Δήμος Δέλτα: Ηχηρό μήνυμα κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Δήμος Δέλτα: Ηχηρό μήνυμα κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Ηχηρό μήνυμα κατά της ενδοοικογενειακής βίας έστειλαν όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Δήμος Δέλτα το απόγευμα της Δευτέρας στην κατάμεστη αίθουσα στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου με οικοδεσπότη τον Δήμαρχο Γιάννη Ιωαννίδη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, η Γενική Γραμματέας Ισότητας Καλυψώ Γούλα, βουλευτές όλων των κομμάτων καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αστυνομίας.

«Η βία από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας. Μάλιστα στις Ραψωδίες τού Ησίοδου παίρνει μορφή θεότητας. Βαθιά ριζωμένη στις Κοινωνίες μας μέχρι σήμερα η βία, από όπου και αν προέρχεται, προκαλεί αποτροπιασμό», τόνισε ο Δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης ανοίγοντας την εκδήλωση.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση γνωρίζει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες εκεί όπου μπορεί να παρουσιαστεί κρούσμα βίας, αλλά δεν αρκεί. Θέλουμε θέσπιση και άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων και στρατηγικών ενεργειών για να εξαλείψουμε αυτό το φαινόμενο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης και αναφέρθηκε στις Πρωτοβουλίες του Δήμου με τη δημιουργία της Επιτροπής Ισότητας, αλλά και με τα προγράμματα ενίσχυσης ευάλωτων οικογενειών μέσα από τα οποία επιχειρείται η οικονομική βοήθεια σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Τόνισε δε ότι η ανέχεια προκαλεί αποδεδειγμένα ακραίες συμπεριφορές και είναι εν δυνάμει υπεύθυνη για ενδεχόμενη έκφραση βίας μέσα στην οικογένεια.

Ο κ Ιωαννίδης στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Πολιτείας για τη θεσμική αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων, ενώ τόνισε την προσπάθεια που πρέπει να γίνει σε επίπεδο πρόληψης ώστε η νέα γενιά να μην εγκλωβιστεί σε στρεβλά πρότυπα και ακολουθήσει κακοποιητικές συμπεριφορές που ίσως έχει δει στο σπίτι ή στο ευρύτερο περιβάλλον. «Χρειάζεται δραστική παρέμβαση για να μπορέσει μια γυναίκα που έχει υποστεί κακοποιητική συμπεριφορά να καταφέρει να σταθεί στα πόδια της οικονομικά ανεξάρτητη για να βιοποριστεί και να μεγαλώσει τα παιδιά της μακριά από ένα περιβάλλον κακοποιητικό» υπογράμμισε ο δήμαρχος Δέλτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δήμος Δέλτα: «Τα πρόσωπα της βίας» στο επίκεντρο της συζήτησης για την ενδοοικογενειακή βία (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Σκοπός ζωής ο αγώνας κατά της βίας

«Ο αγώνας κατά της βίας είναι προσωπικός σκοπός της ζωής μου», τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα η οποία απηύθυνε χαιρετισμό μέσω βίντεο υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκδήλωσης του Δήμου Δέλτα για την προσπάθεια δημοσιοποίησης του προβλήματος της ενδοοικογενειακής βίας.

«Κάνουμε αγώνα να πείσουμε τις γυναίκες να μιλήσουν όπως και εσείς με τη δράση σας» τόνισε η υφυπουργός και υπογράμμισε ότι πλέον οι «φράσεις όπως δεν είναι δική μας δουλειά μην ασχολείσαι να αντικαθίστανται από το Καμία Γυναίκα Μόνη». Επίσης αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία των κλήσεων στο 15900.

Η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα, τόνισε τη σημασία της σύστασης της Επιτροπής Ισότητας στον Δήμο Δέλτα για την οποία είχε συζητήσει με τον Δήμαρχο Γιάννη Ιωαννίδη και την Αντιδήμαρχο Χρύσα Γεωργιάδου που της μετέφεραν την αναγκαιότητα συνεργασίας. Παράλληλα αναφέρθηκε σε μια σημαντική πρωτοβουλία που αφορά στην εύρεση εργασίας γυναικών που προέρχονται αποδεδειγμένα από περιβάλλον κακοποίησης με μοριοδότηση 40%.

Καλές οι πρωτοβουλίες αντιμετώπισης άλλα χρειάζεται η ενημέρωση

«Η γυναίκα που υφίσταται βία, την υφίσταται διαχρονικά. Έχει συνηθίσει να την ανέχεται και τη θεωρεί φυσιολογική. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνεται κατανοητό ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι φυσιολογική», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος και συγχαίροντας την πρωτοβουλία για την εκδήλωση αναφέρθηκε στην ανάγκη της δια ζώσης ενημέρωσης που δίνει κουράγιο σε αδύναμες γυναίκες να δράσουν . «Καλά είναι τα panicbuttons και αλλού είδους τεχνολογίες και πρωτοβουλίες, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι η ενημέρωση» κατέληξε.

Στα νομοθετήματα και τις Πρωτοβουλίες που λείπουν από τον Εθνικό σχεδιασμό στάθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστούν οι δράσεις και σε τοπικό επίπεδο για την κοινωνικοποίηση του προβλήματος «Η αβεβαιότητα προσθέτει αγωνία και αυτή κάποιες φορές γεννά βία. Να προστατεύσουμε τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και να μείνουμε κοινωνικά ενεργοί, σπάζοντας τη σιωπή. Να αντιμετωπίσουμε τις διακρίσεις και να ενισχύσουμε τις δημόσιες λειτουργίες του κοινωνικού κράτους».

