Δ. Κουτσούμπας: Νόμος του σάπιου συστήματος η Υγεία – Εμπόρευμα που υπηρετεί κάθε αστική κυβέρνηση

Δ. Κουτσούμπας: Νόμος του σάπιου συστήματος η Υγεία – Εμπόρευμα που υπηρετεί κάθε αστική κυβέρνηση

«Το ΚΚΕ απορρίπτει στο σύνολό του το νομοσχέδιο για τη δημόσια Υγεία που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, χρησιμοποιώντας μάλιστα και βαρύγδουπους τίτλους» είπε ο γγ της ΚΕ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι «δεν πρόκειται για τίποτε άλλο από μια ακόμη επέκταση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων ενταγμένων στην πολιτική βαθύτερης εμπορευματοποίησης της Υγείας».

Σημειώνοντας ότι το σύνολο σχεδόν των άρθρων του ν/σ αφορούν τροπολογίες των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που και εκείνες αφορούσαν μεταρρυθμίσεις προηγούμενων κυβερνήσεων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για τέτοιες ομοιότητες στη στρατηγική αυτών των κομμάτων στο θέμα της Υγείας σε βαθμό που οι διαφορές μεταξύ τους είναι δυσδιάκριτες.

Υπογράμμισε ότι η συμφωνία των κομμάτων αυτών επικεντρώνεται στο βασικό ζήτημα «πως η λαϊκή Υγεία θα κοστίζει όσο το δυνατόν λιγότερο στο κράτος και στο κεφάλαιο», προσθέτοντας ότι «αυτή είναι και η βάση του ειδυλλίου για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής που πρότεινε ο κ. Τσίπρας παλιότερα».

«Είναι νόμος του συστήματος η Υγεία-εμπόρευμα και αυτό το νόμο υπηρετείτε» είπε και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι οι αποφάσεις για την Υγεία των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, «παρά τις ιδιαίτερες πινελιές που βάζει ο καθένας» «είναι σαν να γράφτηκαν από το ίδιο χέρι, το χέρι της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ για τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που θα λειτουργούν σαν «αυτοτελείς ανταγωνιστικές επιχειρηματικές μονάδες», που θα συνυπάρχουν με τους ιδιωτικούς ομίλους και θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την «πώληση» υπηρεσιών στους ασθενείς – πελάτες και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Επικαλούμενος ενδεικτικά τέσσερα σημεία του νομοσχεδίου είπε οι επιμέρους ρυθμίσεις για το καθεστώς λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ «όχι μόνο δεν αναιρούν, αλλά αντίθετα ενισχύουν τα χαρακτηριστικά του ως «ιδιωτικού ασφαλιστικού οργανισμού» και των παροχών του σε ανταποδοτική βάση».

Σημείωσε ακόμα, καταθέτοντας και τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, ότι «το βασικό ζήτημα -από την πλευρά των αναγκών των ασθενών- είναι ότι οι παροχές που καθορίζονται από τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ έχουν περικοπεί με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Με άμεσο γιατί, είτε περιορίστηκαν ή και περικόπηκαν τελείως, με έμμεσο γιατί, ενώ “αποζημιώνονται” από τον ΕΟΠΥΥ, στην πραγματικότητα οι ασθενείς -λόγω των τεράστιων ανεπαρκειών των δημόσιων μονάδων Υγείας- υποχρεώνονται να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα και να ξαναπληρώνουν με τη μορφή της συμμετοχής ή και εξ ολοκλήρου».

Αναφερόμενος στην ΠΦΥ σημείωσε ότι η κυβέρνηση «ξέχασε να πει ότι στη χώρα δεν υπάρχει σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά ένα σκορποχώρι “σημείων ΠΦΥ” από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

«Εκτός όμως από αυτό, υπάρχει και κάτι ακόμα. Το σκορποχώρι σημείων που νομίζετε ότι είναι ΠΦΥ, ουσιαστικά στερεί τον ενιαίο και επιτελικό χαρακτήρα που αυτή πρέπει να έχει.

Ακόμα και τον σοβαρότατο θεσμό του οικογενειακού και γενικού γιατρού, με τον οποίο πρέπει να συνδεθούν όλοι ψάχνοντάς τον, θέλετε να τον καταντήσετε “κόφτη” για τις περαιτέρω αναγκαίες εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις στερώντας του το αναγκαίο και χρήσιμο περιεχόμενο που έχει.

Κάτι τέτοιο προσπάθησαν και οι προηγούμενοι, αφού δεν είναι τυχαίο ότι, στο συγκεκριμένο σημείο, εισάγονται ορισμένες μόνο τροποποιήσεις στον προηγούμενο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την ΠΦΥ» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα απογευματινά -επί πληρωμή- χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία είπε, μεταξύ άλλων, ότι αν η κυβέρνηση ανησυχούσε για μακροχρόνιες αναμονές για χειρουργεία θα είχε προσλάβει όλο το αναγκαίο προσωπικό και θα είχε ανοίξει χειρουργικές αίθουσες και κρεβάτια ανάνηψης ώστε να μπορούν να λειτουργούν τα χειρουργεία και το απόγευμα, χωρίς ο ασθενής να χρειάζεται να πληρώσει τίποτα επιπλέον.

