Δαμάσι: Ένα χρόνο μετά το σεισμό-Το σχολείο υπερσύγχρονο, οι κάτοικοι στα κοντέινερ

Δαμάσι: Ένα χρόνο μετά το σεισμό-Το σχολείο υπερσύγχρονο, οι κάτοικοι στα κοντέινερ

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε χθες από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το Δαμάσι και οι κάτοικοι του μικρού χωριού της Θεσσαλίας, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα που αφορούν τόσο τη στέγαση, όσο και τις καλλιέργειές τους, καθώς μιλούμε για μια αμιγώς αγροτική περιοχή.

«Ένα χρόνο μετά, η ζωή εδώ, εξακολουθεί να είναι δύσκολη, διότι εκτός από την ανέγερση του σχολείου καθώς επίσης και του ναού Αγίου Τρύφωνος, όλα τα υπόλοιπα ζητήματα έχουν «παγώσει». Για παράδειγμα τα χαρακτηρισμένα με «κόκκινο» χρώμα σπίτια που επλήγησαν ή κατέπεσαν από τον σεισμό, γκρεμίστηκαν από τις υπηρεσίες αλλά οι κάτοικοι εξακολουθούν να ζουν σε ειδικά κοντέινερ των 15 τ.μ.» εξηγεί στο GRTimes, ο διευθυντής του νεόκτιστου δημοτικού σχολείου Δαμασίου, Γρηγόρης Λέτσιος, ο οποίος ένα χρόνο πριν έσωσε τη ζωή 63 παιδιών του χωριού όταν αυτό “χτυπήθηκε” από τον εγκέλαδο.  

«Ναι υπάρχουν πολλά παιδιά στο χωριό μας, τα οποία φοιτούν σε ένα υπερσύγχρονο σχολείο το οποίο διαρκώς εξοπλίζεται, και ταυτόχρονα μένουν μακριά από το σπίτι τους, σε ένα kibo που τους προστατεύει μόνο από τα καιρικά φαινόμενα» συμπληρώνει ο διευθυντής του σχολείου.

Αιτία για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις ανεγέρσεις των νέων κατοικιών, ο κ. Λέτσιος θεωρεί ότι αποτελούν από τη μια «το γεγονός ότι οι κάτοικοι δεν έχουν πάρει ακόμη όλα τα χρήματα της αποζημίωσης, από την άλλη οι τιμές των οικοδομικών υλικών οι οποίες λόγω της κρίσης έχουν εκτοξευθεί. Συνεπώς, τα 1.000 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο που προβλέπονταν ως αποζημίωση για όσους έχασαν τα σπίτια τους, πλέον δε φτάνουν για να χτίσουν καινούργιο στη θέση του».

Εκείνο όμως που προέχει, είναι «η Πολιτεία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να κάνει πράξη ότι υποσχέθηκε, όπως ακριβώς το έπραξε και με το σχολείο» προσθέτει.

Βαρύ το «χτύπημα» και στις καλλιέργειες

Ο Γρηγόρης Λέτσιος εξηγεί ότι πέρα από τον σεισμό, βαρύ ήταν το πλήγμα που δέχθηκαν και οι αγροτικές καλλιέργειες των κατοίκων της περιοχής από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

«Σαν να μην έφτανε ο σεισμός, οι κάτοικοι στις 9 και 10 Απριλίου δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα στις αγροτικές τους καλλιέργειες από χαλάζι και παγετό. Εδώ υπάρχει έντονο το στοιχείο της αμπελοκαλλιέργειας οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς. Και σε αυτή την περίπτωση, ο τοπικός πληθυσμός περιμένει αποζημιώσεις για να ορθοποδήσει και σ’ αυτή την περίπτωση όμως έχουμε καθυστερήσεις. Ελπίζουμε τουλάχιστον, ότι σύντομα θα δοθούν αυτά τα χρήματα, γιατί τα νοικοκυριά είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουν» υπογραμμίζει στο GRTimes ο εκπαιδευτικός.

Ελάχιστες πλέον οι ελλείψεις στο σχολείο

Ο Γρ. Λέτσιος δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο νέο σχολείο το οποίο στις 13 Σεπτεμβρίου εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την ολοσχερή καταστροφή του τον Μάρτιο του 2021.

«Το σχολείο όπως προανέφερα είναι πλέον μια σύγχρονη εκπαιδευτική μονάδα, που διαρκώς εξοπλίζεται με εξίσου σύγχρονα μέσα. Είναι ελάχιστες οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουμε, όπως για παράδειγμα οι ντουλάπες, τα γραφεία των εκπαιδευτικών και τα θρανία για την αίθουσα των υπολογιστών. Εκείνο που προέχει ωστόσο, είναι να ορθοποδήσουν οι κάτοικοι ώστε η ζωή στο Δαμάσι να επανέλθει σε μια κανονικότητα» κατέληξε ο κ. Λέτσιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top