DATAWO: Αυτή είναι η πρώτη οργάνωση υπεράσπισης ψηφ. δικαιωμάτων – Θεσσαλονικιές οι ιδρύτριες

DATAWO: Αυτή είναι η πρώτη οργάνωση υπεράσπισης ψηφ. δικαιωμάτων – Θεσσαλονικιές οι ιδρύτριες

Την ανακήρυξή της σε επίσημο οργανισμό γιορτάζει η DATAWO, η πρώτη οργάνωση στην Ελλάδα που παρέχει νομική ενημέρωση σχετικά με τα ψηφιακά δικαιώματα των γυναικών. Η ιδέα γεννήθηκε και υλοποιήθηκε από δυο Θεσσαλονικιές δικηγόρους, την Αναστασία Καραγιάννη και την Ανθή Αργυρίου. Οι ίδιες, μίλησαν στο GRTimes για το έργο, τους στόχους και τη σημασία της ύπαρξης του οργανισμού.

Ρεπορτάζ: Μαριαλένα Τσόγκα

Είναι γεγονός ότι στο «σώμα» της σύγχρονη ελληνικής κοινωνίας τα σημάδια των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων είναι ακόμα εμφανή. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των φύλων, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων με βαθμολογία 52,2 στα 100, μόλις 15,7 μονάδες χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Από το 2010 και μετά η βαθμολογία αυτή μολονότι έχει αυξηθεί κατά 3,6 μονάδες και έχει σημειώσει μια ελαφρά άνοδο (1,0 μονάδας) από το 2017, η κατάταξή της δεν έχει αλλάξει από τότε. Η είσοδος της χώρας στη ψηφιακή εποχή ήρθε για να ενισχύσει τις ανισότητες και να δημιουργήσει νέες προκλήσεις. Περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και λεκτικής βίας ακμάζουν στο διαδίκτυο, με τον μέσο όρο να αφορά γυναίκες θύματα που δεν προβαίνουν καν σε καταγγελία, διαιωνίζοντας έτσι το φαινόμενο.

«Υπάρχει νομικό πλαίσιο προστασίας…οι γυναίκες να μη διστάζουν να καταγγέλλουν»

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ιδρύεται η DATAWO, ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός με έδρα τη Θεσσαλονίκη που μέσω της επίσημης ηλεκτρονικής ιστοσελίδας https://www.datawo.org/el/ παρέχει πλούσιο ενημερωτικό υλικό γύρω από τα online αδικήματα. Ειδικότερα, αναφέρονται αναλυτικά η νομοθεσία (Διεθνής, Ευρωπαϊκή & Εθνική) , η νομολογία καθώς και οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις που υπερασπίζονται και διασφαλίζουν τα ψηφιακά δικαιώματα των γυναικών και σε πολλές περιπτώσεις είναι άγνωστες στο κοινό.

Έννοιες όπως cyber stalking, revenge porn, denigration κλπ. (αδικήματα που αποδέκτες τους είναι κατά κύριο λόγο γυναίκες) παρόλο που σαν λέξεις δεν είναι γνωστές στο ελληνικό κοινό, σαν φαινόμενα υφίστανται και μάλιστα καλύπτονται από την ελληνική νομοθεσία. Η εξοικείωση του κόσμου με αυτές τις έννοιες και η κατανόηση της σοβαρότητας του ζητήματος αποτελεί βασικό στόχο του οργανισμού  γι’ αυτό και στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα διατίθεται μια μακρά λίστα από προτεινόμενα βιβλία, ταινίες, ντοκιμαντέρ και αποφθέγματα γύρω από τη φεμινιστική θεωρία και τα δικαιώματα των γυναικών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα διατίθεται ανώνυμη φόρμα στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ανώνυμα τα ερωτήματά τους και να λάβουν άμεση ανταπόκριση.

