Δήμοι Λαγκαδά και Βόλβης: Οι εξελίξεις στη σύσταση νέου «Ορεινού» δήμου

Δήμοι Λαγκαδά και Βόλβης: Οι εξελίξεις στη σύσταση νέου «Ορεινού» δήμου

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Στα όριά τους έχουν φτάσει δημότες, τοπικοί «άρχοντες» και δήμαρχοι με την τροπή που έχει πάρει η δημιουργία του νέου δήμου Σοχού και η αποσυμφόρηση της επαρχίας του Λαγκαδά και της Βόλβης. Για τη σύσταση του «Ορεινού» δήμου το GRTimes.gr επικοινώνησε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω οι απόψεις διαφοροποιούνται.

Τα πολλαπλά προβλήματα των πολιτών ξεκίνησαν το 2010 με τον νόμο «Καλλικράτη», που θεσμοθέτησε τη συνένωση των δήμων για τη συγκρότηση ενός μεγαλύτερου, του δήμου Λαγκαδά. Τα άλυτα προβλήματα των τελευταίων ετών, ανάγκασαν 14 χωριά να αναζητήσουν μία λύση. Η πιο εφικτή, ήταν η προώθηση της δημιουργίας ενός Ορεινού δήμου (Σοχού – Αρέθουσας – Περιχώρων), για τον οποίο κατατέθηκε φάκελος που περιείχε αναλυτικά, όλα τα οφέλη που θα πρόσφερε.

Ανοιχτή πρόκληση στον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη για να επισκεφθεί την περιοχή και να δει ο ίδιος τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ορεινά χωριά της περιοχής έστειλε το Κίνημα Πολιτών Σοχού Αρέθουσας και Περιχώρων. Η Κίνηση εξέφρασε με αυτό τον τρόπο, μία μερίδα της τοπικής κοινωνίας, που επιθυμεί την δημιουργία Ορεινού δήμου.

 

Για την δημόσια πρόσκληση που εστάλη εγγράφως προς τον πρωθυπουργό της χώρας, μίλησε ο πρόεδρος του Κινήματος Πολιτών Σοχού – Αρέθουσας και Περιχώρων, Απόστολος Μισχόπουλος. «Προσπαθούμε να μεταφέρουμε τα προβλήματα μας στους βουλευτές και στον αρμόδιο Υπουργό. Γνωρίζουμε ότι η πρόσκληση προς τον κ. Μητσοτάκη είναι δύσκολη, αλλά το δικαιούται η ευρύτερη περιοχή, για να δει διαφορετικά το μέλλον. Προσπαθούμε να σώσουμε ότι μπορούμε».

Ο κ. Μισχόπουλος θεωρεί ότι η δημιουργία του Κινήματος έχει μεγάλη ανταπόκριση από τους δημότες και στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την «αλλαγή σελίδας», όπως σημειώνει. «Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας ορεινός δήμος και να αποσυμφοριστούν ο Δ. Λαγκαδάς και ο Δ. Βόλβης».

Όσο για τις αντιδράσεις από την Τοπική Κοινότητα της Αρέθουσας, η οποία είναι αρνητική στο να «φύγει» από τον Δ. Βόλβης, ο Πρόεδρος της Κίνησης αναφέρει τα εξής: «Όσοι δημότες θέλουν να συμμετέχουν καλώς. Εμείς προτείνουμε δημοψήφισμα, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη». Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός μικρότερου δήμου και ταυτόχρονα πιο διαχειρίσιμου».

Επιπλέον, απογοήτευση έχει υπάρξει και για την διοίκηση του δήμου, τονίζοντας ότι κανένας δεν ασχολείται με το συγκεκριμένο αίτημα την τωρινή στιγμή, δηλαδή την σύσταση ενός νέου δήμου μεταξύ Σοχού και Αρέθουσας. Αν και οι σχέσεις με τους δύο δημάρχους, Βόλβης και Λαγκαδά είναι άρτιες όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο Πρόεδρος της Κίνησης, «το θέμα φαίνεται ότι έχει παγώσει».

Σύμφωνα με τον κ. Μισχόπουλο, η Κίνηση Πολιτών θέλει να «ταράξει» τα νερά και να δοθούν λύσεις σε απλά προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, όπως ο φωτισμός, η αγροτική οδοποιία και η καθαριότητα.

