Διευρύνεται ο κύκλος των εμβολιασμών – Ποιες ηλικιακές ομάδες παίρνουν σειρά

Διευρύνεται ο κύκλος των εμβολιασμών – Ποιες ηλικιακές ομάδες παίρνουν σειρά

Από αύριο Τετάρτη, αναμένονται στη χώρα μας οι πρώτες δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Πρόκειται για τις πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου με τις οποίες θα ξεκινήσει εμβολιασμός τη Δευτέρα 19 Απριλίου όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης. Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.468.000 πολίτες, ποσοστό 14%, και 743.000 με δύο δόσεις, ποσοστό 7%.

Όσον αφορά την προτεραιοποίηση, από τις 10 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια και όχι μόνο για της AstraZeneca. Στις 16 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλες ομάδες. Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα θα γίνει σταδιακά ανάλογα με το νόσημα και θα ξεκινήσει από τις 16 Απριλίου έως τις 19 Απριλίου. Η ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνει 800.000 συμπολίτες μας.

Από την Τετάρτη 21 Απριλίου θα μπορούν να αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί αλλά και ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών. Το Σάββατο 24, Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών, και τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα εμβολιάζονται και οι νεότερες ηλικίες.

Όπως τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν υπάρξουν αυξημένες παραδόσεις, είναι πιθανό να ενταχθούν στην επιχείρηση εμβολιασμών ιδιώτες γιατροί αλλά και φαρμακοποιοί, εφόσον απαιτηθεί, και άφησε να εννοηθεί ότι ανακοινώσεις για το θέμα αυτό θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των εκτός επικρατείας εκλογέων

Κατατέθηκε στη Βουλή το προαναγγελθέν νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη, με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων του εξωτερικού.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΓΛΚ, με το σχέδιο νόμου επέρχονται επιμέρους τροποποιήσεις στο ν.4648/2019„ αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Οι επερχόμενες μεταβολές εστιάζονται στα εξής κατά βάση σημεία:

α. Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).

β. Η διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

γ. Καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής καθώς και o δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξήγησε πως οι εκτός επικρατείας εκλογείς απέκτησαν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους χάρη στον νόμο που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ. Ωστόσο, με απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεδομένης της διευρυμένης πλειοψηφίας που απαιτεί το Σύνταγμα, επιβλήθηκαν κάποιοι περιορισμοί στο δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Οι περιορισμοί έρχονται σε αντίθεση με την πάγια και ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, ότι όλοι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει να έχουν δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, δίχως άλλα προαπαιτούμενα.

Όμως, σε συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα», η αρμόδια αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε ότι το κόμμα της τάσσεται πλέον υπέρ της άρσης των περιορισμών, υποσχόμενη μάλιστα ότι ‘θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας’». Όπως τόνισε η κ. Πελώνη, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει στάση, δεν υπάρχει λόγος να χάνεται χρόνος. Συνεπώς η κυβέρνηση -με απόφαση του πρωθυπουργού- κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών. Με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα.

Μάλιστα κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως το ερώτημα πλέον είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εννοεί αυτό που οπότε και έχει τη δυνατότητα να υπερψηφίσει την κατάργηση των περιορισμών.

Επαναλειτουργία των Λυκείων και αυτοδιαγνωστικά τεστ

Τα φαρμακεία διανέμουν το δεύτερο δωρεάν τεστ της εβδομάδας στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και στο λοιπό προσωπικό των σχολείων. Τα αποτελέσματα θα προσκομιστούν στα σχολεία το πρωί της Πέμπτης.

Αυτή την εβδομάδα θα διατεθούν μέσω των φαρμακείων δωρεάν τεστ σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, σε κλάδους και υπηρεσίες όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση, οι μεταφορές, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, και η Δικαιοσύνη.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη επάρκεια έχει ήδη προχωρήσει νέος διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 10 εκατομμυρίων αυτοδιαγνωστικών τεστ, στον οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «συμμετέχουν υπερδιπλάσιες εταιρείες σε σχέση με τον πρώτο, τον δήθεν «φωτογραφικό», όπου είχαν λάβει μέρος 31».

Τα self-tests είναι ένα σημαντικό συμπληρωματικό εργαλείο που, σε συνδυασμό με τις μοριακές και τις rapid εξετάσεις θα συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνεπώς στο ασφαλέστερο άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε χθες ότι το νόημα της συγκεκριμένης παρέμβασης δημόσιας υγείας είναι η έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση των ολιγοσυμπτωματικών και ασυμπτωματικών μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης και να πετύχουμε την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Όπως αναλυτικά είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος «τα επιδημιολογικά συμπεράσματα θα συνεχίσουν να εξάγονται από τον ΕΟΔΥ στη βάση των θετικών επιβεβαιωτικών κρουσμάτων που θα καταγράφονται διακριτά στην ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Το γεγονός ότι παραλήφθηκαν περισσότερα από 380.000 τεστ μέσα σε τρεις ημέρες και έγιναν 250.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις του πληθυσμού εκπαιδευτικών και μαθητών δείχνει την σημαντική ανταπόκρισή τους σε αυτό το μέτρο».

Σχετικά με δημοσιεύματα ότι «πέφτουν τίτλοι τέλους» στο ΚΕΘΕΑ

Σύμφωνα με εξηγήσεις που δόθηκαν από τη διοίκηση του Οργανισμού, αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι Ομάδα Εργασίας του ΚΕΘΕΑ, μαζί με στελέχη των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, εκπόνησε ένα προσχέδιο κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας και Οργανισμού. Το έθεσε μάλιστα σε διαβούλευση στο σύνολο των εργαζομένων, προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, ενώ είχε προηγηθεί και η πρόσκληση για συμμετοχή του Συλλόγου Εργαζομένων στις εργασίες, την οποία αρχικά είχε αποδεχθεί, συμμετέχοντας σε συνεδριάσεις, και στη συνέχεια αρνήθηκε.

Υπογραμμίζεται ότι η κατάρτιση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ σε καμία περίπτωση δεν συνιστά «τίτλους τέλους», αλλά σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τον Οργανισμό, με διαφάνεια και λογοδοσία, που σέβεται τα 20 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που διαθέτει η πολιτεία για τη λειτουργία του.

Σε σχετική ανακοίνωση γίνεται επίσης σαφές πως κανένα θεραπευτικό πρόγραμμα και καμία θεραπευτική κοινότητα δεν καταργείται. Αντιθέτως, τα προγράμματα αναμορφώνονται και ενισχύονται. Οι όποιες αλλαγές στην οργανωτική δομή του ΚΕΘΕΑ που προτείνονται αποσκοπούν στην αναμόρφωση και αναδιάρθρωσή του, με στόχο τη καλύτερη αξιοποίηση των πόρων και του προσωπικού, ενώ παράλληλα ο διοικητικός μηχανισμός ενισχύεται σε έμψυχο δυναμικό.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top