Επιστολή Ζέρβα στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος

Επιστολή Ζέρβα στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος

Επιστολή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος

Την αντίδραση του δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος, προκάλεσε η απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης, να παραχωρήσει τη Βίλα Πετρίδη προς το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας. Όπως τονίζουν μάλιστα, μεταξύ άλλων, σε επιστολή τους προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, πρόκειται για μια απόφαση εθνικά επιζήμια.

Σε απάντηση του ο Κωνσταντίνου Ζέρβα, παρουσίασε με επιστολή του τους σκοπούς του Ιδρύματος, το οποίο συστήνεται στη βάση διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

“Αγαπητέ Πρόεδρε,

Με έκπληξη ανέγνωσα την επιστολή που μου αποστείλατε χαρακτηρίζοντας ως εθνικά επιζήμια την απόφαση παροχής στέγης/έδρας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης προς το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας σε ακίνητο της ιδιοκτησίας του. Εκτιμώ ότι η αντίδρασή σας αυτή οφείλεται σε πλημμελή ενημέρωση που τυχόν λάβατε όσον αφορά στους σκοπούς του Ιδρύματος αυτού, το οποίο συστήνεται στη βάση διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και αφορά στη δυνατότητα συνεργασίας και συνεργειών σε ζητήματα νεολαίας”, τονίζει στην απάντησή του ο κ. Ζέρβας.

“Δεν μπορώ να παρακολουθήσω ούτε να συνηγορήσω στην εκτίμηση που θέλει τους σκοπούς του εν λόγω Ιδρύματος αντίθετους με όσα καταστατικά υπηρετεί το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος 1940-1945 ‘Ελληνικά Ολοκαυτώματα’», σημειώνει.

Όπως αναφέρει στη συνέχεια, “η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, η τιμή προς τους αγώνες του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της Εθνικής Αντίστασης δεν κινδυνεύει από τη συνεργασία των ευρωπαϊκών λαών στον 21ο αιώνα. Στο πρόσωπο της σύγχρονης Γερμανίας δεν αντανακλώνται οι  επίγονοι των κατακτητών, αλλά ένας ευρωπαϊκός λαός με τον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε αμοιβαία επ΄ωφελεία. Τολμώ δε να υποστηρίξω πως δράσεις που οργανώνει το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας με επισκέψεις σε μαρτυρικούς τόπους της Ελλάδας, με ταξίδια και ανταλλαγές νέων ηλικιακά πολιτών, ενισχύει παρά αποδυναμώνει την μνήμη και την ιστορία. Μάλιστα στο ΦΕΚ 4561/13-9-18, με το οποίο κυρώθηκε η σύμβαση μεταξύ του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρεται ρητά ότι το Ίδρυμα θα συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης με σεμινάρια που θα αναφέρονται στα γεγονότα της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα (1941-1945) και με ξεναγήσεις σε τόπους κοινής ιστορικής μνήμης της ίδιας περιόδου. Στο προοίμιο δε της ίδιας σύμβασης αναφέρεται αυτολεξεί: “Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα δεν αποτελεί απάντηση στην ιδιαίτερη ιστορική ευθύνη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας που απορρέει από τα σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα τη γερμανική κατοχή και συμφωνείται ότι οι αντίστοιχες νομικές θέσεις των δύο μερών στην παρούσα συμφωνία παραμένουν άθικτες.”

“Επιπλέον, η κύρωση της συμφωνίας για την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το 2018 μετά από εισήγηση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου μέλος της τότε κυβερνητικής πλειοψηφίας ήταν βουλευτής ο κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος παράλληλα ήταν μέλος της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος Περιόδου 1940-1945 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα» και πρωτεργάτης της ένταξης της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο το 2008.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τιμά σε κάθε ευκαιρία και με τη δέουσα επιμέλεια κάθε εθνική επέτειο, κάθε δράση ή πρωτοβουλία που ενισχύει την εθνική ιστορική μνήμη χωρίς εκπτώσεις.

Ελπίζω και εκτιμώ ότι με το πέρας του χρόνου, η ανάπτυξη δραστηριοτήτων, που ρητά άλλωστε περιγράφονται στο καταστατικό του Ιδρύματος, θα απαντήσει στις δικές σας ανησυχίες.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Κωνσταντίνος Ζέρβας”, καταλήγει.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top