Δίκη ΧΑ: Λεπενιώτη καλεί Οικονόμου σε διευκρινίσεις για την εισαγγελική πρόταση

Δίκη ΧΑ: Λεπενιώτη καλεί Οικονόμου σε διευκρινίσεις για την εισαγγελική πρόταση
Ελλάδα, Κοινωνία   | 20/10/2020 | 16:10

Το ζήτημα των προγενέστερων καταδικών κάθειρξης, των παραβιάσεων περιοριστικών όρων αλλά και των ποινικών μητρώων κάποιων καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής, έθεσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, προς την εισαγγελέα της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, κατά τη σημερινή διαδικασία που διήρκησε λιγότερο από 20 λεπτά.

Αναφερόμενη στην εισαγγελική πρόταση σύμφωνα με την οποία δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής θα διαπράξουν νέα εγκλήματα αν παραμείνουν ελέυθεροι, η πρόεδρος Λεπενιώτη έθεσε τα εξής στοιχεία:

Πρώτον, παράθεσε τους καταδικασθέντες χωρίς λευκά ποινικά μητρώα, στους οποίους έχουν επιβληθεί ποινές καθείρξης κατά το παρελθόν για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ρατσιτσικό κίνητρο, ληστεία και υπεξαίρεση.

Σύμφωνα με την πρόεδρο, η εισαγγελέας «παρέλειψε να αναφερθεί στους κατηγορούμενους που, όπως προκύπτει από τα ποινικά μητρώα, έχουν καταδικαστεί και σε ποινές καθείρξεως και είναι οι ακόλουθοι: Διονύσης Λιακόπουλος, Χρήστος Στεργιόπουλος (σ.σ. δολοφονία Λουκμάν), Βασίλης Σιατούνης, Αθανάσιος Στράτος, Δημήτρης Αγριογιάννης, έχουμε ποινή κάθειρξης και για ληστεία και υπεξαίρεση».

Βάσει του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, απορρίπτεται η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης -μεταξύ άλλων- και στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος «κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό, όπως προκύπτει από προηγούμενες καταδίκες του για αξιόποινες πράξεις ή από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα».

Αμετακίνητη από την πρότασή της η εισαγγελέας

Η Αδαμαντία Οικονόμου, όταν κλήθηκε από την πρόεδρο να τοποθετηθεί εκ νέου μετά τα νέα δεδομένα, δήλωσε πρακτικά πως εμμένει στην πρότασή για χορήγηση αναστολών σε όλους.

Διπλή παραβίαση περιοριστικών όρων από τον Λαγό

Η «πολύπλοκη» περίπτωση του Γιάννη Λαγού, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και στο παρελθόν έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς του όρους, τέθηκε ως ζήτημα από την πρόεδρο του δικαστηρίου.

«Η κυρία εισαγγελέας αναφέρθηκε ότι οι κατηγορούμενοι δεν παραβίασαν περιοριστικό όρο. Ωστόσο, από τα έγγραφα που προσκόμισε χθες ο συνήγορος του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, προκύπτει ότι έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους ο Γιάννης Λαγός. Το δικαστήριο ζητάει να αναζητηθεί, επιμελεία Εισαγγελίας, τυχόν βούλευμα που αναφέρεται σε παράβαση περιορισμού διαμονής από τον κατηγορούμενο Λαγό», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Λεπενιώτη.

Ο Γιάννης Λαγός οδηγήθηκε ξανά στις φυλακές Κορυδαλλού τον Ιούλιο του 2015, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών μετά από κατ’ επανάληψη παραβίαση των περιοριστικών όρων, τρεις μήνες αφότου αποφυλακίστηκε λόγω παρέλευσης του 18μηνου της προσωρινής κράτησης.

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2015 ο Γιάννης Λαγός αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, κατ’ οίκον περιορισμό υπό 24ωρη αστυνομική παρακολούθηση με δυνατότητα ωστόσο μετάβασής του στη Βουλή. Ο τότε βουλευτής της Χρυσής Αυγής παραβίασε τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού δύο φορές, στις 28 Μαΐου 2015 και στις 12 Ιουνίου 2015.

