Δήμαρχος Φούρνων στο GRTimes.gr: Στελέχωση του Πολυδύναμου Ιατρείου και έργα υποδομών σε εξέλιξη

Δήμαρχος Φούρνων στο GRTimes.gr: Στελέχωση του Πολυδύναμου Ιατρείου και έργα υποδομών σε εξέλιξη

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου

Στην επικαιρότητα βρέθηκαν, καταμεσής του χειμώνα, οι ακριτικοί Φούρνοι Κορσεών, ένα σύμπλεγμα νησιών στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, ανάμεσα στην Ικαρία και τη Σάμο. Αφορμή, η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στα εμβολιαστικά κέντρα τόσο των Φούρνων όσο και της μικροσκοπικής Θύμαινας. «Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 315 κάτοικοι, όλων των ηλικιών» αναφέρει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Φούρνων Κορσεών Δημήτρης Καρύδης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Το πλοίο «πιάνει» στο λιμάνι των Φούρνων, οι ψαρόβαρκες υπόσχονται φρέσκο ψάρι, το ίδιο και οι βιτρίνες στις ψαροταβέρνες κατά μήκος της παραλιακής. Καφενεία, τραπεζάκια έξω, στο γιαλό, μια ανάσα από τη θάλασσα, και πιο πάνω τα  ασβεστωμένα σπίτια με τις κεραμιδένιες στέγες, το κεντρικό – και εμπορικό- δρομάκι με τις χαρακτηριστικές μουριές και τα μαγαζιά (ταβερνάκια, μάρκετ, πρακτορείο ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ΟΠΑΠ, εμπορικά, παραδοσιακά προϊόντα, φαρμακείο κτλ.) που οδηγεί στην πλατεία με τον επίσης χαρακτηριστικό πλάτανο, το μνημείο, την εκκλησία, τη μαρμάρινη σαρκοφάγο ρωμαϊκής εποχής (2ος αιώνας μ.Χ.), τα καφενεία και τα ταβερνάκια, που το καλοκαίρι σφύζουν από ζωή. Εικόνες και μνήμες… θερινής νυκτός!

«Τώρα τα καφενεία είναι κλειστά, είναι δύσκολα τον χειμώνα» αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Φούρνων Κορσεών Δημήτρης Καρύδης εξηγώντας ότι εν καιρώ πανδημίας, οι κάτοικοι έχουν χάσει το στέκι τους, δεν έχουν να πάνε κάπου να περάσουν τον χρόνο τους.

Ερχόμενοι στην επικαιρότητα και στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε να παρακολουθήσει τη διαδικασία εμβολιασμού στα ακριτικά νησιά – Φούρνους, Θύμαινα, Ικαρία-, η οποία είναι οριζόντια για όλους όσοι το επιθυμούν, ο δήμαρχος Φούρνων Κορσεών κ. Καρύδης ενημερώνει το GRTimes.gr ότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 315 κάτοικοι, στο σύνολο των 800 (σ.σ. οι 60 περίπου ζουν στη Θύμαινα) και με τη δεύτερη δόση να επαναλαμβάνεται στα τέλη του μήνα.

Ο ίδιος ενημερώνει, ότι, ήδη, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον άλλοι 100 περίπου κάτοικοι, οι οποίοι θα εμβολιαστούν εντός του Μαρτίου.

Σχετικά με τις δυνατότητες του τοπικού Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου, όπως εξήγησε στο GRTimes.gr ο κ. Καρύδης, «αυτή τη στιγμή είναι στελεχωμένο με δυο αγροτικούς γιατρούς, ένα νοσοκόμο και δυο νοσηλευτές» προσθέτοντας «ζητήσαμε την περαιτέρω στελέχωση με έναν ειδικευόμενο ιατρό, καθώς επίσης και την επαναλειτουργία του μικροβιολογικού εργαστηρίου». Όπως επισημάνθηκε το μικροβιολογικό εργαστήριο παραμένει ανενεργό εδώ και μια 15ετία.

Ο κ. Καρύδης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με τον κ. Μητσοτάκη, τους υπουργούς και τα στελέχη που τον συνόδευαν, ζήτησε και τη στελέχωση αγροτικού ιατρού στον οικισμό της Χρυσομηλιάς – δεύτερου μεγαλύτερου χωριού των Φούρνων στο βόρειο τμήμα του (16 χλμ. από το λιμάνι των Φούρνων). «Μας διαβεβαίωσαν ότι το καλοκαίρι θα έχουμε και εκεί αγροτικό ιατρό» τονίζει ο δήμαρχος Φούρνων Κορσεών Δημήτρης Καρύδης.

Υποδομές και ακτοπλοϊκή σύνδεση

Σχετικά με τις υποδομές στο νησί, δυο μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη: η επέκταση της βόρειας προβλήτας, εκεί όπου θα δένουν τα μεγαλύτερα πλοία, και όπως ενημερώνεται το GRTimes.gr η νέα προβλήτα θα είναι έτοιμη να παραδοθεί στα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου. Το δεύτερο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου, επίσης στον λιμάνι των Φούρνων.

Επιπρόσθετα, η αφαλάτωση είναι σε λειτουργία ενώ η τοπική κοινωνία αναμένει τον ανάδοχο για την αλλαγή δικτύου της ύδρευσης.

Όσον αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Φούρνων με τον Πειραιά αλλά και τα γύρω νησιά, όπως ανέφερε στο GRTimes.gr ο κ. Καρύδης, «είμαστε ικανοποιημένοι».

Μάλιστα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης τον ενημέρωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Πάτμου – Θύμαινας – Φούρνων.

