Δάσκαλος από Δαμάσι: Έτσι σώθηκαν οι 63 μαθητές – Η υπόσχεση του πρωθυπουργού

Δάσκαλος από Δαμάσι: Έτσι σώθηκαν οι 63 μαθητές – Η υπόσχεση του πρωθυπουργού

Ακόμη και μία ημέρα μετά τον ισχυρό σεισμό, ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου στο Δαμάσι του Τυρνάβου, Γρηγόρης Λέτσιος, δεν μπορούσε να συνειδητοποίησει αυτό που συνέβη ένα 24ωρο πριν, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Μιλώντας στο Grtimes.gr, περιγράφει την τρομακτική εμπειρία του σεισμού των 6 Ρίχτερ και των μετασεισμών, που συνεχίζουν να ταρακουνούν την περιοχή.

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης 

“Όποιος δεν το έχει ζήσει αυτό το πράγμα, δεν μπορεί να το καταλάβει. Μιλάμε για μια δόνηση δυνατή, επιφανειακή, νιώθεις τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια σου, τον κόσμο να κουνιέται συθέμελα” αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes και περιγράφει τις ανατριχιαστικές στιγμές κατά τις οποίες με ολύμπια ψυχραιμία κατάφερε μαζί με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς να βγάλουν σώα και αβλαβή 63 παιδιά από το σχολείο του χωριού. 

“Τα πάντα μέσα στο σχολείο άρχισαν να καταρρέουν. Οπτικό πεδίο δεν υπήρχε. Από τη σκόνη και την πτώση των υλικών και των μπαζών δεν έβλεπα τίποτα. Έμοιαζε να βρίσκομαι στο απόλυτο σκοτάδι. Με το που σταμάτησε ο σεισμός, από το γραφείο μου, όπου βρισκόμουν όταν άρχισε η γη να τρέμει, βρέθηκα στον επάνω όροφο όπου υπάρχουν τέσσερις τάξεις. Ένας άλλος συνάδελφος φρόντισε τον κάτω όροφο, ενώ άλλη μία τάξη ήταν στο προαύλιο και έκανε γυμναστική. Δεν ξέρω πως βρέθηκα επάνω, ωστόσο άκουσα φωνές, κλάματα παιδιών, ουρλιαχτά, μιλάμε για μικρές ηλικίες, υπήρξε πανικός. Ευτυχώς όμως, όλα λειτούργησαν σωστά. Όλοι οι μαθητές μπήκαν κάτω από τα θρανία τους και ευτυχώς τώρα με τον κορωνοϊό, κάθε παιδί είχε και το δικό του γραφείο…”

Στο σημείο αυτό ο κ. Λέτσιος κάνει μια μικρή παύση, αλλά υπάρχει σημαντικός λόγος. “Ακόμη και τώρα που μιλάμε κάνει μετασεισμό. Από χθες το βράδυ αυτό συμβαίνει διαρκώς” αναφέρει και συνεχίζει. 

“Με το που μπήκα στην πρώτη τάξη, προσπάθησα να ηρεμήσω τα παιδιά. Έδωσα την εντολή να βγουν από το κτίριο με σειρά και με τάξη, έτσι ώστε να μην υπάρξει πανικός. Συγχρόνως έψαχνα τάξη – τάξη, θρανίο – θρανίο προκειμένου να διαπιστώσω εάν υπάρχει κάποιο εγκλωβισμένο παιδί, που χρειάζεται βοήθεια. Όταν βεβαιώθηκα ότι όλοι είναι ασφαλείς και έχουν εγκαταλείψει το κτίριο, βγήκαμε έξω, μετρηθήκαμε ανά τάξη και είδαμε ότι στο κομμάτι του απεγκλωβισμού, όλα πήγαν καλά. Επίσης θετικά λειτούργησε το γεγονός, ότι έχουν γίνει αρκετές φορές ασκήσεις ετοιμότητας σε περιπτώσεις σεισμού, οπότε τα παιδιά αντέδρασαν ενστικτωδώς και σύμφωνα με αυτά που είχαν μάθει. Η τελευταία άσκηση έγινε περίπου πριν από ένα μήνα”. 

Επέστρεψε στο σχολείο για να πάρει τα πράγματα των παιδιών 

Λίγες ώρες μετά τις δύσκολες στιγμές που βίωσε, ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου, επανήλθε στο κτίριο προκειμένου μαζί με ανθρώπους των τεχνικών κλιμακίων να μαζέψουν τα πράγματα των παιδιών τα οποία αφέθηκαν όπως – όπως μέσα σε κάθε τάξη. 

“Φόρεσα ένα κράνος και μαζί με τα κλιμάκια μπήκαμε στο σχολείο, που μοιάζει πλέον βομβαρδισμένο. Μαζέψαμε όλα τα πράγματα των παιδιών. Τα μεταφέραμε στο κτίριο της κοινότητας και τα ταξινομήσαμε ανά τάξη, έτσι ώστε να μπορέσουν να τα βρουν”. 

Νέο σχολείο μέχρι το Σεπτέμβριο – Η ανέγερση του 1938 και η ανακαίνιση του 2016

Το κτίριο που στεγάζει το Δημοτικό Σχολείο, σήμερα κρίθηκε κατεδαφιστέο από τα ειδικά τεχνικά κλιμάκια, καθώς στη θέση του θα ανεγερθεί νέο το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Σεπτέμβριο, κατά δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στον ίδιο τον διευθυντή του σχολείου. 

“Αυτό μου είπε ο πρωθυπουργός στο τηλέφωνο. Ότι μέσα σε αυτό το κακό που μας βρήκε, τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε καινούργιο σχολείο” αναφέρει στο GRTimes ο Γ. Λέτσιος και αναφερόμενος στο σχολικό κτίριο το οποίο κατέρρευσε χθες συμπλήρωσε: “Πρόκειται για κτίριο που ανεγέρθηκε το 1938. Το 2016 έγινε μια ανακαίνιση ωστόσο, όχι στα τεχνικά κομμάτια του. Απλώς βάφτηκε, έγιναν βελτιώσεις στο προαύλιο και στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Για τέτοιες παρεμβάσεις μιλάμε”. 

Να σημειωθεί ότι έπειτα από απόφαση του πρωθυπουργού, μέχρι να ανεγερθεί το νέο σχολείο, τα μαθήματα θα γίνονται στις σχολικές ΝΑΤΟϊκές εγκαταστάσεις που ανήκουν στο ΓΕΕΘΑ. 

Δύσκολη η κατάσταση σε όλη την κοινότητα 

Αν και ο ίδιος είναι μόνιμος κάτοικος Τυρνάβου, εν τούτοις ο Γρηγόρης Λέτσιος διανυκτέρευσε χθες στο γήπεδο της τοπικής κοινότητας μαζί με άλλους κατοίκους του Δαμασίου. “Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη για όλους εδώ. Και μέχρι τώρα έχουν γίνει δεκάδες μετασεισμοί, όλοι αρκετά δυνατοί για να γίνονται αισθητοί σε εξωτερικό χώρο, όλοι συνοδεύονται από ένα παράξενο βουητό” σημειώνει. 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top