Δ.Παπαστεργίου: Τον φόβο έχουμε να φοβηθούμε και πρέπει να τον καταπολεμήσουμε

Δ.Παπαστεργίου: Τον φόβο έχουμε να φοβηθούμε και πρέπει να τον καταπολεμήσουμε

Διαδικτυακή πρωτοβουλία ενημέρωσης δημάρχων και αυτοδιοικητικών στελεχών για τους εεμβολιασμούς με τίτλο «ΚΕ…ΔΕ… μου λες …» πραγματοποιήθηκε σήμερα 12/7 από την ΚΕΔΕ με τη συμμετοχή του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου.

Με τη συμμετοχή πάνω από 120 Δημάρχων και αυτοδιοικητικών πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 12/7 η διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης των δημάρχων της χώρας, με καλεσμένο τον Καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου (LSE), Ηλία Μόσιαλο και με θέμα τα πραγματικά επιστημονικά δεδομένα για τα εμβόλια κατά του COVID-19.

Οι Δήμοι για μια ακόμη φορά δίπλα στον πολίτη.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δ. Παπαστεργίου τόνισε ότι οι δήμοι της Ελλάδας και σε αυτή την φάση της πανδημίας θα βρεθούν
δίπλα στον πολίτη, όπως κάνουν από την πρώτη στιγμή, και θα αναλάβουν το έργο της σωστής ενημέρωσης προκειμένου με την αύξηση των εμβολιασμών
να χτιστεί το τείχος ανοσίας που χρειάζεται η πατρίδα μας. Όπως επισήμανε: «Το μόνο που έχουμε να φοβηθούμε είναι τον φόβο μας και να τον καταπολεμήσουμε. Εμείς, οι δήμαρχοι της Ελλάδας είμαστε και πάλι παρόντες για να προωθήσουμε το εμβολιαστικό κίνημα. Με την παρουσία του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου σήμερα πολλοί μύθοι που κάνουν κάποιους διστακτικούς καταρρίφθηκαν».

Δημιουργία helpdesk έγκυρης ενημέρωσης.

Η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει στην δημιουργία ενός helpdesk με ενημερωτικά στοιχεία αλλά και άμεση απάντηση ερωτήσεων των πολιτών, ώστε όλοι να
μπορούν να έχουν πρόσβαση σε επίσημη ενημέρωση. Παράλληλα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα επικαιροποιούνται σε τακτική βάση τα στοιχεία εμβολιασμού, ώστε στοχευμένα να μπορούμε να πραγματοποιούμε τις όποιες παρεμβάσεις χρειάζεται σε τοπικό επίπεδο.

Όλοι μας θα μιλήσουμε στον κόσμο, στις τοπικές μας κοινωνίες και θα τους ενημερώσουμε για την ανάγκη εμβολιασμού και τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία των ανεμβολίαστων η νόσησή τους από τον κορωνοϊό και την νέα μετάλλαξη.

Ο Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος απευθυνόμενος στους Δημάρχους και τους
αιρετούς που πήραν μέρος στην διαδικτυακή ενημέρωση, τόνισε ότι όποιος δεν εμβολιαστεί θα νοσήσει στο προσεχές διάστημα αφού η μετάλλαξη Δ’ είναι πολύ μεταδοτική. Για τις μάσκες τόνισε ότι πρέπει να τις φοράνε όλοι σε κλειστούς χώρους που η μετάδοση του ιού είναι πιο εύκολη, ότι πρέπει να συνεχίσουμε να κρατάμε τις αποστάσεις και φυσικά να επιμένουμε στο πλύσιμο των χεριών. Αντί της υποχρεωτικότητας των εμβολίων είπε ότι πρέπει να επενδύσουμε στην ενημέρωση για να πειστούν όσοι φοβούνται. «Οι αρνητές είναι μόνο ένα 10%, οι άλλοι που δεν κάνουν εμβόλιο φοβούνται και πρέπει να τους ενημερώσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των Δημάρχων που συμμετείχαν στην ενημέρωση ανέφερε:

Πώς τα εμβόλια αντιμετωπίζουν τη μετάλλαξη του ιού Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι η μετάλλαξη του ιού διαπερνά το τείχος προστασίας κατά 4% στα εμβόλια της Moderna/Pfizer και 8% στο Astra Zeneca, όμως οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.