«Να σπάσει η σιωπή και να κοιτάξουμε στις αιτίες του προβλήματος που προέρχονται από την πατριαρχική δομή της κοινωνίας μας» τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Κωνσταντίνα Αδάμου και πρότεινε τροποποίηση του Ποινικού Λώδικα, με «ισόβια κάθειρξη σε περιπτώσεις γυναικοκτονίας».

Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου ξεδίπλωσε μια προσωπική της εμπειρία αναφερόμενη σε γυναίκα του περιβάλλοντος της που χώρισε μετά από 30 χρόνια, αποκαλύπτοντας ότι ανεχόταν την κακοποίηση για χάρη των παιδιών της. «Να έχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς που εργάζονται για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» σημείωσε.

Για όσα βλέπουμε να μην σιωπούμε

Για τις κοινωνίες όπου «όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και δεν πρέπει να κρύβουν όσα βλέπουν και ακούν», μίλησε η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μελίνα Δερμεντζοπούλου.

«Θα πρέπει μέσω του νέου ΕΣΠΑ να δημιουργηθούν δομές σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης όπως υπάρχουν στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, τόνισε ενώ υπογράμμισε και τη σημασία της πρόληψης. Όπως είπε χαρακτηριστικά είναι «γενναίο ένα κράτος όταν ασχοληθεί με τον θύτη και την πρόληψη».

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας Βούλα Ελευθεριάδου αναφέρθηκε στα προγράμματα του Δήμου Δέλτα για την ενίσχυση του εισοδήματος κάποιων ευάλωτων οικογενειών, ενώ τόνισε την στήριξη που παρέχουν οι ψυχολόγοι σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Αντιδήμαρχος Χρύσα Γεωργιάδου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ετοιμάζει η επιτροπή για την πρόληψη των περιστατικών βίας με σειρά ομιλιών και δράσεων στα σχολεία του Δήμου Δέλτα. «Η νοοτροπία που ριζώνει στις συμπεριφορές των ανθρώπων από μικρή ηλικία πρέπει να μην έχει καλούπια και πρότυπα άλλα αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση προς τον άνθρωπο και αποδοχή της διαφορετικότητας» τόνισε μεταξύ άλλων η κ Γεωργιάδου.

Στην εκδήλωση μίλησε η Αστυνόμος Β’ Κωνσταντίνα Καπετανίδου η οποία αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομία στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας με το ειδικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, μίλησαν:

-η Δήμητρα Κογκίδου, πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ και καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης η οποία αναφέρθηκε στις «Γυναικοκτονίες»

-Η Κούλα Γιαννακίδου, πρωταθλήτρια Στίβου και πρώην ΓΓ Αθλητισμού η οποία αναφέρθηκε στα περιστατικά σεξουαλικής βίας στον αθλητισμό και στις προσπάθειες αντιμετώπισης τους μέσω της δημοσιοποίησης

-Ο Δημήτρης Κοντούδης από το δίκτυο Α21 και

-η δικηγόρος Δήμητρα Λάτσιου, συνεργάτιδα του Κέντρου «Διοτίμα».

Στην εκδήλωση προβλήθηκε και μαρτυρία κακοποιημένης γυναίκα που δέχτηκε βοήθεια μέσα από το δίκτυο Α21.

Παραβρέθηκαν επίσης ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας, αντιδήμαρχοι του δήμου Δέλτα και του δήμου Χαλκηδόνος, πολιτευτές και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος και διευθύντρια του GRTimes.gr, Μαρία Σαμολαδά

Στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου λειτούργησε έκθεση με φωτογραφίες της φωτογράφου Πόπης Μπαϊρακτάρη η οποία απαθανάτισε γυναίκες του Δήμου Δέλτα σε ρόλο θυμάτων κακοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό βίντεο με τη βρεφονηπιοκόμο να χαστουκίζει παιδάκι

Λέκκας επιβεβαιώνει Τσελέντη: Ώριμη για να δώσει μεγάλο σεισμό η περιοχή των Αλκυονίδων

Η ΑΑΔΕ προειδοποιεί για απάτες με δήθεν επιστροφή φόρου

Δημοσκόπηση Marc: Στις 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Τι ανησυχεί τους πολίτες (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη-Παράσυρση: Ολοκληρώθηκε η μεταμόσχευση καρδιάς στη 40χρονη μητέρα (VIDEO)

Κιβωτός του Κόσμου: Στην Εισαγγελία τα στοιχεία από τις έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας

Κιβωτός του Κόσμου: 350.000 ευρώ βρήκαν στο χρηματοκιβώτιο του Κολωνού – «Τα είχα για να τα μετρήσω»

Τα δελφίνια του Θερμαϊκού Κόλπου – Σημαντική η εμφάνιση του είδους Delphinus delphis

Θεσσαλονίκη: Χριστουγεννιάτικο Bazaar από τον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος (ΦΩΤΟ)

Ασφαλιστικές οφειλές: Ενεργοποιήθηκε η ρύθμιση για τις 24 δόσεις (VIDEO)

Συμφωνία «μαμούθ» μεταξύ Γερμανίας και Κατάρ για την προμήθεια LNG

Ερντογάν: Γιατί «ποντάρει» στην τουρκο-αιγυπτιακή προσέγγιση

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε μεταφορική εταιρεία στο Καλοχώρι (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Κορωνοϊός: 43.914 νέα κρούσματα – 93 διασωληνωμένοι – 118 θάνατοι σε μία εβδομάδα

Ανδρουλάκης: Δέσμη μέτρων για μόνιμες λύσεις στην Οικονομία και όχι εφήμερες παρεμβάσεις

ΟΗΕ: Το νερό, κρίσιμος δείκτης της κλιματικής αλλαγής

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top