Δωρεάν wi-fi, mini bus και έξυπνες διαβάσεις σε Ναυαρίνου και Καπάνι

Δωρεάν wi-fi, mini bus και έξυπνες διαβάσεις σε Ναυαρίνου και Καπάνι

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης

Προίκα στην επόμενη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αυτή του Κωνσταντίνου Ζέρβα αφήνει η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη με δυο σημαντικές παρεμβάσεις εντός του αστικού ιστού που αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την εικόνα του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Ηλεκτρικό mini bus, ασύρματο δίκτυο, διαβάσεις αναγνώρισης… πεζών και σύγχρονα συστήματα δεν θα αποτελούν σκηνές από ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά θα είναι γεγονός σε λίγα χρόνια στην Θεσσαλονίκη.

Ο λόγος για την αναβάθμιση δυο περιοχών, η μια στην πλατεία Ναυαρίνου και η άλλη στο Καπάνι. Πρόσφατα εξασφαλίστηκε η σχετική χρηματοδότηση. Η έναρξη των μελετών θα ξεκινήσει εντός των επομένων ημερών και η υλοποίηση των έργων τους επόμενους μήνες από την επόμενη διοίκηση.

Σε ό,τι αφορά το έργο στην πλατεία Ναυαρίνου, αναμένεται να αναβαθμιστεί συνολικά ο δημόσιος χώρος. Το τελικό σχέδιο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου- Δημητρίου Γούναρη» συνολικού προϋπολογισμού 1.780.000 ευρώ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την μετατροπή των οδών Βύρωνος και Γρηγόριου Παλαμά σε ήπιας κυκλοφορίας με τη χρήση ψυχρών υλικών, όπως τσιμεντοκυβόλιθο και μάρμαρο, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν παρεμβάσεις που θα απαγορεύουν την στάθμευση.

Αναμένεται να κατασκευαστεί επίσης νέα παιδική χαρά στην πλατεία Ναυαρίνου, πλησίον της υπάρχουσας, ενώ θα δημιουργηθεί και σταθμός στάθμευσης ποδηλάτων. Το έργο προβλέπει βελτίωση μικροκλίματος, αναβάθμιση της φύτευσης των παρτεριών της Δημητρίου Γούναρη μέχρι την οδό Αλεξάνδρου Σβώλου και αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού. Σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν και στον γενικό ηλεκτροφωτισμό της περιοχής με αντικατάσταση των υφιστάμενων ηλεκτρικών σωμάτων με νέας τεχνολογίας.

Το έργο εκτιμάται πως αναβαθμίσει τις υποβαθμισμένες υποδομές λόγω παλαιότητας, θα περιορίσει την αυξημένη εγκληματικότητα και θα βελτιώσει την κυκλοφοριακή κατάσταση,

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021. Αναμένεται να τοποθετηθούν επίσης συστήματα «έξυπνης πόλης» και θα εγκατασταθεί δωρεάν wi-fi που θα δίνει τη δυνατότητα σε τουρίστες και καταναλωτές να αναζητούν και να βρίσκουν πληροφορίες σχετικά με τα εμπορικά καταστήματα αλλά και την ιστορία της περιοχής.

Τέλος, στην οδό δημητρίου Γούναρη θα τοποθετηθούν έξυπνα συστήματα πεζοδιάβασης.

Την ίδια ώρα, έγκριση έλαβε και η μελέτη για την αναβάθμιση της περιοχής που βρίσκεται το Καπάνι Θεσσαλονίκης, αναβάθμιση που αναμένεται να υπάρξει «λυτρωτική» ώστε να μην μπει «λουκέτο» στην γνωστή αγορά της πόλης, λουκέτο με το οποίο την απείλησε πριν λίγους μήνες ο ΕΦΕΤ καθώς εκτιμήθηκε ότι με την υπάρχουσα κατάσταση δεν εξασφαλίζονται οι κατά το νόμο συνθήκες υγιεινής.

Πρόκειται ουσιαστικά για τα οικοδομικά τετράγωνα που περικλείονται από τις οδούς Εγνατία, Βενιζέλου, Έρμου και Αριστοτέλους. Μεταξύ άλλων, η μελέτη περιλαμβάνει την κατασκευή εκ νέου των δάπεδοστρώσεων, την ανακατασκευή των δημόσιων WC και την κατασκευή στέγαστρου. Και εδώ θα εγκατασταθούν συστήματα «έξυπνης πόλης», όπως: έξυπνες πεζοδιαβάσεις, οδοφωτισμός LED, αισθητήρας αναγνώρισης πεζών, συστήματα wi-fi, ηλεκτροκίνητο λεωφορείο με φορτιστή.

«Πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης που αναμένεται να αναβαθμίσουν συνολικά την περιοχή. Με τις παραπάνω παρεμβάσεις, για τις οποίες έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και οι οποίες θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται άμεσα αλλάζει η εικόνα του κέντρου της Θεσσαλονίκης και εκσυγχρονίζονται περιοχές που ήταν υποβαθμισμένες» σχολιάζει στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