Επί προσθέτως, πρόβλημα έχει προκύψει και με την αστυνόμευση της περιοχής, όπου υπάρχει ένας σταθμός της αστυνομίας με δύο άτομα προσωπικό.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή, υπέρ της σύστασης νέου ορεινού δήμου βρίσκονται 14 χωριά. «Έχουμε μιλήσει με τον δήμαρχο Λαγκαδά και θεωρούμε ότι θα είναι συνεπής στην υπόσχεσή του, όταν θα έρθει η ώρα. Επιθυμούμε να δώσουμε ζωή σε όλα τα χωριά και με τη δημιουργία του νέου Δήμου, τα έσοδα θα είναι ικανά να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες, εφόσον υπάρχει καλή θέληση και διάθεση».

Κοινό στόχο, αλλά με διαφορετική αντίληψη προς το εν λόγω ζήτημα έχει ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σοχού, Σάκης Λέτσιος, ο οποίος είχε διατελέσει και πάλι πρόεδρος από το 2011 έως το 2014, που ήταν η χρονιά που ο Σοχός είχε ενταχθεί με τον «Καλλικράτη» στον δήμο Λαγκαδά. «Στις 25 Μαρτίου του 2012 δημιουργήσαμε την επιτροπή αγώνα για την σύσταση νέου ορεινού δήμου. Η επιτροπή δημιούργησε έναν φάκελο που περιλάμβανε όλα τα στοιχεία που αναδείκνυαν την αναγκαιότητα δημιουργίας κι άλλου δήμου. Αυτός ο φάκελος κατατέθηκε δύο φόρες, χωρίς να υπάρξει αντικειμενικό αποτέλεσμα. Μέλος της «τότε» επιτροπής πήρε μία κακή πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα όλη η προετοιμασία μας να πάει στράφι. Ουσιαστικά, με «βέτο» Σκουρλέτη, λόγω του σκηνικού που εκτυλίχθηκε με πρώην μέλος της επιτροπής μας, ο φάκελος τέθηκε νοκ άουτ».

Η δημιουργία του συγκεκριμένου εγγράφου σύμφωνα με τον κ. Λέτσιο είχε πολλαπλές ώρες δουλειάς, με τεχνοοικονομικής, υψομετρικής φύσεως θέματα και όχι μόνο. «Η Επαρχία του Λαγκάδα, διότι γι’ αυτή μιλάμε πάντα, έχει αδικηθεί με τον νόμο «Καλλικράτη». Από τον χάρτη και μόνο βλέπουμε την αδικία που υπάρχει χωροταξικά σε σχέση με τα ανατολικά της πόλης. Εδώ υπάρχει ανομοιογένεια του εδάφους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ορεινά, πεδινά, παράκτια και παραθαλάσσια μέρη».

Παρόλα αυτά, ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι το εν λόγω ζήτημα δεν μπορεί να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης την τωρινή στιγμή, «δεν είναι το σωστό timing».

Δήμαρχοι Λαγκαδά και Βόλβης στο GRTimes.gr

Σύμφωνα με δήμαρχο Λαγκαδά, Ιωάννη Ταχματζίδη, δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο ζήτημα. Ο ίδιος προσθέτει ότι το θέμα έχει αιτηθεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν, παίρνοντας αρνητική απάντηση, ενώ σημείο αναφοράς είναι η εξής απάντηση που είχε πάρει από βουλευτές των προηγούμενων κυβερνήσεων: «Μην το αγγίξεις, θ’ ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου». Παρεμπιπτόντως, ο δήμαρχος Λαγκαδά είναι θετικός στη σύσταση ενός νέου δήμου, διότι όπως λέει θα λυθούν οικονομικά προβλήματα που πλήττουν τώρα τον δήμο του και θα «μαζευτεί» η διαχείριση των περιχώρων.

Όσον αφορά, τον δήμαρχο Βόλβης, Διαμαντή Λιάμα, αναγνωρίζει στο GRTimes.gr την αναγκαιότητα κι άλλου δήμου στην ευρύτερη περιοχή για να αποσυμφοριστεί με τη σειρά του και ο δικός του δήμος, αλλά η άρνηση του Κοινοτικού Συμβουλίου της Αρέθουσας, η οποία είναι η μεγαλύτερη τοπική κοινότητα του δήμου, φέρνει εμπόδια σε αυτή την κίνηση. Φυσικά, να σημειωθεί ότι ο κ. Λιάμας διατηρεί ουδέτερη στάση και είναι υπέρ των πολιτών. «Αν θεωρούν οι πολίτες ότι μπορεί να δημιουργηθεί νέος δήμος που θα είναι βιώσιμος, εμείς ως διοίκηση θα υποστηρίξουμε το συγκεκριμένο εγχείρημα».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top