Παρεμβαίνοντας στη διαδικασία, ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιάννη Λαγού, Αλέξανδρος Αλεξιάδης, υποστήριξε ότι υπάρχει μεταγενέστερο βούλευμα Συμβουλίου Εφετών του 2019, στο οποίο υπάρχει ρητή αναφορά ότι δεν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους.

Για τον λόγο αυτό, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποφάσισε να διακόψει τη διαδικασία προκειμένου μέχρι αύριο, Τετάρτη, να έχουν προσκομιστεί στο δικαστήριο τα δύο σχετικά βουλεύματα.

«Το δικαστήριο δεν είναι διατεθειμένο να δεχτεί τα ατεκμηρίωτα εισαγγελικά επιχειρήματα»

Ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος υπεράσπισης των θυμάτων της απόπειρας ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων ψαράδων, μιλώντας σε δημοσιογράφους, έκανε λόγο για μία ακόμα δικαίωση της Πολιτικής Αγωγής «τόσο για την επικινδυνότητα των δραστών που προκύπτει από προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις, όσο και για την πεποίθησή μας ότι η εισαγγελέας λειτουργεί απροκάλυπτα ως συνήγορος υπεράσπισης των ναζί κατηγορουμένων».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παπαδάκη:

«Η σημερινή δικάσιμος επεφύλαξε μια μεγάλη αποκάλυψη τόσο για το δικαστήριο όσο και για την εισαγγελέα της έδρας. Η πρόεδρος του δικαστηρίου αποκάλυψε το γεγονός ότι 11 από τους καταδικασθέντες είχαν και προηγούμενες αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις για κακουργήματα, όπως προέκυψε από τα ποινικά τους μητρώα. Πράγμα το οποίο η εισαγγελέας αποσιώπησε στη χθεσινή της αγόρευση, που ζήτησε να δοθούν σε όλους ανασταλτικά αποτελέσματα για τις εφέσεις.

Κάλεσε μετά από αυτό την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρότασή της και η εισαγγελέας απροκάλυπτα θυμίζοντας ένα παλιότερο εισαγγελικό φθέγμα «για όσα ξέχασα ένοχοι», αυτή τη φορά είπε και για όλους αυτούς που έχουν καταδικαστικές αποφάσεις, προτείνω να δοθούν αναστολές.

Ακόμα η πρόεδρος έθεσε το ζήτημα της ορθότητας της εισαγγελικής πρότασης για το αν οι κατηγορούμενοι έχουν παραβιάσει ή όχι περιοριστικούς όρους. Η εισαγγελέας χθες υποστήριξε ότι κανένας κατηγορούμενος δεν έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους. Είχαμε επισημάνει σε δηλώσεις μας από χθες πέραν από τις καταδίκες όσων προανέφερα ότι ο κατηγορούμενος Λαγός είχε παραβιάσει περιοριστικό όρο διαμονής στο σπίτι του και γι’ αυτό το λόγο είχε επαναπροφυλακιστεί στην προδικασία. Και μάλιστα με συμμετοχή του αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας στις σχετικές συνθέσεις που εξέδωσαν τα βουλεύματα, λόγος για τον οποίο χθες η πρόεδρος του απύηθυνε το λόγο γνωρίζοντας τη συμμετοχή του αν έχει να συμπληρώσει κάτι αλλά εκείνος προτίμησε να σιωπήσει άλλη μία φορά για να καλύψει την κ. Οικονόμου.

Σήμερα η πρόεδρος ζήτησε να διακοπεί η δίκη προκειμένου με τη μέριμνα της εισαγγελίας να προσκομιστούν μέχρι αύριο στις 11 στη δικογραφία όλα τα βουλεύματα που αφορούν στους περιοριστικούς όρους του Λαγού και τις προφυλακίσεις του στην προδικασία και βεβαίως θα προσκομιστούν και αυτά τα βουλεύματα.

