Δερμιτζάκης: Αναπόφευκτη η διασπορά με το click away

Δερμιτζάκης: Αναπόφευκτη η διασπορά με το click away

Αντίθετος στη λογική του ανοίγματος της αγοράς με click away δηλώνει ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Πρακτικά, είπε, το click away θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και θα οδηγήσει σε περισσότερες μεταδόσεις. Κι αυτό, μαζί με το lockdown που δεν το τηρούμε τόσο ευλαβικά, δεν είναι καλός συνδυασμός…

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης δεν έχει κρύψει την άποψη πως αφού η αγορά πρέπει να ανοίξει, αυτό θα έπρεπε να γίνει με τον… παραδοσιακό τρόπο. Και δεν κρύβει ότι το σύστημα click away, ένας μηχανισμός που δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί και άρα δεν υπάρχουν οι υποδομές στα μαγαζιά (όπως πολλά POS, ή ασύρματα POS). Και δεν απέκλεισε να υπάρξει μετάδοση και άλλα όχι περαιτέρω μείωση στα κρούσματα.

Μιλώντας στο newsit.gr, ο Έλληνας καθηγητής εξέφρασε φόβους πως σε περιοχές που έχουν πολλά μαγαζιά, θα δημιουργηθούν ουρές και θα είναι δύσκολο να κρατηθούν οι αποστάσεις. «Θεωρώ λοιπόν πως παρόλη την καλή πρόθεση, δεν θα «βγεί». Κάτι ενδιάμεσο θα ήταν καλύτερη λύση» τόνισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, προτείνοντας να πηγαίνει ο κόσμος με ραντεβού στα μαγαζιά με ψώνια.

«Θα μπορούσε να πάει κάποιος με ραντεβού στα μαγαζιά. Ο πελάτης θα πηγαίνει κανονικά με μάσκα και αποστάσεις και θα μπορεί να ψωνίζει με πιο συμβατές συνθήκες», είπε σημειώνοντας πως αυτό «είναι και πιο εύκολα διαχειρίσιμο». Θεωρητικά, συνέχισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, «το click away θα μπορούσε να δουλέψει. Πρακτικά όμως τελικά θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και θα οδηγήσει σε περισσότερες μεταδόσεις».

«Φοβάμαι οτιδήποτε κι αν ανοίξει, είναι επικίνδυνο», πρόσθεσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης. «Αν με ρωτάτε αν είναι ασφαλές να ανοίξουν τα μαγαζιά, η απάντηση είναι όχι. Θεωρώ ότι έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή τα πράγματα, με την αστάθεια των κρουσμάτων, ακόμα και με τη σχετική μείωση που υπάρχει με πάρα πολύ αργό ρυθμό, είναι τόσο ασταθής η κατάσταση που υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και μικρές αλλαγές να οδηγήσουν τελικά σε αύξηση πάρα σταθεροποίηση της μείωσης».

Εκτίμησε δε ότι «νομίζω είναι ρίσκο να κάνουμε κάτι παραπάνω από αυτό που ζούμε μέχρι τώρα». Ο Μανώλης Δερμιτζάκης έκρινε ότι στην πρώτη καραντίνα τα μέτρα ήταν πιο αυστηρά και τυπικά, ο κόσμος είχε φοβηθεί και ήθελε να προστατευθεί ενώ τώρα «υπάρχει μία πιο γενική αμφισβήτηση, μία κούραση μία πιο χαλαρή αντίληψη των πραγμάτων».

Ο κόσμος έμαθε πώς να κινείται με τους κανόνες του lockdown

Σημείωσε δε ότι «μια άλλη εξήγηση που υπάρχει είναι ότι υπάρχουν πολλές παραβιάσεις του lockdown, τις οποίες δεν τις βλέπουμε. Δηλαδή μπορεί να γίνονται πάρτι στα σπίτια, τα οποία δεν τα βλέπουμε. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να τα πούμε μετά βεβαιότητας καθότι και εγώ λείπω στο εξωτερικό και δεν έχω σαφή εικόνα».

Ωστόσο, θεώρησε περίεργο το γεγονός πως στην Ελλάδα είναι τόσο αργή η μείωση των κρουσμάτων ύστερα από πέντε εβδομάδες lockdown, ενώ άλλες χώρες, με αντίστοιχα μέτρα έχουν πολύ πιο γρήγορη και μεγάλη μείωση, ενώ χώρες με χαλαρό lockdown έχουν καλύτερη μείωση των κρουσμάτων από την Ελλάδα.

