«Δεν αντέχουν άλλο τα νοικοκυριά»: Αντιδράσεις των γονέων στη νέα τροπολογία του υπ. Εργασίας

«Δεν αντέχουν άλλο τα νοικοκυριά»: Αντιδράσεις των γονέων στη νέα τροπολογία του υπ. Εργασίας

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Νέα τροπολογία του υπουργείου Εργασίας προβλέπει 50% αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς που το παιδί τους νοσεί από κορωνοϊό-Έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των γονέων-Μεγάλη η πίεση στα νοικοκυριά εν μέσω ανατιμήσεων-Τι αναφέρουν το μέλος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), Στέλλα Βαλαβάνη, αλλά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, μιλώντας στο GRTimes

«Έχουμε στενάξει», «Είμαστε στα κάγκελα», «Πρόκειται για αστοχία της κυβέρνησης»: Με αυτά τα λόγια, οι γονείς καταγγέλλουν τη νέα τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, η οποία προβλέπει κάλυψη του 50% των αποδοχών τους, σε περίπτωση ειδικής άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους με κορωνοϊό.

Ειδικότερα, οι γονείς θα λαμβάνουν το πενήντα τοις εκατό (50%) των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις (3) πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη (4η) ημέρα από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Η πέμπτη ημέρα θα εισφέρεται από τον εργαζόμενο ως ημέρα κανονικής άδειας.

«Έχουμε στενάξει – Δεν αντέχουν τα νοικοκυριά – Χάσαμε τις άδειές μας το προηγούμενο διάστημα»

Σχολιάζοντας τη νέα τροπολογία, η Στέλλα Βαλαβάνη, μέλος του ΔΣ της ΑΣΓΜΕ, αναφέρει στο GRTimes ότι «το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δεν προβλεπόταν κάτι. Κάθε φορά που το τέκνο νοσούσε, οι γονείς αναγκάζονταν να χρησιμοποιούν τη δική τους άδεια. Χάσαμε τις άδειές μας το προηγούμενο διάστημα, παρότι πρόκειται για μία ειδική συνθήκη».

Ο τρόπος με τον οποίον μεταβάλλεται η συγκεκριμένη κατάσταση, ωστόσο, δεν ικανοποιεί τους εργαζόμενους γονείς, καθώς όπως υπογραμμίζει η κ. Βαλαβάνη, «θα έπρεπε να χορηγείται άδεια ειδικού σκοπού εξ ολοκλήρου και να επιδοτείται στο 100% από το κράτος».

Σύμφωνα πάντα με την ίδια, «εάν γίνονταν προσλήψεις καθηγητών και αραίωναν τα παιδιά από τις τάξεις, όπου βρίσκονται μέχρι και 27 άτομα, τότε θα αρρώσταιναν λιγότερο συχνά. Αλλά η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει καθηγητές, μας αμείβει μόνο με το 50% της άδειας του ειδικού σκοπού, μας αναγκάζει να πληρώνουμε rapid test, μάσκες, αντισηπτικά και επιπλέον, κάθε φορά που χρειάζεται να πάμε το παιδί μας για τεστ, αφήνουμε τη δουλειά μας και χάνουμε και το μεροκάματο».

Οι συγκεκριμένες συνθήκες, τώρα, έχουν καταστήσει τα νοικοκυριά περισσότερο ευάλωτα. Όπως αναφέρει το μέλος του ΔΣ της ΑΣΓΜΕ, «δεν αντέχουν άλλο τα νοικοκυριά με τόσα έξοδα. Έχουμε στενάξει, βρισκόμαστε στα κάγκελα. Η κυβέρνηση θέλει να δώσει ψίχουλα, αλλά εμείς βλέπουμε καθημερινά την υγεία και την παιδεία των μαθητών, του μέλλοντος αυτής της χώρας, να κινδυνεύουν. Βλέπουν τα παιδιά μας σαν να είναι κόστος».

«Αστοχία της κυβέρνησης – Θέλαμε πλήρη αποζημίωση»

Για «αστοχία της κυβέρνησης» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, ο οποίος, μιλώντας στο GRTimes, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «σα να μην έφταναν όλα αυτά, σύμφωνα με τη νέα τροπολογία, σε περίπτωση που το παιδί νοσήσει κατά τη διάρκεια της κανονικής άδειας του γονέα, τότε εκείνος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αναγκαστικά αυτή και όχι την ειδική άδεια».

Ο κ. Κοκονάς επιπλέον, ο οποίος είχε απευθύνει έκκληση μέσω του GRTimes για τεράστια και άμεση ανάγκη να χορηγείται άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν από κορωνοϊό, υπογραμμίζει ότι «εμείς θα θέλαμε πλήρη αποζημίωση και άδεια ειδικού σκοπού, χωρίς “ναι μεν αλλά”. Κι αυτό έπρεπε να συμβεί από την αρχή κι όχι τώρα, 2,5 βδομάδες αφού άνοιξαν τα σχολεία και συνέβη έπειτα από την πίεση των γονέων, οι οποίοι μάλιστα ζητούσαν εξ ολοκλήρου κάλυψη των αποδοχών τους. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι τρομερά δύσκολο, διότι λόγω των ανατιμήσεων, η ακρίβεια φουντώνει».

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, ήδη κάποιοι γονείς έχουν σπαταλήσει την άδειά τους, μέσα στις πρώτες ημέρες του 2022. «Είχαμε τόσες πολλές χιλιάδες κρούσματα, που ήταν αδύνατο να μη συμβεί αυτό», όπως συμπληρώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καμπάνης: Τι ισχύει με τις άδειες εργαζομένων λόγω νόσησης των παιδιών τους (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Θ. Κοκονάς: Άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν

Σχολεία: Ειδική άδεια και τηλεργασία για γονείς μαθητών που νοσούν από κορωνοϊό – Τι προβλέπει η νέα τροπολογία

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τιμωρεί με μείωση μισθού τους γονείς με παιδιά που νοσούν (VIDEO)

Εμβολιασμός παιδιών: Νέα αιτία διαζυγίου; Τί συμβαίνει σε ασυμφωνία κηδεμόνων

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top