Χωρίς Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης η πλειοψηφία των Δήμων

Χωρίς Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης η πλειοψηφία των Δήμων

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Ελάχιστοι δήμοι διαθέτουν Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Ποια τα προβλήματα και τι γίνεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δηλώσεις στο GRTimes.gr, από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κ.Μ και Δήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη, τον δήμαρχο Νεάπολης Συκεών και τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, του δήμου της Ηρωικής Πόλης Νάουσας.

Ως θεσμός στην Ελλάδα, άρχισε μόλις το 2010 με τον «Καλλικράτη», βγήκε από το προσκήνιο με τον «Κλεισθένη» και ενεργοποιήθηκε ξανά από την παρούσα κυβέρνηση με το αρ.7 του ν.4623/2019. Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης μετρά ελάχιστα χρόνια «ζωής», αντιμετωπίζοντας προκλήσεις και προβλήματα, έχοντας όμως και τη δυνατότητα, να συμβάλλει υπό προϋποθέσεις, στην καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να δώσει λύσεις σε προβλήματα δημοτών.

Τα προβλήματα ενδεχομένως είναι και η βασικότερη αιτία που στην Κεντρική Μακεδονία, από τους 38 δήμους, μόλις 5 διαθέτουν Συμπαραστάτη. Είναι χαρακτηριστικό πως από την έρευνα που έκανε το GRTimes.gr στις ιστοσελίδες των 38 δήμων, οι μόνοι που έχουν εκλέξει Συμπαραστάτη, είναι οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Θερμαϊκού, Ωραιοκάστρου, Νάουσας και Δίου-Ολύμπου (στον δήμο Ωραιοκάστρου ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η εκλογή μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και εκκρεμεί η κατάθεση ένστασης από τη διοίκηση του δήμου).

Αναλυτικότερα οι συμπαραστάτες που εκλέχθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία μέχρι στιγμής είναι οι:

  • Δήμος Θερμαϊκού: Θόδωρος Τζίνας
  • Δήμος Θεσσαλονίκης: Μάριος Καργιώτης
  • Δήμος Ωραιοκάστρου: Γιώργος Ατματζίδης
  • Δήμος Νάουσας: Δημοσθένης Ταούλας
  • Δήμος Δίου – Ολύμπου: Κωνσταντίνος Παπαγιαννόπουλος

Τα προβλήματα και τα κενά

Ουσιαστικά, η αποστολή του Συμπαραστάτη είναι διαμεσολαβητική και αφορά στην επίλυση των διαφορών  που προκύπτουν μεταξύ πολιτών ή επιχειρήσεων και του εκάστοτε δήμου. Όμως, όσο χρήσιμος και αν ακούγεται ο θεσμός, άλλο τόσο προβληματίζει στην εφαρμογή του, με την πρώτη βασική δυσκολία να αφορά στον τρόπο εκλογής του Συμπαραστάτη από τα δημοτικά συμβούλια, δεδομένου ότι απαιτούνται τα 3/5 του σώματος για την ανάδειξη του.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, στα περισσότερα δημοτικά συμβούλια που είναι «κατακερματισμένα» λόγω και του νέου συστήματος εκλογής, να υπάρχει δυσκολία εξασφάλισης της απαιτούμενης πλειοψηφίας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν λείπουν αναφορές για «παζάρια» συσχετισμών και αντιδικίες.

Ένα άλλο θέμα που αντιμετωπίζει ο θεσμός, είναι πως οι Συμπαραστάτες που μπορεί να είναι ακόμη και απλοί πολίτες, άσχετοι με νομικά επαγγέλματα ή χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις στη διαμεσολάβηση, δεν προβλέπεται από το νόμο να διαθέτουν επιστημονικούς συνεργάτες ή γραμματειακή υποστήριξη, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλύτερη και γρηγορότερη διαχείριση των αναφορών των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Οι δε δυνατότητες παρέμβασης τους, περιορίζονται στις συστάσεις ή προτάσεις που μπορούν να κάνουν προς τη διοίκηση του δήμου, σε περίπτωση που εντοπίσουν μετά από σχετική καταγγελία-αναφορά, κακοδιαχείριση ή προβληματική λειτουργία υπηρεσίας κτλ. Οι αναφορές τους ωστόσο και οι ετήσιες εκθέσεις τους, αναρτώνται στις ιστοσελίδες των δήμων, και υπάρχει η δυνατότητα να… εκθέσουν διοικήσεις, όταν αυτές δε συμμορφώνονται με τη νομιμότητα ή όταν ταλαιπωρούν άδικα δημότες πχ με τη γραφειοκρατία.