Θα κολλήσουν και θα νοσήσουν οι ανεμβολίαστοι

Ο Ηλίας Μόσιαλος, μεταφέροντας τις διεθνείς μελέτες που γίνονται για τον κορωνοϊό τόνισε ότι οι ανεμβολίαστοι σίγουρα θα νοσήσουν λόγω της
μετάλλαξης Δ’ και κινδυνεύουν με βαριές λοιμώξεις αλλά και θα υπάρξει μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας στους άνω των 70 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τι είναι η «Μακροχρόνια Νόσος» και ποιοι κινδυνεύουν

Μακροχρόνια νόσος, εξήγησε ο κ. Μόσιαλος είναι οι επιπτώσεις του ιού σε καρδιά, νεφρά, αναπνευστικό ενώ ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί και
νευρολογικά προβλήματα. Από την «μακροχρόνια νόσο» κινδυνεύουν όλες οι ηλικίες που μπορεί να νοσήσουν, τόσο οι νεότεροι όσο και οι άνω των 50 ετών.

Φυσικά οι εμβολιασμένοι δεν αντιμετωπίζουν αυτό το ενδεχόμενο.

Ποσοστό εμβολιασμένων άνω του 80% για να είμαστε ασφαλείς
Ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε ότι μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχουμε ένα ποσοστό 60% εμβολιασμένων και ένα 10% που θα έχουν ανοσία επειδή νόσησαν από
τον ιό, όμως για να είμαστε ασφαλείς, για να μην έχουμε εισαγωγές σε νοσοκομεία και αναπόφευκτα νεκρούς το ποσοστό αυτό πρέπει να φτάσει το 80% του πληθυσμού.

Γιατί κινδυνεύουν τα παιδιά

Όσο δεν ανεβαίνουν τα ποσοστά εμβολιασμένων σημαίνει ότι οι ανεμβολίαστοι που θα εκτίθενται στην μετάλλαξη Δ’ θα νοσήσουν και άρα τα παιδιά και οι νέοι που έρχονται σε επαφή μαζί τους θα κολλήσουνε. «Ο μόνος τρόπος να προστατέψουμε τα παιδιά είναι ο εμβολιασμός. Δεν μπορούμε να τα κλείσουμε μέσα στο σπίτι τους για μια ακόμη χρονιά. Πρέπει να τα προστατέψουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος.

Ο ρόλος των εμβολίων

1. Σταματούν την λοίμωξη
2. Τα εμβόλια αποτρέπουν σοβαρές λοιμώξεις σε ποσοστό 96% (Pfizer/Moderna) και 92% (AstraZeneca)

Οι παρενέργειες και η ελλιπής ενημέρωση

Ο κ. Μόσιαλος είπε ότι οι παρενέργειες που έχουν καταγραφεί ως ποσοστό ανέρχονται σε 0,1% σε 1 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Astra Zeneca
σε ηλικίες κάτω των 50 ετών και 0,15% σε ηλικίες άνω των 50, ένα απειροελάχιστο ποσοστό σε σχέση με τα ποσοστά θνησιμότητας σε περίπτωση νόσησης.

Τα ποσοστά αυτά είναι «κακά νέα» που πάντα πουλάνε, αλλά αν ένα εκατομμύριο άνθρωποι νοσούσαν 10.000 θα πέθαιναν. Αυτό πρέπει να σκεφτόμαστε. Τα εμβόλια δουλεύουν και δημιουργούν προστασία από τον ιό. Αυτό πρέπει να το τονίζουμε πάντα, επεσήμανε ο κ. Μόσιαλος τονίζοντας ότι αν διαβάζαμε τις παρενέργειες του ντεπόν και της ασπιρίνης ίσως να μην θέλαμε να τα πάρουμε.

Χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες τόσο από την Κυβέρνηση, τα κόμματα, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην σωστή ενημέρωση των πολιτών που διστάζουν. Σχετικά με το θέμα της προσωρινής έγκρισης που ισχύει για τα εμβόλια, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι αυτή είναι η συνήθης πρακτική και ότι είναι θέμα μερικών εβδομάδων η πλήρης έγκριση τους, οπότε καταρρίπτεται ένα ακόμη επιχείρημα της μερίδας των αρνητών.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στον πιο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Δήμοι στην Ευρώπη, τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια και τόνισε ότι και στην Ελλάδα πρέπει να δοθούν πόροι και νέο νομικό πλαίσιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να είναι πιο ενεργός ο ρόλος της στην κοινωνική φροντίδα και τη Δημόσια Υγεία.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top