Διαδικτυακό Λαθρεμπόριο: Η Ελλάδα υπέγραψε τη διεθνή «Σύμβαση για τα Φάρμακα» (ΦΩΤΟ)

Διαδικτυακό Λαθρεμπόριο: Η Ελλάδα υπέγραψε τη διεθνή «Σύμβαση για τα Φάρμακα» (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Ένα πολύ σημαντικό βήμα με ξεκάθαρο στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου φαρμάκων μέσω διαδικτύου, το οποίο σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία της Europol αποτελεί το 20% των προϊόντων λαθρεμπορίου στην Ευρώπη, έκανε η Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες, υπογράφοντας τη διεθνή «Σύμβαση για τα Φάρμακα».

«Η ύπαρξη παραποιημένων και μη αυθεντικών ιατρικών προϊόντων και φαρμάκων, αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία κι από τον κανόνα αυτό δεν εξαιρείται η διαδικτυακή πραγματικότητα, η οποία είναι απλωμένη σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει εύκολα κάποιος χρήστης του διαδικτύου, σερφάροντας είτε σε ιστότοπους, είτε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου διακινούνται κάθε μορφής προϊόντα (νόμιμα και μη). Το γεγονός ότι τόσο το διαδίκτυο, όσο και η αγορά του φαρμάκου έχει υπερεθνικά χαρακτηριστικά (υπερβαίνει σύνορα κρατών και νομικές – θεσμικές πραγματικότητες) αναδείκνυε την ανάγκη για την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου» αναφέρει στο GRTimes, o Υποστράτηγος ε.α. της ΕΛΑΣ και πτυχιούχος Νομικής του ΑΠΘ με ειδικότητα στα θέμα αντιμετώπισης κυβερνοεγκλήματος, Γιώργος Παπαπροδρόμου.

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «απόδειξη αυτής της αναγκαιότητας τόσο στα θέματα του Κυβερνοχώρου (όπως διαμορφώθηκε από την εξέλιξη του διαδικτύου) όσο και στα θέματα του φαρμάκου αποτελούν τα αντίστοιχα διεθνή νομικά κείμενα. Ένα από αυτά υπογράφθηκε πολύ πρόσφατα από τη χώρα μας, εντάσσοντας τη Σύμβαση στο Δικαιϊκό της σύστημα.

Τι αφορά η Σύμβαση για τα Φάρμακα

Τί είναι όμως η «Σύμβαση για τα Φάρμακα» και τι αφορά; Επί της ουσίας αποτελεί το πρώτο διεθνές νομικό κείμενο που υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα κράτη να ποινικοποιήσουν:

  • Την παραγωγή παραποιημένων ιατρικών προϊόντων
  • Την προμήθεια, προσφορά και εμπορία προϊόντων παραποίησης/απομίμησης φαρμάκων
  • Την παραποίηση εγγράφων
  • Την μη εξουσιοδοτημένη παρασκευή ή προμήθεια φαρμάκων και τη διάθεση στην αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων που δεν πληρούν τις απαιτήσεις συμμόρφωσης

Επιπλέον η Σύμβαση παρέχει ένα πλαίσιο εθνικής και διεθνούς συνεργασίας στους διάφορους τομείς της δημόσιας διοίκησης, μέτρα συντονισμού σε εθνικό επίπεδο, προληπτικά μέτρα για χρήση από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και προστασία των θυμάτων και μαρτύρων.

Τέλος προβλέπει την ίδρυση ενός φορέα παρακολούθησης για την επίβλεψη της εφαρμογής της σύμβασης από τα συμβαλλόμενα κράτη.

Πολύ σημαντικό βήμα για την εικόνα της χώρας

«Το γεγονός ότι η χώρα μας την υπέγραψε, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα, ωστόσο δεν μπαίνει σε ισχύ αμέσως. Θα πρέπει να ακολουθήσει η επικύρωσή της βάσει του άρθρου 28 του Συντάγματος. Σ’ αυτό το κομμάτι πρέπει να τρέξουμε, για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος που προκλήθηκε από την καθυστέρηση και την ολιγωρία στην υπογραφή. Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη που θα ισχυροποιήσει την εικόνα της χώρας στο θέμα των φαρμάκων» τονίζει ο κ. Παπαπροδρόμου.

Να σημειωθεί δε, ότι «το θέμα της Σύμβασης «Medicrime Convention» απασχολεί σε ανώτατο επίπεδο το Συμβούλιο της Ευρώπης από το 2011. Δυστυχώς η χώρα μας μέχρι προσφάτως δεν την είχε ενσωματώσει στο Δικαιϊκό της Σύστημα, παρά τη θετική εισήγηση του ΕΟΦ και του αρμόδιου υπουργείου. Ευτυχώς τελικά υπεγράφη έστω και τώρα, την στιγμή που οι γειτονικές μας χώρες το έχουν κάνει νωρίτερα, όπως και χώρες εκτός Ευρώπης, με κλασσικά παραδείγματα τη Νιγηρία και πρόσφατα το Μαρόκο» υπογράμμισε στο GRTimes ο κ. Παπαπροδρόμου και προσθέτει ότι μετά από αυτό «επόμενος στόχος, θα πρέπει να είναι το θέμα του τραπεζικού απορρήτου, εκεί όπου ο νόμος που «τρέχει» τώρα ψηφίστηκε τη δεκαετία του ‘70».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top