Ι.Καϊτεζίδης: Υπάρχουν κενά

Προβληματισμό για τις δυνατότητες και τις αρμοδιότητες του θεσμού του Συμπαραστάτη, εκφράζει μιλώντας στο GRTimes.gr, o δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Επισημαίνει πως η εκλογή Συμπαραστάτη στους δήμους, είναι προαιρετική, ενώ τονίζει πως υπάρχουν κάποια κενά, όπως ο θεσμικός του ρόλος, αλλά και οι προδιαγραφές που πρέπει να έχει ο κάθε Συμπαραστάτης για να εκλεγεί (γνώση νομικών θεμάτων, εμπειρία ή πιστοποίηση στη Διαμεσολάβηση), ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματικός και χρήσιμος.

Επίσης αναφέρει πως για διαφορές που μπορεί να έχει ο πολίτης με τον Δήμο, υπάρχει και ο Συνήγορος του Πολίτη, η ανεξάρτητη αρχή που όπως λέει είναι θωρακισμένη θεσμικά και λειτουργεί με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και με όλα τα μέσα που χρειάζεται, έξω και πέρα από την επιρροή του κάθε δήμου.

Να σημειωθεί πως ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη δεν διαθέτει Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, παρότι η διοίκηση διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία και θα μπορούσε να εκλέξει άνετα το πρόσωπο που θα πρότεινε.

Σ. Δανιηλίδης: Πιστεύω σε αυτούς τους θεσμούς αλλά…

Χωρίς να έχει Συμπαραστάτη στον δήμο του, αφού πριν από λίγο καιρό η διαδικασία της εκλογής δεν ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κ.Μ, Σίμος Δανιηλίδης, τάσσεται υπέρ του θεσμού, επισημαίνει ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στο σχετικό πλαίσιο που διέπει και την εκλογή και τη λειτουργία του.

«Γενικά πιστεύω σε αυτούς τους θεσμούς, ασφαλώς όμως πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα τα οποία έχουμε προτείνει επανειλημμένα και στις προηγούμενες κυβερνήσεις και στην παρούσα» τονίζει στο GRTimes.gr, θέτοντας ως προτεραιότητα την αλλαγή του τρόπου εκλογής.

Κατά τον κ. Δανιηλίδη, η δυνατότητα εκλογής πρέπει να διατηρείται και μετά την πρώτη, δεύτερη άκαρπη προσπάθεια, σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται και κατά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έτσι, προτείνει όταν δεν επιτυγχάνεται  η απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία, να μπορεί και με σχετική πλειοψηφία να εκλέγεται.

Μια δεύτερη σημαντική αλλαγή, όπως δηλώνει, είναι η θωράκιση του Συμπαραστάτη, θεσμικά, νομικά αλλά και λειτουργικά, ώστε να μπορεί να έχει και έναν, δύο συνεργάτες, τουλάχιστον στους δήμους με μεγαλύτερο πληθυσμό.

«Σε πολλές χώρες της Ευρώπης με προοδευτικό πρόσημο στη λειτουργία τους, υπάρχουν αυτοί οι θεσμοί. Εμείς βέβαια, ξεκινήσαμε πολύ αργά, από τη δεκαετία του 2010 και μετά με τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά δεν ολοκληρώθηκε σωστά αυτή η ιστορία» καταλήγει ο Σίμος Δανιηλίδης.

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας

Στις 31 Οκτωβρίου 2019, Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης εκλέχτηκε στον δήμο της Ηρωικής Πόλης της Νάουσας, ο κ. Δημοσθένης Ταούλας, πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω  και στο ΣτΕ και  μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας.

Σε συνέντευξη του στο GRTimes.gr, αναφέρεται στα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο θεσμός αυτός, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις διοικήσεις των δήμων, στο θέμα της ανεξαρτησίας του Συμπαραστάτη από τον δήμο, στις υποθέσεις που έχει χειριστεί μέχρι σήμερα, αλλά και στην ανάγκη να διαδοθεί ουσιαστικά ο θεσμός στους πολίτες, ώστε να καταλάβουν τη σημασία και τη χρησιμότητα του.

