Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των 13 Ελλήνων νταλικέρηδων

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των 13 Ελλήνων νταλικέρηδων

Ρεπορτάζ: Ευτέρπη Μουζακίτη

Εδώ και 22 μέρες είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας – Αναμένεται η μεταφορά τους στην Ερμπίλ, μια πόλη του βορείου Ιράκ

Σε απόγνωση βρίσκονται οι 13 Έλληνες οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι εδώ και 22 μέρες είναι εγκλωβισμένοι μέσα στις νταλίκες τους, στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ.

Όπως επισημαίνει στο GRTimes ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ, Απόστολος Κενανίδης, σήμερα έγινε ένα βήμα για τη βελτίωση της κατάστασης των 13 συναδέλφων του. Αναμένεται εντός ολίγων ωρών να μεταφερθούν στην Ερμπίλ, μια πόλη του βορείου Ιράκ. Εκεί θα μπορέσουν να αφήσουν τα οχήματα τους σε έναν ασφαλή χώρο που παρέχεται από την εταιρία που εργάζονται, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα μετά από 22 μέρες που βρίσκονται στα σύνορα, να πάνε σε ένα ξενοδοχείο και να καλύψουν βασικές ανάγκες όπως το να κάνουν μπάνιο. «Ο ρουχισμός τους ήδη εξαντλήθηκε. Καταλαβαίνετε σε τι άθλια κατάσταση βρίσκονται, και ψυχολογική, μετά από τόσο καιρό. Παράλληλα, είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του κορωνοϊού» όπως επισημαίνει ο κ. Κενανίδης. Τονίζει δε, πως οι οικονομίες τους έχουν εξαντληθεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Μεταφορών, διαβεβαιώνουν τον κ. Κενανίδη και τους 13 συναδέλφους του πως γίνονται προσπάθειες επαναπατρισμού. Ωστόσο, ζητούν την άμεση δράση της πολιτείας, καθώς τα έως τώρα βήματα που έχουν γίνει είναι αργά και καθυστερούν τον επαναπατρισμό των Ελλήνων νταλικέρηδων.

Στο Ιράκ είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, γιατί δεν υπάρχει καμία διέξοδος. Τα σύνορα με την Τουρκία, το Ιράν και την Ρωσία είναι κλειστά. Δεν υπάρχει διέξοδος διαφυγής, παρά μόνο από τον αέρα. Ωστόσο το αεροδρόμιο στο Ιράκ έχει κλείσει. “Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι με ειδική άδεια από το υπουργείο Εξωτερικών, να πάει κάποιο αεροσκάφος και να επαναπατρίσει τους 13 συναδέλφους μου” αναφέρει ο κ. Κενανίδης.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει απαγορεύσει τη διέλευση των 13 οδηγών από τα σύνορά της από τις 29 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού. ‘Όλο αυτό το διάστημα καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες από την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ) ώστε να βρεθεί λύση.

Διαβάστε επίσης:

Κραυγή απόγνωσης από τους 13 Έλληνες νταλικέρηδες

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