Διασώστες παντός… καιρού με διάθεση προσφοράς!

Διασώστες παντός… καιρού με διάθεση προσφοράς!

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αθανασιάδη

«Φέρνω ένα μωρό. Βοήθεια!». Αυτά τα λόγια και η συγκλονιστική εικόνα του φίλου του να κολυμπάει στη θάλασσα του Αιγαίου με ένα βρέφος πέντε μηνών στην αγκαλιά κουκουλωμένο με κουβέρτες -παιδί προσφύγων που πάλευαν να σωθούν μετά τη βύθιση της βάρκας τους ανοιχτά της Μυτιλήνης- έχουν χαραχτεί βαθιά στη μνήμη του Αλέξη Λιάμου.

Αυτή -όπως ο ίδιος εκμυστηρεύεται στο GRTimes.gr-  είναι μια από τις στιγμές που ίδιος δεν θα ξεχάσει ποτέ και θα βρίσκεται πάντα στο μυαλό και στην καρδιά του, δίπλα στη θλιβερή ανάμνηση της απώλειας ενός 23χρονου φίλου και συνεργάτη του στη διάρκεια ορειβατικής επιχείρησης στον Όλυμπο.

Και αυτές δεν είναι οι μοναδικές δυσάρεστες στιγμές που βίωσε ο Αλέξης Λιάμος, ο οποίος έχει την ευθύνη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης πανελλαδικά κι έχει πάρει μέρος σε δεκάδες αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κλήθηκε με την ομάδα του στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, έδωσε μάχες μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους, σε φωτιές αλλά και στα συντρίμμια κατοικιών ψάχνοντας για θύματα σεισμών.

Ιδιαίτερα  υπερήφανος για την ομάδα του, περιγράφει πόσο σκληρές ήταν οι εικόνες και στον σεισμό στην Αϊτή το 2010 όταν κλήθηκαν να επιχειρήσουν στα συντρίμμια ψάχνοντας για επιζώντες. «Έπειτα από 11 μέρες και ενώ οι υπόλοιπες οργανώσεις είχαν αποχωρήσει, εμείς συνεχίζαμε να ψάχνουμε. Εντοπίσαμε και απεγκλωβίσαμε έναν 24χρονο ζωντανό», θυμάται ο κ. Λιάμος φανερά συγκινημένος. Τα συναισθήματα, όπως λέει, δύσκολα περιγράφονται. «Όταν σε μια επιχείρηση υπάρχει θετική έκβαση, η ικανοποίηση που νιώθεις είναι απερίγραπτη. Επίσης απερίγραπτο είναι και το συναίσθημα όταν σκέφτομαι πως αρκετοί άνθρωποι ζουν και είναι τώρα με τις οικογένειες τους, επειδή συμβάλαμε και εμείς σε αυτό».

Η ιστορία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

Εξαιτίας μιας ορειβατικής τραγωδίας το 1979 μία παρέα ορειβατών από τη Βόρεια Ελλάδα αποφάσισε να ενεργοποιηθεί συστηματικά και να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε περιπτώσεις ατυχημάτων στο ορεινό πεδίο. Με τα χρόνια, αυτή η παρέα μεγάλωνε, εξελισσόταν και κατάφερε να φτάσει στην επίσημη ίδρυση του σωματείου της το 1994, ενώ  σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ομάδων διάσωσης στη χώρα μας.

Σήμερα οι ειδικότητες στην ομάδα ποικίλλουν και ο καθένας που είναι μέρος της μπορεί να διαλέξει όποια πιστεύει ότι του ταιριάζει: Από την ορεινή διάσωση έως την αντιμετώπιση καταστροφών και από τη διάσωση σε υγρό στοιχείο μέχρι και το τμήμα έρευνας και τεχνολογίας. Επίσης έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλές άλλες ειδικότητες και να γίνουν -όπως λένε- ένα μέρος μιας γεμάτης ζωής με πολλές εμπειρίες. Σύμφωνα με τον κ. Λιάμο, το ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και στις 34 πόλεις όπου υπάρχουν παραρτήματα ξεπερνάει τα 3.000 μέλη.

Υπάρχουν ηλικιακά όρια;

Για να συμμετάσχει κάποιος στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης δεν υπάρχουν ηλικιακά όρια παρά μόνο κάποιοι περιορισμοί που αφορούν κυρίως στη φυσική κατάσταση και την υγεία κάθε ατόμου. Όσοι είναι πάνω από 15 ετών και με την γονική συναίνεση μπορούν, επίσης, να γίνουν ενεργά μέλη χωρίς, ωστόσο, να πέσουν από νωρίς στα «βαθιά». Αρχικά αναλαμβάνουν έναν υποστηρικτικό ρόλο και στη συνέχεια η συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις της Ομάδας είναι πιο ενεργή.

Ο συντονισμός και οι βάρδιες 

Δεδομένου ότι το σωματείο δρα εντελώς εθελοντικά δεν μπορούν να υπάρξουν συστηματικές βάρδιες σε μόνιμη βάση. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Λιάμος αν συμβεί κάτι έκτακτο και πρέπει να επέμβουν, η επικοινωνία γίνεται «αλυσιδωτά» και μέσω μηνυμάτων στο κινητό προκειμένου να ενημερωθούν όλα τα μέλη. Όμως, κατά την καλοκαιρινή περίοδο στον Όλυμπο, που έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, κάθε Σαββατοκυριάκο πραγματοποιούνται βάρδιες στα καταφύγια που λειτουργούν, ώστε να υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ορειβατικό ατύχημα.

«Τη χειμερινή περίοδο δεν μπορούμε να έχουμε βάρδιες, όμως σε περίπτωση ορειβατικού ατυχήματος ή άλλης έκτακτης ανάγκης προσπαθούμε να βρούμε εθελοντές και να κινητοποιηθούμε άμεσα», τονίζει ο κ. Λιάμος.

Οι οικονομικοί πόροι

Οι οικονομικοί πόροι του σωματείου είναι «κυρίως από την στήριξη του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες που μας στηρίζουν είτε οικονομικά είτε με υπηρεσίες στο έργο μας. Εμείς προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια, για να είναι όποιος θέλει να μας στηρίξει ήρεμος και να μας εμπιστεύεται».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top