Διαμορφώσαμε συνθήκες για δυναμική επανεκκίνηση και ανάκαμψη της οικονομίας (VIDEO)

Διαμορφώσαμε συνθήκες για δυναμική επανεκκίνηση και ανάκαμψη της οικονομίας (VIDEO)

Σε περισσότερα από 3,6 δισ. ευρώ ανέρχονται τα ποσά που έδωσε η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει επαγγελματίες, επιχειρηματίες και εργαζόμενους στη Βόρεια Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτη, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στο Διοικητήριο, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Καλαφάτης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας δόθηκαν:

-1,56 δισ. μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 149.464 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

-114 εκατ. ευρώ μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού

-1,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 6.767 δάνεια, έχουν ήδη εκταμιευθεί μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και των Εγγυοδοτικών Προγραμμάτων

-533 εκατ. ευρώ σε εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού

“Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει θέσει ως προτεραιότητα τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας και την τόνωση της απασχόλησης. Εκτιμάται, μάλιστα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η ανάπτυξη φέτος θα ξεπεράσει το 4% και του χρόνου το 6% του ΑΕΠ”, επισήμανε ο κ. Καλαφάτης.

Όπως είπε στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών συζήτησαν το πρότζεκτ, που ο ίδιος ονομάζει: ” Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Θράκη, η επόμενη ημέρα”. “Μέλημα μας είναι να μην μείνει κανείς πίσω”, τόνισε ο κ. Καλαφάτης, σημειώνοντας ότι πέρα των παραπάνω θα ακολουθήσουν και προγράμματα για τη στήριξη του τουρισμού και την έναρξη δραστηριοτήτων.

Σταϊκούρας: Αποδείξαμε έμπρακτα ότι είμαστε αρωγοί της επιχειρηματικότητας

Η ελληνική οικονομία, όπως και η παγκόσμια, δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία και τις ποικίλες συνέπειές της, ανέφερε αρχικά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. “Με προσήλωση και συνέπεια στις δεσμεύσεις μας αποδείξαμε έμπρακτα ότι είμαστε αρωγοί της Ελληνικής επιχειρηματικότητας. Και τούτο, γιατί εκτός του αισθήματος δικαίου, έχουμε την βαθιά πεποίθηση ότι η υγιής, στιβαρή, σύγχρονη και αποδοτική επιχειρηματικότητα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την μεγέθυνση και την ανάπτυξη της οικονομίας”, τόνισε.

“Όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, καταφέραμε, όχι απλά να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και την οικονομία, αλλά και να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για μια δυναμική επανεκκίνηση και ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας μας “, σημείωσε. Όπως είπε στη συνέχεια ο κ. Σταϊκούρας, με συνολικά δημοσιονομικά μέτρα και παρεμβάσεις ενίσχυσης ρευστότητας, συνολικού ύψους περίπου 40 δισ. Ευρώ για την περίοδο 2020 – 2021, “απλώσαμε εύρη δίχτυ προστασίας στην κοινωνία και την οικονομία”, τόνισε, προσθέτοντας ότι στον βαθμό του εφικτού, περιορίστηκε έτσι ο αντίκτυπος της πανδημίας.

“Πλέον, μετά από μία εξάμηνη μάχη με το δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας, η χώρα επιστρέφει, σιγά – σιγά, σε ρυθμούς κανονικότητας. Απαιτείται όμως προσοχή και πειθαρχία. Λέξεις κλειδιά για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος για μετάβαση στην πλήρη κανονικότητα. Κανονικότητα που θα σηματοδοτήσει, μεταξύ άλλων και στην ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το είχαμε αφήσει τον Φεβρουάριο του 2020.

Δείτε αναλυτικά όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