Η υπεράσπιση του Λαγού παρόλα αυτά προσπάθησε να παραπλανήσει το δικαστήριο, εμφανίζοντας το τελευταίο βούλευμα του 2019, που εκδόθησε μετά την εκλογή του ως ευρωβουλευτής και του επιτρέπει να πηγαινοέρχεται στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να δημιουργήσει την παραπλανημένη εντύπωση ότι το βούλευμα αυτό δέχεται ότι δεν υπήρξε εκ μέρους του παραβίαση περιοριστικών όρων. Και πράγματι το βούλευμα έτσι λέει αλλά αφορά το χρονικό διάστημα μετά τη δεύτερη αποφυλάκισή του.

Γιατί ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη προφυλάκιση, υπήρξε παραβίαση περιοριστικών όρων γι’ αυτό και διατάχθηκε εκ νέου η προφυλάκιση.

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι το δικαστήριο δεν είναι διατεθειμένο να δεχτεί αμάσητο τα ατεκμηρίωτα και στρεβλά εισαγγελικά επιχειρήματα και να δώσει συγχωροχάρτια και αναστολές σε όλους όσους καταδίκασε.

Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής δικαιωνόμαστε άλλη μια φορά τόσο για την επικινδυνότητα των δραστών που προκύπτει από προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις, όσο και για την πεποίθησή μας ότι η εισαγγελέας λειτουργεί απροκάλυπτα ως συνήγορος υπεράσπισης των ναζί κατηγορουμένων».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

16:1528/11

Εβερτον – Λιντς με παράδοση… 30 ετών χωρίς νίκη! Αθλητισμός

16:1328/11

Με τον διπλασιασμό της Έβερτον και τα λίγα γκολ στο «Χόθορνς» Αθλητισμός

16:0028/11

Καβάλα: Νεκρή ανασύρθηκε ηλικιωμένη από τη θάλασσα Β.Ελλάδα ,Ελλάδα

15:4528/11

ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακό σόου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη Κορωνοϊός ,Πολιτική

15:3428/11

Κορωνοϊός: «Έφυγαν» ακόμη τρεις γιατροί – Συγκλονίζει το μήνυμα συναδέλφου τους Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

15:3028/11

Ώρα να… ξεσπάσουν οι «πολίτες» Αθλητισμός

15:1528/11

Χρυσοχοΐδης από Πάτρα: Γιορτάζουμε τον Αγ. Ανδρέα χωρίς συναναστροφές Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

15:0028/11

Ηράκλειο: Νεκρή 59χρονη από κορωνοϊό – Δεν είχε υποκείμενα νοσήματα Ελλάδα ,Κορωνοϊός

14:4528/11

Ο Αρης, ο Ολυμπιακός και το μπαράζ του ’80! Αθλητισμός

14:3028/11

Μητσοτάκης: Χριστούγεννα με την οικογένειά μας ή έστω μία ακόμη συγγενική Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

14:2628/11

Ζέρβας σε Μητσοτάκη: Να μείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τα Χριστούγεννα (VIDEO) Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

14:1528/11

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ Ελλάδα

14:0028/11

Ζέρβας – Τζιτζικώστας: Προσεκτικά η άρση του lockdown – Τι συζήτησαν με Μητ... Θεσσαλονίκη ,Πολιτική ,Σημαντικά

13:4528/11

Sani Resort: Κορυφαίο «πράσινο» ξενοδοχειακό συγκρότημα στον κόσμο (VIDEO) Ελλάδα

13:3028/11

Σομαλία: Βομβιστής-καμικάζι σκότωσε επτά ανθρώπους σε εστιατόριο Διεθνή

13:1528/11

Σταϊκούρας: Πιθανή παράταση υποβολής αιτήσεων στην Επιστρεπτέα 4 Ελλάδα ,Οικονομία ,Πολιτική

13:0028/11

Γώγος: Πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι Ελλάδα ,Κορωνοϊός

12:4528/11

Υπευθυνότητα Άρθρα

12:4328/11

Ο Μητσοτάκης έκανε τους δημοσιογράφους… να τρέχουν Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

12:3028/11

Θεσσαλονίκη-Lockdοwn: Μεγάλος συνωστισμός σε λαϊκή αγορά (ΦΩΤΟ + VIDEO) Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