Καταρχάς, ο κ. Ταούλας τονίζει πως πρόκειται για έναν θεσμό διαμεσολαβητικό, που υπάρχει ξεχωριστά και παράλληλα με τα δικαστήρια, δηλαδή με τη δυνατότητα δικαστικής επίλυσης των διαφορών αλλά και με την αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Αναφερόμενος στην ιδιαιτερότητα του Συμπαραστάτη, επισημαίνει πως πρόκειται για άνθρωπο γνωστό στις τοπικές κοινωνίες, που όπως ορίζει και ο νόμος, έχει το κύρος και την εμπειρία να μπορέσει να παρέμβει στην επίλυση ορισμένων θεμάτων, απολαμβάνοντας τον σεβασμό και των δημοτών που τον γνωρίζουν κατά βάση – ιδίως στις μικρές κοινωνίες  – και φυσικά των δημοτικών υπηρεσιών. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και ο Συμπαραστάτης να έχει ευκολότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες και άρα στις υποθέσεις του δημότη και ο δημότης να εμπιστεύεται περισσότερο, θεωρώ, τον τοπικό Συμπαραστάτη, να μπορέσει να επέμβει και να επιλύσει συμβιβαστικά ένα πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί».

Σε σχέση με τον Συνήγορο του Πολίτη, δηλώνει πως η ανεξάρτητη αυτή αρχή, από την Αθήνα όπου βρίσκεται, δεν μπορεί να έχει την ίδια πρόσβαση, στις υπηρεσίες των διαφόρων δήμων στην επικράτεια, προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη διαδικασία, αν και έχει διαφορές, είναι πιο απρόσωπη, σε αντίθεση με τη διαδικασία μέσω του Συμπαραστάτη, που είναι πιο προσωπική και με σαφώς μεγαλύτερες διαμεσολαβητικές δυνατότητες.

Ο κ. Ταούλας, συμφωνεί πως για έναν νομικό, όπως είναι ο ίδιος, είναι πιο εύκολο να προσεγγίσει τέτοιες διαδικασίες για να μπορέσει να τις διαχειριστεί, χωρίς να αποκλείει όμως πως και κάποιοι άλλοι άνθρωποι, από άλλους χώρους, μπορούν να διαχειριστούν τέτοια θέματα. Απλώς, όπως λέει, ο Συμπαραστάτης είναι ένας θεσμός περισσότερο συνυφασμένος με τη δική του ιδιότητα, του νομικού.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο «εξάρτησης» από τη διοίκηση του δήμου, ο κ. Ταούλας είναι κατηγορηματικός, πως δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα. «Η στέγαση “κάτω” από τον δήμο ή το δημοτικό μέγαρο κτλ και η υποστήριξη από τις διοικητικές υπηρεσίες του δήμου, είναι μια νομοθετική επιταγή που προβλέπεται από το νόμο. Από εκεί και πέρα, προσωπικά, λόγω της κατάστασης που επικρατεί και στο δήμο Νάουσας, δεν θεωρώ ότι βρίσκομαι κάτω από την “σκέπη” ή τον επηρεασμό του Δήμου, ούτε ο Δημότης νομίζω ότι το αισθάνεται έτσι. Έχω την εντύπωση δηλαδή, ότι δεν είναι αυτό το θέμα της κάποιας δυστοκίας που υπάρχει μέχρι στιγμής στο θεσμό του Συμπαραστάτη. Ο Συμπαραστάτης άλλωστε, εγώ προσωπικά, έχω κάθε ελευθερία κίνησης μέσα στον χώρο του δημαρχιακού μεγάρου. Τις συναντήσεις με τους δημότες, τις κάνω στον χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου, πέρα από τα μάτια ανθρώπων, επομένως αυτό είναι ένα εχέγγυο και για τον πολίτη, ότι και το πρόβλημα του παραμένει σε έναν χώρο που μόνο εγώ το ακούω και δεν πρόκειται να εκτεθεί σε καμία περίπτωση».

Πολλά τα αιτήματα δημοτών

Σε ερώτηση για το αν θα ήταν το έργο του πιο εύκολο αν είχε κάποιον επιστημονικό συνεργάτη, ο κ. Ταούλας αναφέρει πως ο ίδιος δεν κρίνει πως χρειάζεται, θεωρώντας τον εαυτό του απόλυτα επαρκή, ώστε να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα του. Κρίνει πάντως πως θα επιθυμούσε διοικητική υποστήριξη σε καλύτερο επίπεδο, αλλά αυτό, όπως διευκρινίζει, δεν είναι θέμα ευθύνης του δήμου (αυτό προβλέπει ο νόμος) και υπάρχει και μεγάλο ζήτημα συνωστισμού υπαλλήλων στο δημαρχιακό  μέγαρο της  Νάουσας.

