Δ. Θεσσαλονίκης: Εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα 34 εκατ. ευρώ – Τι προβλέπει

Δ. Θεσσαλονίκης: Εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα 34 εκατ. ευρώ – Τι προβλέπει

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νέο τεχνικό πρόγραμμα της διοίκησης του Κωνσταντίνου Ζέρβα για το 2021, στις 3.30 τα ξημερώματα, από το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας.

Το νέο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται στο ύψος των περίπου 34 εκατ. ευρώ και είναι υψηλότερο σε σχέση με αυτό της τρέχουσας χρονιάς κατά περίπου δέκα εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης, από τα 33,9 εκατ. για το 2021, τα 22,1 προορίζονται για συνεχιζόμενα έργα και εν εξελίξει διαγωνισμούς και τα 11,8 εκατ. αφορούν νέες προτάσεις της διοίκησης του Κωνσταντίνου Ζέρβα. «Βασικός στόχος είναι μέσα στην πανδημία να απορροφήσουμε και το τελευταίο ευρώ», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κυριζίδης.

Θυμίζουμε ότι, ορισμένα από τα έργα που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα της διοίκησης του Κωνσταντίνου Ζέρβα για το νέο έτος, είναι η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους, η ανάδειξη της περιοχής των πρώην στάβλων της Παπάφη σε ένα νέο τοπόσημο κι η αποκατάσταση του διατηρητέου σχολείου της οδού Κριεζώτου.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κατά την αρχική του τοποθέτηση, έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα το οποίοι μπορεί άμεσα και έμμεσα να συνεισφέρει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και να βελτιώσει συνθήκες και υποδομές προς το συνολικό όφελος της πόλης. «Κατά τη διάρκεια της θητείας μας είμαστε σε καθεστώς lockdown και μέτρων επί δέκα μήνες. Την ίδια ώρα ερχόμαστε να αυξήσουμε κατά δέκα εκατομμύρια το τεχνικό πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα μεγάλα έργα που δρομολογούνται ή εκτελούνται στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπως το μετρό, η ανάπλαση της ΔΕΘ, η Νέα Τούμπα, η ανασυγκρότηση του Ο.Α.Σ.Θ., το flyover, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το ειδικό χωρικό σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο, κ.ά. Πρόκειται, όπως σημείωσε, για έργα «που έχουν προτεραιότητα στην ατζέντα της Διοίκησής μας για την πόλη που οραματιζόμαστε».

Αναφέρθηκε, επίσης, σε επικείμενες παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο των δικαστηρίων και του αρχαιολογικού μουσείου, στη δημιουργία Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου στο Καπάνι και στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη, στην κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης με πρόβλεψη για δεκάδες έργα, που συμπληρώνονται με συμβάσεις για τη διαμόρφωση δέκα σχολικών αυλών με βιοκλιματικά κριτήρια, για την ανακαίνιση εξήντα σχολικών κτιρίων και για την υλοποίηση έργων πυρασφάλειας σε πενήντα δύο σχολεία.

Υπογράμμισε, επίσης, τις παρεμβάσεις, σε πρώτη φάση σε είκοσι γειτονιές της πόλης σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, προϋπολογισμού 6,2 εκατ. ευρώ, στο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων σε εκατό οδούς της πόλης και στο τετραετές κατασκευαστικό πρόγραμμα έργων αναβάθμισης ηλεκτροφωτισμού της πόλης, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, με την εκ νέου τοποθέτηση φωτιστικών σε 15.000 σημεία και την υπογειοποίηση των δικτύων και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ελέγχου τους.

