Διευκρινίσεις περί θανατικής ποινής σε καταζητούμενο

Διευκρινίσεις περί θανατικής ποινής σε καταζητούμενο

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης

Οι ελληνικές δικαστικές επιδιώκουν να διασφαλίσουν ποια ποινή προβλέπεται να επιβληθεί σε Ιρανό κατηγορούμενο για απαγωγή και ότι δεν πρόκειται να διωχθεί το ίδιο πρόσωπο για ανθρωποκτονία.

Διευκρινήσεις για το ενδεχόμενο επιβολής θανατικής ποινής σε φυγόδικο θα ζητήσουν οι ελληνικές δικαστικές αρχές από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης ανέβαλε σήμερα την έκδοση απόφασης σχετικά με την έκδοση 44χρονου Ιρανού ο οποίος καταζητείται για απαγωγή  μια γυναίκας που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε πριν 8 χρόνια, στη χώρα του.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας για την αναβολή της συνεδρίασης, προκειμένου να ζητηθούν περαιτέρω στοιχεία από τις αρχές του Ιράν. Σκοπός είναι να διασφαλιστεί ποια ποινή προβλέπεται να επιβληθεί στον κατηγορούμενο για απαγωγή και ότι δεν πρόκειται να διωχθεί για ανθρωποκτονία.

Όπως αναγράφεται στα διωκτικά έγγραφα, «στις 9 Δεκεμβρίου 2012 , η ενάγουσα έφυγε από το σπίτι της, με χρυσό και κοσμήματα, αλλά απήχθη από τον κατηγορούμενο, με τη χρήση βίας και απειλών. Έκτοτε δεν υπάρχουν νέα για τον δράστη». Ο 44χρονος εντοπίστηκε και  συνελήφθη  από αστυνομικούς, στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε Ερυθρά Αγγελία της Ιντερπόλ.

Μέχρι σήμερα η γυναίκα δεν έχει εντοπιστεί και αγνοείται η τύχη της ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι ο κατηγορούμενος θα τιμωρηθεί με θανατική ποινή  αν διωχτεί για την πράξη της ανθρωποκτονίας. Αυτό ανέφερε στο GRTimes ο συνήγορος υπεράσπισης Δημήτρης Κόρος – δικηγόρος της ΜΚΟ «Ελληνικό Συμβούλιο για Πρόσφυγες».

Ο 44χρονος Ιρανός ενώπιον των δικαστών του ΣΕΘ ανέφερε ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης επειδή είναι μέλος του Κουρδικού Κόμματος του Ιράν και επειδή άλλαξε θρησκεία καθώς από Μουσουλμάνος έγινε Χριστιανός. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το ιρανικό καθεστώς εκτέλεσε τα αδέλφια του ενώ ένας ανιψιός του εξαφανίστηκε όταν  επέστρεψε στο Ιράν, από την Τουρκία.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top