«Έχουμε δυο δρομολόγια ανά εβδομάδα τον χειμώνα και τρία το καλοκαίρι, από Πειραιά’ αυτό που ζητάμε είναι να υπάγεται και η ημέρα Παρασκευή ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται καλύτερα οι Φουρνιώτες, και όχι μόνο» δηλώνει ο κ. Καρύδης.

Στην ακτοπλοϊκή σύνδεση προστίθεται και εκείνη με το καράβι «Μεγαλόχαρη» που συνδέει τους Φούρνους και τη Θύμαινα τόσο με τον Άγιο Κήρυκο της Ικαρίας όσο και με το Καρλόβασι της Σάμου καθώς και η σύνδεση με νησιά του Νοτίου Αιγαίου με πλοία τύπου καταμαράν.

Σημειώνεται ότι το σύμπλεγμα των Φούρνων βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου Πελάγους, νοτιοδυτικά της Σάμου και νοτιοανατολικά της Ικαρίας. Απέχει 149 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά, 10 ναυτικά μίλια από τον Άγιο Κήρυκο της Ικαρίας και 6 ναυτικά μίλια από τη Σάμο.

Προσεγγίζοντας το λιμάνι των Φούρνων (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Η υποδοχή στη Θύμαινα

Μια διαδρομή δέκα λεπτών με το τοπικό πλοίο χωρίζει τους Φούρνους από την επίσης ακριτική Θύμαινα, ένα από τα είκοσι περίπου νησάκια που ανήκουν στο σύμπλεγμα των Φούρνων (σ.σ. σε αυτήν τη συστάδα το μεγαλύτερο νησί είναι οι Φούρνοι με έκταση 30,5 τετρ. χλμ., δεύτερο είναι η Θύμαινα με έκταση 10 τετρ. χλμ. και καμιά εξηνταριά μόνιμους κατοίκους και τρίτο ο Άγιος Μηνάς με έκταση 2,1 τετρ. χλμ).

Σ’ αυτήν την κουκίδα του Βορειοανατολικού Αιγαίου, βρέθηκε το περασμένο Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου είχε τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο άμεσου εμβολιασμού όλων των κατοίκων που το επιθυμούν.

Μάλιστα οι κάτοικοι τον υποδέχθηκαν στο λιμάνι με μια μαντινάδα, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπουν στο νησί τους εν ενεργεία πρωθυπουργό.

Όπως ενημερώνεται το GRTimes.gr, η πλειοψηφία των κατοίκων εμβολιάστηκε, ενώ λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των κατοίκων εστάλει προσωπικό από τη Σάμο, υποστηρίζοντας τον γιατρό του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου.

Σημειώνεται ότι το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο είναι πλήρως εξοπλισμένο και  καλύπτεται από αγροτικό ιατρό. Την υποστελέχωση και γενικότερα την ιατρική κάλυψη στο νησί, οι κάτοικοι της Θύμαινας το αντιμετωπίζουν συχνά, ωστόσο από τον Σεπτέμβριο του 2020, η θέση καλύπτεται.

Σχετικά με τις επιθυμίες των παιδιών της Θύμαινας, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να επισκευαστεί το γήπεδο 5×5 καθώς και να δημιουργηθεί παιδική χαρά στο νησί. Σημειώνεται ότι στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των Φούρνων και της Θύμαινας φοιτούν συνολικά 79 παιδιά.

Στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου Θύμαινας (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Οι Κοράσιοι Νήσοι

Για την ιστορία, οι Φούρνοι στην αρχαιότητα, ήταν γνωστοί ως Κοράσιοι Νήσοι. Κατά το μεσαίωνα και την Τουρκοκρατία σε διάφορους γεωγραφικούς χάρτες, αναφέρονται και με τις ονομασίες Forneli, Μελάνθη και Φορτιόλε. Οι πρώτοι κάτοικοι εικάζεται ότι ήταν Ίωνες. Μετά τον 11ο αιώνα, όταν η πειρατεία λυμαίνονταν το Αιγαίο, τα νησιά ερημώθηκαν και έγιναν ορμητήριο των πειρατών. Από εκεί προκύπτει και η ονομασία Κορσεοί.

Όσο για το όνομα Φούρνοι, κατά μία εκδοχή το πήραν μάλλον από το στόμιο του λιμανιού που μοιάζει με φούρνο. Κατ’ άλλους πάλι από τους πολλούς φούρνους που υπήρχαν στο χωριό, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από έναν Ιταλό ονόματι Φουρνάζι, που χαρτογράφησε το νησί.

Το 1821 οι κάτοικοί τους συμμετείχαν στην Επανάσταση και αντιμετωπίστηκαν σκληρά από τους Τούρκους. Η ένωση των νησιών με την Ελλάδα επικυρώθηκε επίσημα από την Ελληνική Κυβέρνηση, στις 3 Νοεμβρίου του 1912.

Οι Φούρνοι, στις μέρες μας, αναπτύσσονται ήπια τουριστικά, και μεταξύ άλλων, φημίζονται για το άφθονο φρέσκο ψάρι τους και τα θαλασσινά. Αρωματικό και ιδιαίτερα γευστικό είναι και το μέλι των Φούρνων όπου τα φυτά  όπως το θυμάρι, το  θρούμπι, η φασκομηλιά κ.ά., το κάνουν περιζήτητο. Το κατσικίσιο τυρί, η μυζήθρα, το κατσικάκι, τα γλυκά κουταλιού, τα ντόπια αναψυκτικά (πορτοκαλάδα, λεμονάδα, βυσσινάδα) συμπεριλαμβάνονται στα προϊόντα του νησιού, που, κατά την παραμονή σας στο νησί, πρέπει να γευτείτε!

Οι Φούρνοι, μεταξύ άλλων, φημίζονται για το ποιοτικό και αρωματικό μέλι τους! (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