12:1528/11

Γερμανία: Επιθυμία Ζεεχόφερ για επανέναρξη απελάσεων στη Συρία Διεθνή

12:0028/11

Στο ΥΜΑΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΦΩΤΟ + VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

11:4528/11

Μαύρο Σάββατο με έξι νεκρούς από κορωνοϊό Ελλάδα ,Κορωνοϊός

11:2928/11

Οδηγοί ταξί: Αναστέλλεται η στάση εργασίας – Θα συναντηθούν με Μητσοτάκη Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

11:1528/11

Κορωνοϊός: Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα – Άλλοι τρεις νεκροί στο Βόλο Ελλάδα ,Κορωνοϊός

11:0028/11

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη κινητοποίηση οδηγών ταξί (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

10:4528/11

Σαρηγιάννης για lockdown: Στις 21 Δεκεμβρίου πιο ασφαλές το άνοιγμα των καταστημάτων Ελλάδα ,Κορωνοϊός

10:3028/11

Συναγερμός στο Βόλο: 66χρονος με κορωνοϊό το έσκασε από το νοσοκομείο Ελλάδα ,Κορωνοϊός

10:1528/11

Θεσσαλονίκη: Στο ΕΚΑΒ ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΦΩΤΟ + VIDEO) Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

10:0028/11

Δ. Καλαμαριάς: Διαδικτυακό πρόγραμμα γυμναστικής Αθλητισμός ,Δήμοι

09:4528/11

Στην Πάτρα σήμερα ο Μ. Χρυσοχοΐδης Πολιτική

09:3028/11

Τρόφιμα και διατροφικές επιλογές: Οδηγός για συνήθειες «φιλικές» προς το περιβάλλον Health-Fitness ,Επιστήμη ,Περιβάλλον

09:2728/11

Στο Ιπποκράτειο ο Κ. Μητσοτάκης: «Απαραίτητο να κάνουμε όλοι το εμβόλιο, θα είναι δωρεάν» Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

09:1528/11

Η μαγεία των παραμυθιών μέσα από τον «Τεμπελάκο» και «Το τραγούδι της Θάλασσας» Β.Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

09:0028/11

Ολιγόωρη απόδραση στον Κίσσαβο (ΦΩΤΟ) Αθλητισμός ,Κοινωνία ,Περιβάλλον

08:4528/11

Μπίλιας: Αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Σιθωνίας Β.Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Οικονομία

08:4428/11

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε ΙΧ στον οικισμό Ρομά «Αγία Σοφία» Θεσσαλονίκη

08:3028/11

Νέα Εθελοντική Αιμοδοσία στη Χ.Α.Ν.Θ. Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Υγεία

08:2328/11

Πέτσας: Πριν τις γιορτές ανοίγει η οικονομία – Δεν εξετάζεται υποχρεωτικός εμβολι... Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

08:1528/11

Γιαούρτι: Ποια είναι η διατροφική αξία και τα οφέλη του στην υγεία; Health-Fitness ,Θέματα GR Times ,Υγεία

08:0528/11

Στάση εργασίας και πορεία από τους οδηγούς ταξί σήμερα στη Θεσ/νίκη Θεσσαλονίκη

08:0028/11

O καιρός σήμερα, Σάββατο Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

07:5028/11

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

23:5927/11

Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο δήμαρχος Φλώρινας Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Κορωνοϊός

23:5627/11

Μ. Βρετανία – Κορωνοϊός: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί στις 7/12 Χωρίς κατηγορία

23:5027/11

Γαλλία – Κορωνοϊός: Μείωση κρουσμάτων μια μέρα πριν ανοίξουν τα καταστήματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:4027/11

Κλοπ για Μαραντόνα: Θα μπορούσαμε να τον βοηθήσουμε όσο ζούσε Αθλητισμός

23:3027/11

Δήμος Παύλου Μελά: Αίτηση ακύρωσης της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργία... Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Περιβάλλον

23:2527/11

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση παίζει παιχνίδια και με τις ελευθερίες των πολιτών Κόμματα ,Πολιτική

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