Παρουσιάζοντας ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν περιληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για το νέο έτος, ο κ. Ζέρβας έκανε ιδιαίτερη αφορά:

 • Στην προκήρυξη αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για την ανάπλαση του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους, την αξιοποίηση του διατηρητέου συγκροτήματος του Ντεπό και της περιοχής έναντι του Λευκού Πύργου
 • Στην ανάδειξη σε ένα νέο τοπόσημο της περιοχής των πρώην στάβλων της Παπάφη, έπειτα από την εξασφάλιση χρηματοδότησης περίπου 13 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
 • Στις αναπλάσεις της πλατείας Διοικητηρίου, της ζώνης πρασίνου κατά μήκος των βυζαντινών τειχών στην οδό Επταπυργίου, της οδού Βαφοπούλου, της οδού Σοφούλη, της περιοχής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, των περιοχών γύρω από την οδό Βάκχου και την οδό Γραβιάς.
 • Στις εμβληματικές παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο σημαντικών δημόσιων κτιρίων όπως τα Δικαστήρια και το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο
 • Στη δημιουργία Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου στο Καπάνι και στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη
 • Στην κατασκευή σύγχρονων υποδομών εκπαίδευσης, έχοντας προβλέψει σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα δεκάδες έργα, όπως η αποκατάσταση του διατηρητέου σχολείου της οδού Κριεζώτου, η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος της Κλεάνθους, η ανέγερση νηπιαγωγείου στην οδό Καπετάν Άγρα κ.α., που συμπληρώνονται με συμβάσεις για τη διαμόρφωση 10 σχολικών αυλών με βιοκλιματικά κριτήρια, για την ανακαίνιση 60 σχολικών κτιρίων και για την υλοποίηση έργων πυρασφάλειας σε 52 σχολεία σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.
 • Στις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στις γειτονιές της πόλης προϋπολογισμού 6,2 εκατ. ευρώ, με την πρώτη φάση να περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε είκοσι γειτονιές σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα
 • Στο μεγάλο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων σε 100 οδούς τις πόλης
 • Στο μεγάλο τετραετές κατασκευαστικό πρόγραμμα ολοκλήρωσης των έργων ηλεκτροφωτισμού της πόλης, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, που εκτός από την αντικατάσταση παλαιών λαμπτήρων με νέας τεχνολογίας και την εκ νέου τοποθέτηση φωτιστικών σε 15.000 σημεία περιλαμβάνει την υπογειοποίηση των δικτύων και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ελέγχου τους.
 • Στη διαμόρφωση είκοσι υπαίθριων χώρων στάθμευσης
 • Στην επέκταση και στη συντήρηση του δικτύου των ποδηλατόδρομων
 • Στο κατασκευαστικό πρόγραμμα για την ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση με τις απαραίτητες υποδομές όλων των κοιμητηρίων που έχει υπό την ευθύνη του ο Δήμος
 • Στα έργα αναβάθμισης του πρασίνου, των αθλητικών εγκαταστάσεων και στις παρεμβάσεις στους τομείς της καθαριότητας και της ανακύκλωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η διαδικασία της ψηφοφορίας του τεχνικού προγράμματος ξεκίνησε στην 1 τα ξημερώματα και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3.3ο, ενώ υπήρξαν αντιδράσεις από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την περασμένη ώρα. «Εξακολουθώ να μην κατανοώ ποια είναι η στόχευση της έναρξης του δημοτικού συμβουλίου τόσο αργά. Αν είναι ο μεσημεριανός ύπνος ή η υποτίμηση του σώματος και η υποβάθμιση της διαδικασίας. Γνωρίζετε πως υπάρχουν πολύ πρωινές υποχρεώσεις για κάποιους από εμάς και επιμένετε σε ευτελισμό της διαδικασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Αντιπολίτευση

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας, εξέφρασε τον φόβο του ότι πολλά από αυτά που περιλαμβάνει το τεχνικό πρόγραμμα δε θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της θητείας της διοίκησης, καταθέτοντας παράλληλα τις ενστάσεις του για τα έργα που περιέχει.

Ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, είπε ότι ένα μεγάλο και σοβαρό κομμάτι και στα “ακριβότερα” έργα είναι αντιγραφές προηγούμενων προγραμμάτων και ειδικότερα της διοίκησης Μπουτάρη. «Αυτό ξεπερνάει τα όρια» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «επαναλαμβάνονται και είναι copy paste» πολλά από τα κομμάτια του τεχνικού προγράμματος, χωρίς να περιέχει τίποτα για τις γειτονιές της πόλης. Το κύριο ζήτημα, είπε στη συνέχεια, ότι «είναι για εμάς ποιους εξυπηρετούν αυτά τα έργα», κάνοντας λόγο για «τουριστικοποίηση» της πόλης και για επιχειρηματικά συμφέροντα που εξυπηρετούνται.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, είπε αρχικά πως το τεχνικό πρόγραμμα αναφέρθηκε και χαρακτηρίστηκε ως “όραμα” από τη διοίκηση, εξηγώντας ότι δε στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία και γίνεται για να αυξηθεί η αξιοπιστία στην αγορά. Σημείωσε ότι, δεν είναι αντίθετος με πολλά από τα έργα τα οποία περιλαμβάνονται, αλλά ότι το ζητούμενο είναι η υλοποίηση τους, μέσα από το οικονομικό πρόγραμμα που δίνεται.  Στη συνέχεια, κατέθεσε ενστάσεις για το αν μπορούν να ξεκινήσουν και να υλοποιηθούν τα έργα, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει συνταχθεί ακόμα επιχειρησιακό πρόγραμμα, το οποίο να εξηγεί πως θα βρεθούν οι πόροι και πως θα προχωρήσει. «Λευκό» γιατί, ναι μεν υπάρχουν ανάγκες που είναι σημαντικές για την πόλη, αλλά ο προϋπολογισμός δεν είναι ρεαλιστικός και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, σημείωσε.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Πόλης Ανάποδα – Δύναμης Ανατροπής, Αντώνης Γαζάκης, είπε ότι το τεχνικό πρόγραμμα μοιάζει αντιγραφεί του περσινού, με μεταφορά πολλών έργων για τα οποία μάλιστα είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι θα υλοποιηθούν. Για τον άξονα της Αριστοτέλους και την ανάπλαση, ανέφερε ότι η διοίκηση θέλει να προχωρήσει σε έργα βιτρίνας. Όσον αφορά τις γειτονιές, είπε ότι ένα μεγάλο κομμάτι είναι μικρής κλίμακας έργα, με συντηρήσεις και βελτιώσεις.

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας, είπε αρχικά ότι έπρεπε να γίνει ειδική συνεδρίαση για το τεχνικό πρόγραμμα του 2021, ενώ ανέφερε ότι φαίνεται η έλλειψη οράματος που έχει η διοίκηση για την πόλη, κάνοντας λόγο για στάσιμο και αδύναμο προγραμματισμό.

Ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, ανέφερε ότι, έχει ήδη επισημανθεί πως από τα επόμενα τεχνικά προγράμματα θα πρέπει η διοίκηση να έχει αναφορά στο ποσοστό από το πρόγραμμα τις περσινής χρονιά που έχει υλοποιηθεί, έτσι ώστε να υπάρχει πραγματική εικόνα για το τι συμβαίνει, πια προχωρούν και ολοκληρώνονται.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Σάκης Τζακόπουλος, είπε ότι διαπιστώνει τους ίδιους στόχους που περιλαμβάνει το πρόγραμμα με τις προηγούμενες διοικήσεις και ότι στόχος του είναι να θέση συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την πόλη.  «Ο κύκλος του μηδενικούς έργου μπορεί να βόλευε τα προηγούμενα χρόνια», σχολίασε χαρακτηριστικά, προτείνοντας στη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα, να βγει έξω, να επισκεφθεί γειτονιές και να μιλήσει με τους δημότες για να καταγράψει τις ανάγκες που έχουν.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», Γιάννης Κουριαννίδης, είπε ότι τεχνικό πρόγραμμα τους βρίσκει σε μεγάλη πλειοψηφία σύμφωνους και πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη ανάπλασης του άξονα της πλατείας Αριστοτέλους, εκφράζοντας στη συνέχεια και τις δικές του ενστάσεις.

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