Σε σχέση με τα αιτήματα-αναφορές που έχει δεχτεί μέχρι στιγμής, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του δήμου Νάουσας, δηλώνει πως υπάρχει “κίνηση” με πάρα πολλούς δημότες, που είτε τηλεφωνικά, είτε διά ζώσης, τον συναντούν και τον ρωτούν για τις αρμοδιότητες του, ενώ υποβάλλονται και παράπονα κ.ο.κ. «Βέβαια εδώ στη Νάουσα έχουμε την ιδιαιτερότητα ότι είμαστε μικρή πόλη και όλοι είμαστε λίγο πολύ γνωστοί. Επομένως δύσκολα ο δημότης θα προβεί σε κάποια γραπτή καταγγελία κατά κάποιου υπαλλήλου, κατά κάποιας δημοτικής υπηρεσίας κτλ.» λέει χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, κάνει γνωστό πως έχει ήδη δεχτεί πάνω από 20 περιπτώσεις δημοτών για διάφορα θέματα και έχει μεσολαβήσει και με έγγραφα του σε δημοτικές υπηρεσίες για να λυθούν ζητήματα, διαμεσολαβητικά, χωρίς να χρειαστεί ο πολίτης να υποστεί τη «βάσανο» της έγγραφης καταγγελίας που είναι δύσκολη. «Οπότε νομίζω ότι έχουν λυθεί προβλήματα, τουλάχιστον αυτά που μπορούσαν να λυθούν, με τη δική μου διαμεσολάβηση και συμπαράσταση».

Ο κ. Ταούλας υπογραμμίζει πως ο Συμπαραστάτης που μάλιστα έχει και νομικές γνώσεις, εκτός από τους δημότες, είναι πολύτιμος και για τις δημοτικές υπηρεσίες, οι οποίες πολλές φορές αντιμετωπίζουν προβλήματα με πολίτες και βρίσκονται σε αδιέξοδο. Έτσι όπως λέει, μπορούν να πάρουν ένα τηλέφωνο, να ρωτήσουν με ποιον τρόπο μπορεί να διεκπεραιωθεί ή να ρυθμιστεί κάποιο θέμα και να δέχονται δηλαδή και από αυτήν την άποψη  κάποιες συμβουλευτικές του παραινέσεις, κρίσεις κτλ. «Επομένως είναι νομίζω πολλαπλός χρήσιμος ο θεσμός και αν επικοινωνηθεί σωστά και οι πολίτες καταλάβουν ποιος ακριβώς είναι ο σκοπός του Συμπαραστάτη, νομίζω ότι διαχρονικά θα είναι ένας πάρα πολύ χρήσιμος θεσμός».

Προσθέτει δε πως τα τελευταία χρόνια η διαμεσολάβηση είναι θέμα και κοινωνικής και πολιτικής κουλτούρας, αλλά και οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε οι υποθέσεις να επιλύονται διαμεσολαβητικά, για να αποσυμφορίζονται τα δικαστήρια και να αισθάνεται και ο πολίτης, αυξημένο αίσθημα εμπιστοσύνης, απέναντι και στις υπηρεσίες που τον διοικούν, είτε είναι δημόσιες, είτε δημοτικές.

Στον δήμο του όπως λέει, η δημοτική αρχή θεώρησε τον θεσμό ως σημαντικό και τον υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή. «Και έχω την εντύπωση από τις συνθήκες της ψηφοφορίας μου, από το μεγαλύτερο μέρος των δημοτικών παρατάξεων. Παρότι δηλαδή ήταν μυστική η ψηφοφορία, πιστεύω ότι δεν ψηφίστηκα μόνο από τη συμπολίτευση, αλλά και από την αντιπολίτευση, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν καταλάβει όλες οι πλευρές τη σημασία και τη σπουδαιότητα του θεσμού» τονίζει.

Επισημαίνει ακόμη, πως η ύπαρξη του θεσμού του Συμπαραστάτη, είναι και ένα «bonus» διαύγειας, καθώς με τον τρόπο αυτό και η δημοτική αρχή μπορεί να πείσει ότι υπάρχει διαύγεια σε όλες τις κινήσεις της, από τη στιγμή που η ίδια η αρχή θέτει στην υπηρεσία του πολίτη, ένα ανεξάρτητο όργανο που μπορεί να την ελέγξει.