Όπως αναφέρουν στο GRTimes οι ιδρύτριες της DATAWO Αναστασία Καραγιάννη και Ανθή Αργυρίου, η κουλτούρα ανοχής γύρω από τα ψηφιακά αδικήματα είναι πολύ διαδεδομένη στην Ελλάδα. «Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο το θύμα να μη καταγγέλλει. Πολλές φορές το ίδιο δεν θεωρεί καν τον εαυτό του θύμα μιας ενέργειας προκειμένου να τη διαχειριστεί. Το πιο απλό παράδειγμα σεξουαλικής παρενόχλησης στο διαδίκτυο είναι να στείλει κάποιος το μόριό του (dick pic) σε κάποια γυναίκα στα social media. Το ποσοστό που προβαίνει σε επίσημη καταγγελία είναι ελάχιστο έως ανύπαρκτο. Το πιο πιθανό είναι οι αποδέκτες να παραβλέψουν αυτή την ενέργεια γιατί θα σκεφτούν ότι έτσι είναι τα αγόρια» λένε οι ιδρύτριες του οργανισμού τονίζοντας τη σημασία της νομικής ενημέρωσης για τη προστασία των δικαιωμάτων και την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών. Οι ίδιες σημειώνουν ότι το νομικό πλαίσιο που υπάρχει στην Ελλάδα είναι μεν επαρκές ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις υστερεί στην εφαρμογή του.

«Αναγκαία περισσότερο από ποτέ η ενημέρωση του κόσμου για τα φαινόμενα ανισότητας και έμφυλης βίας στο διαδίκτυο»

Οι γρήγοροι ρυθμοί του διαδικτύου και οι συνεχείς μεταβολές του επιβάλλουν την επιμόρφωση των χρηστών σε ζητήματα διαχείρισης περιστατικών έμφυλης βίας, παρενόχλησης, ρατσιστικού-σεξιστικού λόγου κλπ. Όπως σημειώνουν οι κυρίες Α. Καραγιάννη και Α. Αργυρίου η γνώση είναι δύναμη και αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα των γυναικών, ειδικά εκείνων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Οι ίδιες τονίζουν πως οι γυναίκες δεν θα πρέπει να το φοβούνται, αλλά να αντλούν τα θετικά από αυτό. Στα πλαίσια αυτά τρέχουν ήδη καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης (πρόληψη και προστασία) γύρω από αυτά τα ζητήματα με τη πιο πρόσφατη να αφορά την «έμφυλη βία στην ψηφιακή εποχή» ενώ η αμέσως επόμενη θα αφορά τις «αλγοριθμικές προκαταλήψεις και φύλο»  και θα σχετίζεται με τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και το πως γενικότερα τα ψηφιακά συστήματα επηρεάζουν και αναπαράγουν προκαταλήψεις λόγω φύλου, ενώ θα αναλυθούν και οι συνέπειες που αυτές έχουν στο κομμάτι της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών. Απώτερος σκοπός του οργανισμού είναι η δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας ανάμεσα στους θιγομένους και τους επίσημους κρατικούς φορείς (όπου η DATAWO θα λειτουργεί διαμεσολαβητικά) προκειμένου  να ενδυναμωθούν οι φωνές και να ασκηθεί εντονότερη πίεση όσον αφορά τη προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων των πολιτών.

«Πιστεύουμε στις δυνάμεις της κοινωνίας είμαστε αισιόδοξες, βλέπουμε τις προκλήσεις και οραματιζόμαστε μια καλύτερη κοινωνία» λένε χαρακτηριστικά οι ιδρύτριες της DATAWO σημειώνοντας την πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική κοινωνία (πράγμα που φάνηκε από τη διαχείριση του ελληνικού #MeToo). Ωστόσο, οι ίδιες συμπληρώνοντας, υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα της ένταξης όλων των φύλων στο κομμάτι της δημόσιας συζήτησης (εκείνα της LGBTQ κοινότητας) προκειμένου να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για πλήρη ισότητα.

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