενώ την επιμέλεια των κειμένων ανέλαβαν ο ίδιος ο Στέλιος Καλαϊτζής και ο συνεργάτης του στη σκηνοθεσία, Ευθύμης Χρήστου.

Δείτε τι δήλωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