Δεδομένο, θεωρεί επίσης, ότι γίνονται περισσότερες επικοινωνίες μεταξύ των σπιτιών σε σχέση με την πρώτη καραντίνα, που κάτι τέτοιο δεν γινόταν. Οι ευκαιριακές εκδηλώσεις, όταν τα… κορωνοπάρτι ή ακόμη και μια επίσκεψη σε ένα άλλο σπίτι μπορούν να έχουν πολύ μεγάλη συνεισφορά στην αύξηση των κρουσμάτων. «Αν για παράδειγμα μαζευτούν 50 άτομα και υπάρχει ένας θετικός, τότε δυνητικά θα κολλήσουν 30 άτομα και επομένως είναι πολλαπλασιαστικό το αποτέλεσμα» σημείωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Αυτό που μπορώ να πω σίγουρα είναι ότι ο ρυθμός μείωσης πολύ μικρός σε σχέση με αυτό που περιμέναμε ακόμα και με αυτές τις συνθήκες του lockdown, επειδή ο κόσμος είναι κάπως πιο σχετικά ελεύθερος», συμπλήρωσε και δεν έκρυψε ότι «μου έχει κάνει εντύπωση γιατί δεν έχουν μειωθεί τα κρούσματα».

Ποτέ θα επανέλθουμε στην κανονικότητά μας;

«Εάν μπορέσουν οι εταιρίες που έχουν τα εμβόλια να προσφέρουν τον αριθμό δόσεων που έχουν υποσχεθεί, στο χρονοδιάγραμμα που έχουν υποσχεθεί, που σημαίνει ότι θα έχουν οι χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης αρκετές δόσεις για να εμβολιάσουν το 60- 70-80% του πληθυσμού μέχρι το Μάιο, τότε πιστεύω ότι μέχρι τότε θα έχει κλείσει το θέμα», απάντησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης στο ερώτημα πότε τα πράγματα θα γίνουν όπως τα… ξέραμε.

Εξήγησε ότι «αυτό που θέλουμε το 70% του πληθυσμού να έχει εμβολιστεί» και εξήγησε ότι «η Ελλάδα έχει το μειονέκτημα, λόγω της καλής πορείας που είχε στο πρώτο κύμα, να έχει χαμηλό ποσοστό του πληθυσμού που ήταν θετικό και επομένως δεν έχει ανοσία ενώ οι άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ελβετία, η Γαλλία και η Βρετανία έχουν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που έχουν ήδη ανοσία, λόγω της φυσικής ανοσίας».

Λέγοντας πως πιστεύει ότι η ανοσία μπορεί να επιτευχθεί αν, παρά τους προβληματισμούς, συμμετάσχουν μαζικά οι πολίτες, σημείωσε ότι υπάρχει πάντα το ερώτημα «το κατά πόσο τα εμβόλια θα εμποδίσουν την μετάδοση. Εγώ πιστεύω ότι παρότι δεν έχουμε χειροπιαστά αποδείξεις και τα δεδομένα για το πώς λειτουργεί η ανοσία, από τη στιγμή που δεν νοσείς, έχεις και πολύ μικρότερη με τα πιθανότητα να μεταδόσεις. Άρα πιστεύω κι ότι η μετάδοση θα μπλοκαριστεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και επομένως θα πάμε σε αυτό που λέμε ανοσία της αγέλης μέσω των εμβολίων. Πιστεύω λοιπόν ότι το καλοκαίρι θα είναι σχεδόν φυσιολογικό, θα είναι πολύ καλύτερο αυτό από αυτό που περάσαμε το 2020 και πολύ και πολύ κοντά στο 2019».

Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες;

Ιδού το μέγα ερώτημα και ο Μανώλης Δερμιτζάκης απαντά: το καλοκαίρι! «Πιστεύω ότι θα έχουμε βγάλει τις μάσκες το καλοκαίρι που θα έχουμε και πολύ καλό καιρό και τα κρούσματα θα είναι πάρα πολύ χαμηλά, όπως το καλοκαίρι που πέρασε παρότι δεν είχαμε κάποιο εμβόλιο.

Αν έχουμε και ένα εμβόλιο που θα έχει καλύψει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, δε νομίζω ότι θα φοράμε μάσκες». Ίσως βέβαια μας πάρει λίγο καιρό να νιώσουμε άνετα ώστε να αφήσουμε τη μάσκα και να κυκλοφορούμε χωρίς αυτή. «Θα πάρει λίγο καιρό, ειδικά μέχρι τον επόμενο χειμώνα, μέχρι ο κόσμος να συνηθίσει. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μάσκες όπως στην Ασία μετά τον SARS το 2002. Αλλά δε νομίζω ότι θα είναι με τη μορφή ενός μέτρου που υποχρεωτικό ή ότι πρέπει να φοράμε πάντα μάσκες όταν μπαίνουμε σε κλειστά μαγαζιά. Θα είναι προσωπική επιλογή».

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε και να προσέχουμε. Γιατί ακόμη και με το εμβόλιο, άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, είτε γιατί είναι αλλεργικοί είτε γιατί έχουν κάποια άλλα νοσήματα. Οπότε, τονίζει ο Έλληνας καθηγητής, θα πρέπει να προσέχουν αυτές οι ομάδες.

Κατά την άποψή του, πάντως, ο «συνδυασμός εμβολίου καιρού θα μας φέρουν στο μηδέν τα κρούσματα το καλοκαίρι».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top