Δίκη των 12: «Να τιμωρηθεί γι’ αυτό που έκανε» κατέθεσε αδελφή κατηγορούμενου

Δίκη των 12: «Να τιμωρηθεί γι’ αυτό που έκανε» κατέθεσε αδελφή κατηγορούμενου

Με τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίζεται η δίκη για το φόνο του Άλκη και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης 

Στο εδώλιο κάθονται 12 οπαδοί του ΠΑΟΚ οι οποίοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, καθώς και για άλλα αδικήματα .

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ως πρώτη μάρτυρας κατέθεσε η μητέρα του 1ου κατηγορούμενου. “Δεν ξέρω τίποτα από την υπόθεση. Να ζητήσω συγγνώμη προς την οικογένειά του Άλκη, εκ μέρους της οικογένειας μου. Είμαι σε δύσκολη θέση για να μιλάω. Τον είχα δίπλα μου, με βοηθούσε. Ήταν καλό παιδί. Είμαι σε κατάσταση σοκ” ανέφερε η μάρτυρας και επισήμανε πώς έμαθε για το περιστατικό: “Κάποια στιγμή χτύπησε η πόρτα, ήταν η αστυνομία μαζί με το παιδί μου. Μου είπε με κλάματα: “Μαμά δεν τον χτύπησα”. Δεν μπορούσα να καταλάβω τι γίνεται. Η αστυνομία μας φέρθηκε πολύ άσχημα. Μας ρωτούσαν πως βρήκαμε αυτόν τον δικηγόρο. “Ποιος τον πληρώνει, ο ΠΑΟΚ;” με ρώτησε ένας αστυνομικός. Και ακόμη: “Που βρήκατε χρήματα; Είστε από την Αλβανία”.
Ένας άλλος αστυνομικός μου είπε: “Αυτό το παιδί δεν είναι ο δολοφόνος. Είναι ο βλάκας της παρέας”. Δεν ξέρω γιατί το είπε.  Αν το χέρι του παιδιού μου χτυπούσε τον Άλκη δεν θα μπορούσα να το αντέξω. Αν το έκανε, σήμερα δεν θα ήμουν εδώ. Δεν μπορώ να το πιστέψω”.

“Ο γιος μου δούλευε σε εταιρεία με τέντες. Στο σύνδεσμο δεν ήξερα ότι πηγαίνει. Εκείνη την ημέρα είπε ότι πάει να δει αγώνα. Όταν επέστρεψε δεν πρέπει να είχε κοιμηθεί καθόλου το βράδυ. Ήταν ανήσυχος. Το πρωί σηκώθηκε να πάμε στη δουλειά. Δεν μου μιλούσε στο δρόμο όπως τις άλλες φορές. Τον ρώτησα τι είχε συμβεί αλλά δεν απάντησε”.

Ακόμη πρόσθεσε: “Έχω την ευθύνη. Κάπου έφταιξα κι εγώ. Δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα. Ήξερα πως πήγαινε στο γήπεδο, αλλά μέχρι εκεί. Δεν ήξερα σε ποιο σύνδεσμο πήγαινε. Μόνο στο γήπεδο. Το επόμενο βράδυ δεν ήρθε σπίτι. Δεν ήξερα ότι συνελήφθη. Ανησυχούσα γιατί δεν απαντούσε στο τηλέφωνο. Φοβηθηκα ότι έπαθε ατύχημα. Αργά το βράδυ με πήραν από την αστυνομία. Μου είπαν ότι κρατείται και ότι εμπλέκεται σε ένα σοβαρό περιστατικό. Όταν τον είδα στη φυλακή, ήταν χάλια. Έκλαιγε και τον κρατούσαν οι αστυνομικοί μέχρι να συνέλθει. Νιώθει πολλές τύψεις για όλο το αυτό το κακό “.

“Όσες συγγνώμες και να ζητήσουμε δεν φτάνουν”

Μεταφέροντας τα λόγια των γονιών τους, προς τους γονείς του Άλκη, ξεκίνησε την κατάθεση της αδελφής του 2ου κατηγορούμενου: ” Εκφράζω τα βαθιά συλλυπητήρια. Είμαστε συγκλονισμένοι. Όσες συγγνώμες και να ζητήσουμε, δεν φτάνουν. Η μητέρα μου δεν έχει παρακολουθήσει καμία συνεδρίαση γιατί δεν μπορεί να αντικρίσει τους γονείς του Άλκη. Την απασχολεί το “γιατί”” κατέθεσε η μάρτυρας ενώ ο κατηγορούμενος αδελφός της ξέσπασε σε βουβό κλάμα.

