Δήμαρχος Αστυπάλαιας στο GRTimes.gr: «Πράσινη» ταυτότητα στο νησί σε όλα τα επίπεδα

Δήμαρχος Αστυπάλαιας στο GRTimes.gr: «Πράσινη» ταυτότητα στο νησί σε όλα τα επίπεδα

Για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο έξυπνο και πράσινο νησί της Μεσογείου μιλάει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος του νησιού, Νίκος Κομηνέας, λέγοντας πως θα υποστηρίξουν όλες τις βιώσιμες μορφές αειφόρου ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Όμιλος Volkswagen για την επένδυση «Smart & Sustainable Island» της Volkswagen στην Αστυπάλαια. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο που θα μετατρέψει την Αστυπάλαια στο πρώτο «έξυπνο» ενεργειακά και πράσινο νησί της Μεσογείου, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή της αυτονομία μέσω υβριδικού συστήματος ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ και μετατρέποντας την σε πρότυπο για την ηλεκτροκίνηση αλλά και νέες υπηρεσίες μετακίνησης.

«Πράσινη’ ταυτότητα στο νησί καθ’ ολοκληρία, σε όλα τα επίπεδα» τονίζει ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας μιλώντας πριν λίγη ώρα στο GRTimes.gr. Εξηγεί πώς η συνεργασία της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Volkswagen για τη μεγάλη πράσινη, καινοτομική επένδυση στην Αστυπάλαια θα έχει πολλαπλά οφέλη για το νησί και τους κατοίκους του.

Το νησί θα είναι ενεργειακά αυτόνομο με την χρήση υβριδικού συστήματος ηλεκτροδότησης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με μια ανεμογεννήτρια, ένα φωτοβολταϊκό και μια μπαταρία που θα αποθηκεύει το ηλεκτρικό ρεύμα. «Αυτό θα σημάνει είτε την παύση του εργοστασίου της ΔΕΗ ή την εφεδρική του λειτουργία» αναφέρει ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, διευκρινίζοντας ότι το εργοστάσιο θα εξακολουθεί να υφίσταται, δίχως να χαθούν θέσεις εργασίας.

Αειφόρος αντίληψη

Στις δράσεις που θα συμπεριληφθούν ώστε το νησί να είναι αποκλειστικά «πράσινο» αναφέρονται ο βιολογικός καθαρισμός η εγκατάσταση του οποίου θα βρίσκεται έξω από την Χώρα, «όπου το λήμμα θα χρησιμοποιείται για αρδευτικούς λόγους» λέει ο κ. Κομηνέας, προσθέτοντας ότι θα υπάρχει πλήρης διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, τα δε απόβλητα θα παράγουν τρόφιμα για τα ζώα και λιπάσματα.

Οδικό δίκτυο και αντικατάσταση οχημάτων

Ένας από τους τρεις πυλώνες στους οποίους βασίζεται το πρωτοποριακό έργο είναι και η ηλεκτροκίνηση, η οποία περιλαμβάνει προοδευτική αντικατάσταση όλων των οχημάτων, ιδιωτικών και δημοσίων.

«Το πρόγραμμα περιλαμβάνει βελτίωση του υπάρχοντος οδικού δικτύου στο νησί και δημιουργία νέου» αναφέρει ο δήμαρχος Αστυπάλαιας στο GRTimes.gr εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα οδικό δίκτυο ασφαλτοστρωμένου δρόμου 20 χλμ., το οποίο θα υπερδιπλασιαστεί, «θα πάμε περίπου στα 60 χλμ. οδικού δικτύου».

Βάσει της διάρκειας του έργου που έχει αρχικό σχεδιασμό υλοποίησης τα έξι (6) χρόνια, το 2026 στο νησί των Δωδεκανήσων με το σχήμα πεταλούδας, στο Νότιο Αιγαίο Πέλαγος, θα εφαρμοστεί η αυτόνομη οδήγηση καθ’ ολοκληρία.

«Η Volkswagen θα δωρίσει στο Δήμο οχήματα κάθε τύπου, απορριμματοφόρα, βανάκια, μηχανήματα έργων κτλ.» λέει ο κ. Κομηνέας προσθέτοντας ότι και στους κατοίκους του νησιού (σ.σ. το νησί έχει μόνιμο πληθυσμό περίπου 1.300 κατοίκους) θα δοθούν κίνητρα και γενναίοι ευνοϊκοί όροι όσοι να αντικατασταθούν τα συμβατικά οχήματα με ηλεκτρικά, φέροντας παράδειγμα, ότι για ένα ηλεκτρικό όχημα αξίας 25.000 ευρώ για τον μόνιμο κάτοικο Αστυπάλαιας θα κοστίσει περί τις 8.000 ευρώ.

Συνολικά, περίπου 1.000 ηλεκτρικά οχήματα πρόκειται να αντικαταστήσουν περίπου 1.500 οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, συμπεριλαμβάνοντας τόσο τους ιδιώτες όσο και τους επαγγελματίες (ενοικιάσεις αυτοκινήτων κτλ.).

Στο δίκτυο υποδομών θα εγκατασταθούν ταχυφορτιστές για τη φόρτιση των οχημάτων στα δημόσια πάρκινγκ, ενώ θα υπάρξει και σχετική επιδότηση για την τοποθέτηση οικιακών φορτιστών.

Τέλος σ’ ότι αφορά τη δημόσια συγκοινωνία, η οποία αυτή τη στιγμή εξυπηρετείται από δυο λεωφορεία, όπως εξηγεί στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας, θα αντικατασταθεί On Demand, θα επιτρέπει δηλαδή στον καθένα χρήση να λέει σε ποια στάση βρίσκεται, που θέλει να πάει, και μέσω υπολογιστών θα γίνεται κατανομή και θα δίνεται η βέλτιστη διαδρομή. «Η υπηρεσία θα λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα» τονίζει ο δήμαρχος Αστυπάλαιας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top