Περισσότερα για τον Συμπαραστάτη του Δήμου της Ηρωικής Πόλης της Νάουσας, μπορείτε να δείτε στη σχετική ιστοσελίδα του δήμου ΕΔΩ.

Το δίκτυο των Συμπαραστατών

Όπως ενημερώνει ο κ. Ταούλας, όλοι οι Συμπαραστάτες απανταχού της Ελλάδας, έχουν οργανωθεί σε ένα Δίκτυο Συμπαραστατών, ένα αστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλη δραστηριότητα, μεταξύ άλλων με τακτικές συνελεύσεις (διαδικτυακές το τελευταίο διάστημα λόγω Covid-19) μεταξύ των μελών του. O φορέας προσπαθεί να διακονήσει τον θεσμό του Συμπαραστάτη και να τον φέρει πιο κοντά στον δημότη και κυρίως να τον φέρει πιο κοντά και στις δημοτικές αρχές, οι οποίες για κάποιον λόγο θεωρούν ότι δεν είναι ένας ιδιαίτερα χρήσιμος θεσμός.

Το Δίκτυο έχει προεδρείο, ένα πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που με τις τελευταίες διαδικασίες εξελέγη πρόεδρος ο κ. Φίλιππος Τριομμάτης, ο οποίος είναι Περιφερειακός Συμπαραστάτης Νοτιοανατολικού Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Φίλιππος Τριομμάτης (Π.Σ Νοτίου Αιγαίου)

Αντιπρόεδρος: Βασίλειος Σωτηρόπουλος (τ.ΣτΔ Δήμου Αθήνας και Περιφέρειας Αττικής )

Γ.Γραμματέας: Αικατερίνη Τσιομπάνου (Π.Σ Δυτικής Μακεδονίας)

Πρόεδρος πειθαρχικού συμβουλίου: Μάριος Καργιώτης (ΣτΔ Δήμου Θεσσαλονίκης)

Ταμίας και Υπεύθυνος Τύπου: Δημήτριος Μαργέτης ( ΣτΔ Δήμου Αλίμου)

Οι αρμοδιότητες του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης

Ο Συμπαραστάτης δέχεται ενυπόγραφες καταγγελίες άμεσα θιγόμενων φυσικών ή νομικών προσώπων για κακοδιοίκηση των Υπηρεσιών του Δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και ασκεί διαμεσολάβηση προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός 30 ημερών στους ενδιαφερομένους ως προς τις ενέργειες στις οποίες ο ίδιος προέβη μετά τη λήψη της καταγγελίας τους.

Υποστηρίζεται διοικητικά από τις Υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν κάθε δυνατή συνδρομή.

Κατά την εξέταση καταγγελιών, μπορεί να αιτηθεί στοιχεία από το αρχείο των Υπηρεσιών του Δήμου, «υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του π.δ. 28/2015 για την πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα και στοιχεία».

Εφόσον, ύστερα από εξέταση καταγγελίας, προκύψουν φαινόμενα κακοδιοίκησης, ο Συμπαραστάτης δύναται να υποβάλλει συστάσεις προς τις Υπηρεσίες του Δήμου για την αποτροπή επανάληψής τους.

Η υποβολή καταγγελίας ή αναφοράς στο Συμπαραστάτη δεν αναιρεί τη σχετική αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη ως Ανεξάρτητης Αρχής, ούτε τις αρμοδιότητες άλλων ελεγκτικών οργάνων και Αρχών, καθώς και του Ελεγκτή Νομιμότητας.

Ο Συμπαραστάτης συντάσσει ετήσια έκθεση. Η ετήσια έκθεση παρουσιάζεται από τον ίδιο και συζητείται «στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής κατά τις διατάξεις του αρ.217 του Κώδικα Δήμων», εντός 30 ημερών από την υποβολή της.

Επιπλέον, μπορεί να προβαίνει στη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεων της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης του, όσο και επ` ευκαιρία σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που ο ίδιος εντοπίζει. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, οι ειδικές προτάσεις του υποβάλλονται στο Δήμαρχο και κοινοποιούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Γενικό Γραμματέα του Δήμου.

Τόσο η ετήσια έκθεση όσο και οι ειδικές προτάσεις αναρτώνται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του Δήμου με φροντίδα των δημοτικών Υπηρεσιών.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