“Για το συμβάν μάθαμε την ημέρα της σύλληψης. Έγινε κάτω από το σπίτι μας, στις 6 Φεβρουαρίου. Ήμασταν ήδη όλοι συγκλονισμένοι με το θάνατο του Άλκη. Δεν ξέραμε γιατί τον συνέλαβαν. Μετά μάθαμε ότι είχε πάρει μέρος και ότι ήταν στο 2ο αμάξι. Χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί το έκανε αυτό. Ήξερα ότι είχε πάει μια φορά στο γήπεδο και ότι του αρέσει ο ΠΑΟΚ. Στο τηλέφωνο μετά από μέρες είπε ότι πήρε ένα μαχαίρι από τον σύνδεσμο. “Γιατί δεν ήξερα τι θα αντιμετωπίσω” μου είπε και πρόσθεσε: “Χτύπησα ένα παιδί γιατί με χτύπησε με κράνος του”. Μου ορκίστηκε οτί δεν ακούμπησε ούτε μια τρίχα από τον Άλκη. Μακάρι να μπορούσαμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω…”.

Η ίδια τόνισε ότι “είναι αδικαιολόγητος. Σαν οικογένεια θέλουμε να τιμωρηθεί, γι’ αυτό που έκανε. Και ο ίδιος περιμένει να τιμωρηθεί γι’ αυτό που έχει κάνει. Έχει μετανιώσει”. “Ο μεσαίος μας αδελφός έπαιζε τερματοφύλακας στον Άρη. Γι’ αυτό βρέθηκαν λάβαρα του Άρη. Δεν υπήρχε αντιπαράθεση μεταξύ τους όταν έβλεπαν αγώνες στο σπίτι” πρόσθεσε.

“Δεν μπόρεσα να τους πω συγγνώμη γιατί δεν βρήκα το κουράγιο”

Η μητέρα του 4ου κατηγορούμενου κατέθεσε τα εξής: ” Ζητώ συγγνώμη που βρέθηκε εκεί. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια- δεν μπόρεσα ποτέ να τους το πω γιατί δεν βρήκα το κουράγιο”.

Η μάρτυρας αναφέρθηκε στην οικογένεια και στον χαρακτήρα του κατηγορούμενου γιου της, λέγοντας ότι είναι καλό παιδί, ότι δούλευε και έπαιζε ποδόσφαιρο.

” Ήταν ήσυχος. Τελείωσε το σχολείο. Δεν τον άκουσα ποτέ να βρίζει, να φωνάζει” ανέφερε με λυγμούς και πρόσθεσε: “Πάντα ήμασταν δίπλα του. Δεν γνώριζα για συνδέσμους. Όταν πήγαινε στο γήπεδο του λέγαμε να προσέχει. Να φεύγει 10 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα. Πάντα ερχόταν στις 11. Εκείνο το βράδυ δεν ήρθε. Τον πήρα τηλέφωνο μου είπε “έρχομαι”. Όταν ήρθε στο σπίτι μπήκε κατευθείαν στο δωμάτιο του. Δεν ήθελε να φάει. Δεν κατάλαβα τίποτα. Ήταν να φύγει η πεθερά μου στην Αλβανία κι έφυγε μαζί τους. Δεν ήταν κάτι περίεργο, είχε πάει κι άλλες φορές. Μετά το είπε στον μπαμπά του. Είπε ότι “δεν ήξερα ότι θα γινόταν αυτό το πράγμα. Πήγαμε μόνο να κάνουμε μια φασαρία. Εγώ κυνήγησα έναν. Δεν έχω εικόνα ποιος χτύπησε ποιον . Είδα τον … (σ.σ. ανέφερε το όνομα του 2ου κατηγορούμενου) και πήγα να τον πάρω να φύγουμε γιατί έρχονταν οι άλλοι” . Μου είπε ότι είχε πάρει έναν πυρσό μαζί του. Στην Αλβανία όταν έφτασαν το είπε στον μπαμπά του και ήθελε να έρθει πίσω να παραδοθεί. Πιο πριν δεν το είχε πει γιατί φοβόταν”.

“Δεν μπορούσα να καταλάβω τι κρύβεται πίσω από τη λέξη ΠΑΟΚ”

Η μάρτυρας πρόσθεσε: “Το να αγαπάς μια ομάδα δεν είναι κακό. Έγινε ΠΑΟΚ από παρέες. Μόλις είχε φτάσει εκεί στο σημείο που ήταν ο Άλκης. Πήγε να πάρει τον … (σ.σ. ανέφερε το όνομα του 2ου κατηγορούμενου) “. Μου είπε ότι δεν χτύπησε κανέναν. Δεν πρόλαβε να δει ποιος χτύπησε τον Άλκη γιατί έφυγε”.

Η μητέρα του 11ου κατηγορούμενου κατέθεσε τα εξής: “Συγγνώμη σε όλες τις οικογένειες των παιδιών. Είναι ήσυχος. Βοηθούσε τον αδελφό του που έχει αναπηρία. Ξεκίνησε από μικρός να δουλεύει. Λυπάμαι για αυτό που έγινε. Έπεσε σαν βόμβα μέσα στο σπίτι μας. Δεν μπορούσα να το φανταστώ αυτό. Ποτέ δεν είχε δημιουργήσει πρόβλημα. Δεν είχε απασχολήσει την αστυνομία”.

