Δαμασκηνιά – Δραγασιά: Ένας χρόνος από την πρώτη καραντίνα στην Ελλάδα

Δαμασκηνιά – Δραγασιά: Ένας χρόνος από την πρώτη καραντίνα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Ήταν 16 Μαρτίου του 2020, σαν σήμερα, ακριβώς ένα χρόνο πριν. Δύο χωριά του Δήμου Βοίου Κοζάνης, που μεταξύ τους απέχουν μόλις τέσσερα χιλιόμετρα γινόταν γνωστά ως τα πρώτα χωριά της χώρας, τα οποία θα έμπαιναν σε περιορισμό και αυξημένη επιτήρηση λόγω του κορωνοϊού, που είχε εισβάλει στη χώρα μας. Ήταν η πρώτη φορά που ακούγαμε τη λέξη καραντίνα στην Ελλάδα. 

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης 

“Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους εμάς. Προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε άμεσα την κατάσταση, αλλά χωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς έπρεπε να κάνουμε” αναφέρει στο GRTimes, o δήμαρχος Βοίου, Χρήστος Ζευκλής. “Χάθηκαν άνθρωποι, έπρεπε να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις χωρίς καθυστέρηση, να αναπτύξουμε ένα πλάνο με μια καραντίνα που δεν είχε εφαρμοστεί πουθενά αλλού και απέναντι σε έναν ιό που εξαπλώνονταν άμεσα” προσθέτει. 

“Η Δαμασκηνιά είναι ένα χωριό που τον χειμώνα έχει περίπου 70 κατοίκους, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι. Στο διάστημα που “χτυπήθηκε” από τον κορωνοϊό, τουλάχιστον 15 νόσησαν, 12 χρειάστηκε να νοσηλευτούν με έντονα συμπτώματα, εφτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μέχρι τώρα υπάρχουν δύο θεωρίες αναφορικά με το πως έφτασε ο ιός σε αυτά τα δύο χωριά και μέχρι σήμερα δεν ξέρουμε τι από τα δύο ισχύει” τονίζει στο GRTimes o πρόεδρος του Συλλόγου Δαμασκηνιάς, Στέλιος Ζήκας.

“Θυμάμαι ότι κανείς δεν ήταν έτοιμος για μια τέτοια κατάσταση. Και πως να είναι; Ένας στρατιωτικός γιατρός εγκαταστάθηκε άμεσα στο Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου. Αυτός ενημερωνόταν για τις ανάγκες σε φάρμακα και αυτός ήταν υπεύθυνος για τη διανομή τους. Επίσης, ένα υπάλληλος του δήμου μάζευε τις παραγγελίες για ψώνια από κάθε νοικοκυριό, μετέβαινε με ένα βανάκι στο σημείο παραλαβής, τα έπαιρνε και ντυμένος με την ειδική στολή τα άφηνε σε έναν γάντζο που είχε κάθε οικογένεια κάτω από το όνομά της, έξω από το σπίτι. Κανείς δεν έπρεπε να βγει, κανείς δεν έπρεπε να έρθει σε επαφή με τον άλλον, όλα γινόταν με ένα συγκεκριμένο τρόπο” προσθέτει ο κ. Ζήκας. 

Η πρώτη επιχείρηση που υπέστη ζημιά λόγω κορωνοϊού 

Ανάμεσα σε όλα τα ενδιαφέροντα που αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δαμασκηνιάς, μιλά και για την πρώτη επιχείρηση στην Ελλάδα που “χτυπήθηκε” και υπέστη ζημιές από την πανδημία. “Στο χωριό υπήρχε ένα καφενείο, που λειτουργούσε και ως ταβέρνα είχε και ψιλικά. “Τα Όντρια”. Ο ιδιοκτήτης της Απ. Β., ηλικίας 64 χρονών, νόσησε από κορωνοϊό και “έφυγε” λίγες ημέρες μετά την απώλεια του 90χρονου πατέρα του. Από τότε το καφενείο παραμένει κλειστό και η Δαμασκηνιά έχει χάσει μια πηγή ζωντάνιας που υπήρχε στο χωριό. Είναι η πρώτη επιχείρηση στην Ελλάδα που έχει υποστεί ζημιές λόγω του κορωνοϊού και είναι και η μοναδική επιχείρηση στα δύο χωριά” αναφέρει ο κ. Ζήκας, που δεν παραλείπει να κάνει έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς. 

“Η σύζυγος και ο γιος του εκλιπόντα δεν μπορούν να ανοίξουν το μαγαζί ξανά, όμως η Πολιτεία, η περιφερειακή αρχή, ο δήμος πρέπει να συνδράμουν με κάθε τρόπο, να ενισχύσουν οικονομικά την οικογένεια, ώστε η επιχείρηση να λειτουργήσει ξανά. Είναι πολύ σημαντικό, ακόμη και για συμβολικούς λόγους. Το μαγαζί αυτό πρέπει να ανοίξει ξανά” προσθέτει. 

Δεν μπορούσες ούτε να μπεις, ούτε να βγεις από το χωριό

Σε υψόμετρο 957 μέτρων, η Δραγασιά των 25 μόνιμων κατοίκων τον χειμώνα, ήταν το δεύτερο χωριό που μπήκε σε καραντίνα μαζί με τη Δαμασκηνιά. Χτισμένη στους πρόποδες των Οντρίων και κάτω από την εντυπωσιακή κορυφή της Όρλιας, οι εναπομείναντες κάτοικοι ασχολούνται ακόμη με τη γεωργία και κατά δεύτερο λόγο με την κτηνοτροφία.

Ανάμεσα στα δύο χωριά υπάρχει η Κλεισώρια, οι 88 κάτοικοι της οποίας συνέχισαν κανονικά τη ζωή τους.

 

“Έπρεπε να βρισκόμαστε διαρκώς μέσα στο σπίτι. Δεν μπορούσαμε να μετακινηθούμε καθόλου. Για τις προμήθειές μας σε τρόφιμα και φάρμακα φρόντιζε ο δήμος, ένας υπάλληλος του οποίου ντυμένος με τη στολή και με ειδική μάσκα μας έφερνε ότι χρειαζόμασταν” τονίζει στο GRTimes, o πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δραγασιάς, Δημήτρης Σμαρόπουλος. “Υπήρχε αστυνομία στις εισόδους. Δεν μπορούσες ούτε να μπεις στο χωριό, ούτε να βγεις. Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση”. 

Σύμφωνα με τον κ. Σμαρόπουλο στη Δραγασιά νόσησαν έξι κάτοικοι συνολικά και δύο έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό. “Σημαντικές απώλειες για μια περιοχή, που όλοι γνωριζόμαστε με όλους” αναφέρει.

Ένα χρόνο μετά, κάτι φαίνεται να έχει αλλάξει στο χωριό με τους εμβολιασμούς, αν και η χώρα παραμένει ολόκληρη στο “κόκκινο”. “Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν πλέον εμβολιαστεί. “Περιμένω και εγώ μέσα στις επόμενες ημέρες να κάνω το ίδιο. Να βγούμε από αυτή την κατάσταση να επιστρέψουμε στις ζωές μας” υπογραμμίζει.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top