Δ. Βοΐου για διόδια Σιάτιστας: Το πιο ακριβό χιλιόμετρο στην Ευρώπη

Δ. Βοΐου για διόδια Σιάτιστας: Το πιο ακριβό χιλιόμετρο στην Ευρώπη

Ρολά κατέβασαν σήμερα το δημαρχείο και τα δημοτικά καταστήματα του δήμου Βοΐου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έναρξη λειτουργίας μετωπικών και πλευρικών διοδίων στον κόμβο τη Εγνατίας οδού στο ύψος της Σιάτιστας.

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο που αντιδρά σύσσωμο στην λειτουργία των διοδίων η οποία θα αλλάξει τη ζωή των κατοίκων της περιοχής και θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όσων επιλέξουν να μετακινηθούν από το παλιό εθνικό δίκτυο που έχει αφεθεί στην τύχη του εδώ και πολλά χρόνια.

“Από τον Φεβρουάριο του 2019 έχει ξεκινήσει η κατασκευή ενός μετωπικού και δύο πλευρικών διοδίων στη Σιάτιστα, έργο το οποίο ολοκληρώθηκε τώρα. Ωστόσο η χωροθέτησή του 2017 έχει δημιουργήσει τεχνικά προβλήματα, αποκόπτει μια περιοχή με πάνω από 5.500 κατοίκους από το κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας που είναι η Κοζάνη όπου εκεί υπάρχουν τα πάντα από υπηρεσίες μέχρι και μεγάλη αγορά και επιβάλλει κόστος 1,5 ευρώ για 12χλμ Εγνατίας οδού. Μιλάμε δηλαδή, για το πιο ακριβό χιλιόμετρο στην Ευρώπη” σημειώνει στο GRtimes.gr, ο δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής.

Επιπλέον, ο δήμαρχος αναφέρει πως από την ημέρα έναρξης των εργασιών “ζητήσαμε και από την τότε κυβέρνηση να μην προχωρήσει λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν, δεν μας άκουσε. Μετά τις εκλογές αποτανθήκαμε στον νέο υπουργό Μεταφορών (σ.σ. Κώστας Αχ. Καραμανλής) ο οποίος μας υποσχέθηκε ότι θα σταματήσει την κατασκευή, δεν σταμάτησε. Ζητήσαμε έστω μια απαλλαγή όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιοχές δεν μας δίνει καμία τέτοια απαλλαγή”.

Θα θρηνήσουμε ζωές στο παλιό οδικό δίκτυο

Σε ερώτηση για την επικινδυνότητα που υπάρχει στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει να μετακινηθεί από το παλιό Εθνικό Δίκτυο προκειμένου να γλιτώσει το κόστος των διοδίων, ο Χρ. Ζευκλής αναφέρει ότι ήδη λόγω παλαιότητας έχει χάσει τη ζωή του ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων σε τροχαία και τώρα κινδυνεύει να χαθεί κι άλλος καθώς έχει αφεθεί στην τύχη του. “Αυτοί οι δρόμοι εξαιτίας του ότι δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τους οδηγούς έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Έτσι όμως όπως είναι χωροθετημένες οι εγκαταστάσεις των διοδίων, το παλιό δίκτυο δίνει μια εναλλακτική λύση στους οδηγούς των βαρέων οχημάτων, τα οποία θα γλιτώσουν μια μεγάλη δαπάνη, αλλά θα θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές του καθώς είναι το πλέον ακατάλληλο για τη διέλευση τέτοιων οχημάτων”. 

Αύριο (26/1) συνάντηση με γγ Μεταφορών και βουλευτές Κοζάνης 

Μετά τη σημερινή διαμαρτυρία, αύριο ακολουθεί συνάντηση εκπροσώπων του δήμου και του δημάρχου με τον γενικό γραμματέα Μεταφορών, Νίκο Σταθόπουλο στην Αθήνα, καθώς επίσης και συναντήσεις με βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. 

“Ζητάμε να σταματήσει η αδικία και η ανισονομία στο θέμα των απαλλαγών όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιοχές και να πληρώνουμε ένα εύλογο τίμημα στα διόδια, το οποίο δεν θα ξεπερνά τα 30 λεπτά για τους κατοίκους της περιοχής. Η επικινδυνότητα των παλαιών δρόμων δεν μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο φόρτο που αδιαμφισβήτητα θα προκληθεί από τη διατήρηση των διοδίων με αυτά τα δεδομένα. Φυσικά, θα θέλαμε όλα αυτά να έχουν ειπωθεί πριν από την απόφαση για έναρξη λειτουργίας των διοδίων, όμως και τώρα δεν είναι αργά για να αλλάξουν βασικά πράγματα”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top