Η ίδια μάρτυρας συμπλήρωσε: ” Όταν δεν ήρθε σπίτι του έστειλα μήνυμα για να δω που είναι… Μου απάντησε, μετά από 3 μέρες, ότι πήγε να μείνει σε έναν φίλο του. Μετά το είπε στο μικρότερο αδελφό του. Αυτός μου είπε “μαμά θα σου πω κάτι σοβαρό “. Δεν μπορούσα να καταλάβω τι κρύβεται πίσω από τη λέξη ΠΑΟΚ. Τον ρωτήσαμε τηλεφωνικά. Είπε “κρατούσα ένα ξύλο. Χτύπησα τον φίλο του παιδιού που πέθανε”. Μου είπε ότι βρέθηκε στο σημείο. Ρώτησα ποιος χτύπησε τον Άλκη. Μου είπε ότι δεν ξέρει. Λυπάμαι για όλα. Δεν μου έδειχνε να είναι νευρικός , να μαλώνει και ειδικά σε ένα τόσο άγριο περιστατικό. Ξέρω ότι του αρέσει ο ΠΑΟΚ και πήγαινε να δει μπάλα. Είναι μετανιωμένος. Δεν μπορεί να με κοιτάει στα μάτια. Κλαίει”.

“Μαμά ήμουν κι εγώ εκεί…”

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ως τελευταία μάρτυρας κατέθεσε η μητέρα του 7ου κατηγορούμενου ο οποίος επέβαινε στο δεύτερο αυτοκίνητο.

“Μέχρι να μου πει ότι ήταν με αυτά τα παιδιά, δεν το πίστευα. Από μικρός αγαπάει τον ΠΑΟΚ. Μετά τον στρατό, αποφάσισε να ζήσει μόνος αλλά πάντα ήταν δίπλα μου. Μετά το περιστατικό, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, δεν είχαμε επικοινωνία. Πέμπτη απόγευμα μου είπε να πάμε βόλτα με το αυτοκίνητο. Όταν τον αντίκρισα τρόμαξα. Έκλαιγε ένα μισάωρο. Προσπάθησα να τον ηρεμήσω. “Μαμά ήμουν κι εγώ εκεί. Δεν είχα τίποτα στα χέρια μου, δεν ήξερα τι κρατούσαν στα χέρια τους οι άλλοι” μου είπε. Πήγε μαζί τους από την αφέλεια του. Πήγαν να μαλώσουν. Για μένα ήταν το τελειωτικό χτύπημα. “Δεν είχα σκοπό να κάνω τίποτα” μου είπε . Είναι το πιο τραγικό πράγμα για έναν γονιό. Δεν μπορώ να φανταστώ έναν γονιό να χάνει το παιδί του” ανέφερε η μάρτυρας.

“Πήγα γιατί παρασύρθηκα, γιατί πίστευα ότι θα παίξουμε μπουνιές” μου είπε. Όταν έφτασε στο συμβάν ο Άλκης ήταν πεσμένος κάτω. Είδε κάποιον με ένα μαχαίρι να χτυπάει τον… (σ.σ. ανέφερε το όνομα ενός από τους δύο που τραυματίστηκαν) και τον τράβηξε για να τον σώσει. Με τον Άλκη δεν είχε καμία επαφή. Νομίζω ότι ήταν φυσιολογικό να βρεθεί DNA στα πόδια όλων. Πιστεύω πως δεν ήξερε ότι υπάρχουν όπλα. Δεν είναι ικανός ο Γιάννης να κάνει κακό σε άνθρωπο. Δεν είχε σκοπό να σκοτώσει αλλά να μαλώσει. Μου είπε ότι δεν ξέρει ποιος χτύπησε τον Άλκη. Πιστεύω ότι αν είχε οποιαδήποτε συμμετοχή θα μου το έλεγε.
Είναι μετανιωμένος. Στεναχωρημένος για το παιδί που έφυγε. Του είπα να παραδοθεί” επισήμανε η μάρτυρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δίκη των 12: “Εσείς το κάνατε”, ξέσπασαν οι γονείς του Άλκη

Δίκη των 12: Βίντεο με την κραυγή του Άλκη και τα μοιραία δευτερόλεπτα

Δίκη των 12: Το κάραμπιτ και η αντίδραση της μητέρας του Άλκη

Δίκη των 12: Γιατρός ΕΚΑΒ: “Ακαριαία νεκρός ο Άλκης”

Δίκη των 12: Απορρίφθηκαν τα αιτήματα για κλήση νέων μαρτύρων

Άλκης Καμπανός: Συνεχίζεται η δίκη-Καταθέτει ο δεύτερος διασώστης του ΕΚΑΒ

Άλκης Καμπανός: Με κατάθεση αστυνομικού συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία του 19χρονου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top