Δένδιας για Τουρκία: Έτοιμοι για εποικοδομητικό διάλογο, αλλά και για όλα τα ενδεχόμενα

Δένδιας για Τουρκία: Έτοιμοι για εποικοδομητικό διάλογο, αλλά και για όλα τα ενδεχόμενα

Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά «εξυπακούεται ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Όπως υπογραμμίζει: «Αυτό δεν συνιστά ρητορική έκφραση. H ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, προϊόν του υστερήματος του ελληνικού λαού, μας επιτρέπει να διατυπώνουμε τον ισχυρισμό αυτό με εδραία αυτοπεποίθηση».

Επισημαίνει ότι «Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε όντως μια πρωτοφανή κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων. Σε επίπεδο ρητορικής, με κρεσέντο ανιστόρητων δηλώσεων, ψευδών ισχυρισμών, νομικά αβάσιμων αιτιάσεων, ακόμα και προσωπικών προσβολών».

Στο ερώτημα αν η ακολουθία των γεγονότων θα καταλήξει σε θερμό επεισόδιο απαντά: «Δεν θα ήθελα να κάνω εικασίες ή εκτιμήσεις αν οι κινήσεις αυτές εντάσσονται σε συνολικό σχεδιασμό της τουρκικής ηγεσίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις». Ταυτόχρονα διαβεβαιώνει: «Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας», τονίζοντας με έμφαση: «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Στο ερώτημα πώς θα μπορούσε να αποκλιμακωθεί η ένταση, ο κ. Δένδιας αποκαλύπτει ότι η Αθήνα αναζητά τρόπους «ώστε η Τουρκία να βγει από την αυτοτροφοδοτούμενη και αυτοεγκλωβιζόμενη πολιτική προκειμένου να δημιουργηθούν οι ελάχιστες συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου ή τουλάχιστον κάποιων επαφών», ενώ προσθέτει: «Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι για έναν εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του στους Sunday Times, για την ελληνοτουρκικές σχέσεις, «οι οποίες βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών», όπως σημειώνει η εφημερίδα, κατηγορεί την Τουρκία για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Ενώ για τον Πρόεδρο Ερντογάν λέει πως «επιδιώκει ένα μεγαλειώδες οθωμανικό όραμα. Θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν το μεγαλείο της Τουρκίας, κάτι που προφανώς δεν πρόκειται να συμβεί αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνάντηση Καλίν με τον Σύμβουλο Ασφαλείας των ΗΠΑ-«Γκρίνια» για F-16 και Ελλάδα (VIDEO)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top