«Εάν ανησυχούσατε για το εισόδημα των γιατρών, των νοσηλευτών και των υπόλοιπων υγειονομικών, δεν θα το πετσοκόβατε, θα καταργούσατε τις περικοπές των μισθών, θα επαναφέρατε τις αμοιβές στα επίπεδα τουλάχιστον του 2012, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και του Αρείου Πάγου πρόσφατα» τόνισε.

«Το μυαλό σας είναι στο πώς βήμα-βήμα θα αυξήσετε την “αυτοχρηματοδότησή” τους μέσα από τις έμμεσες και άμεσες πληρωμές των ασθενών, για να γλιτώσετε κανένα ευρώ παραπάνω από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να πριμοδοτήσετε πάλι τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό η κυβέρνηση, να λέει στο λαό -που έχει χρυσοπληρώσει για την υγεία του, με τις ασφαλιστικές εισφορές, τη φορολογία, τα διάφορα χαράτσια- ότι για να χειρουργηθεί έγκαιρα, πρέπει να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη» πρόσθεσε.

Όσον αφορά την είσοδο των ιδιωτών γιατρών, ώστε να συμβάλλονται με το ΕΣΥ, καλύπτοντας κενά και τρύπες, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε πως «αποτελεί ευθεία παραδοχή ότι δεν θα στελεχώσει τα δημόσια νοσοκομεία με το αναγκαίο προσωπικό».

Ανέφερε, ακόμα ότι «η ζωή έδειξε ότι το μέτρο αυτό ήταν αναποτελεσματικό και κυρίως επικίνδυνο για τους ασθενείς. Και ότι αποτελεί όχημα για την εφαρμογή ελαστικών εργασιακών σχέσεων, διείσδυση των ΣΔΙΤ, ομηρία για τη μεγάλη μάζα των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, γιατρών της γειτονιάς».

«Αν κάτι βγαίνει ως βασικό συμπέρασμα, είναι πως κάθε αστική κυβέρνηση παραλαμβάνει και συνεχίζει από την προηγούμενη, ώστε οι λαϊκές ανάγκες να περιορίζονται στα όρια του άθλιου δημόσιου συστήματος Υγείας και των πετσοκομμένων παροχών του κράτους και του ΕΟΠΥΥ, που από κοινού έχουν διαμορφώσει όλα αυτά τα χρόνια.

Αναδεικνύεται, επίσης, η σαπίλα αυτού του κοινωνικού- οικονομικού συστήματος, του οποίου η ανάπτυξη όλο και λιγότερο “χωράει” τις πραγματικές λαϊκές κοινωνικές ανάγκες, αφού όλο και περισσότερο βαθαίνει την αντίθεση, ανάμεσα στις τεράστιες σημερινές δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, του πολυάριθμου αξιόλογου υγειονομικού, ανθρώπινου δυναμικού, και του βαθμού αξιοποίησής τους από τον παραγωγό του πλούτου, τον λαό» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και κατέληξε τονίζοντας στην ομιλία του:

«Όλα αυτά, για το ΚΚΕ και το λαό πρέπει να σημάνουν την απόρριψη του νομοσχεδίου, κυρίως στο δρόμο του αγώνα, αλλά και της διεκδίκησης για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία, μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, ανάπτυξη όλων των απαραίτητων υποδομών και τον σύγχρονο εξοπλισμό τους, αύξηση των αποδοχών των υγειονομικών, κατάργηση κάθε πληρωμής και εισφοράς για την Υγεία.

Μέσα σε αυτό τον αγώνα, για ένα άλλο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, με αναπτυγμένο, στελεχωμένο και εξοπλισμένο κρατικό σύστημα ΠΦΥ, που θα έχει ως κριτήριο την έγκαιρη, ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών, μπορούν να βρουν λύση τα βάσανα των ασθενών, τα βάσανα του λαού μας. Σε αυτό το δρόμο, αταλάντευτα προχωράμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΟΛΘ και Τελωνείο βάζουν «φρένο» στις καθυστερήσεις στην Πύλη 16 του λιμανιού (VIDEO)

ΥΠΟΙΚ: 8 στους 10 πολίτες πληρώνουν ακόμα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και έχουν περισσότερους διαθέσιμους πόρους για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση

ΝΔ: Όταν η αξιωματική αντιπολίτευση τοποθετείται όπως μια περιθωριακή ομάδα, αυτό είναι επικίνδυνο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top