Κ. Μανδαλιανός: Να αποκαταστήσουμε την εικόνα του δήμου

Κ. Μανδαλιανός: Να αποκαταστήσουμε την εικόνα του δήμου

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών με τη βελτίωση της καθαριότητας και με τεχνικά έργα, αλλά και στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, όπως τα οικονομικά και η δυσοσμία που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή στοχεύει ο νέος δημάρχος Κορδελιού – Ευόσμου.

Μιλώντας στο GRTimes.gr ο Κλεάνθης Μανδαλιανός αναφέρει ότι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισε τις πρώτες μέρες της θητείας του, εκτός από την άρνηση παρατάξεων της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις δημαιρεσίες, ήταν οι οικονομικές εκκρεμότητες τους δήμου, αλλά και οι ελλείψεις σε υποδομές.

Ο δήμαρχος δηλώνει ότι δεν έχει μαγικό ραβδί για να λύσει άμεσα όλα τα ζητήματα, αλλά τονίζει ότι θα εργαστεί σκληρά για να πραγματοποιήσει το όραμά του σε συνεργασία με τους δημότες, με τους οποίους θα επιδιώξει καλύτερη επικοινωνία.

Πως κρίνετε την κατάσταση την οποία παραλάβατε τον δήμο;

Δυστυχώς παραλάβαμε πολλές ανεπάρκειες, προβλήματα και δυσλειτουργίες. Ανεπάρκειες και ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά που οφείλονταν σε προσλήψεις ή προμήθειες που είτε δεν πραγματοποιήθηκαν, είτε κόλλησαν στα ατέλειωτα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Προβλήματα λόγω εκκρεμοτήτων σε πληρωμές προσωπικού ή οικονομική διαχείριση ιδιωτών, δυσλειτουργίες βαθιά ριζωμένες σε δομές των επιμέρους υπηρεσιών και στον τρόπο λειτουργίας αρτηριοσκληρυντικών μηχανισμών.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα ο Δήμος Ελευθερίου Κορδελιού-Ευόσμου να μείνει πίσω σε πολλά επίπεδα, να μην έχει την ανάπτυξη που του αξίζει και να στερηθεί ευκαιρίες και έργα προόδου που δικαιούται.

Ποια είναι τα τρία βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίσατε με την ανάληψη των καθηκόντων σας;

Τα προβλήματα ήταν πολλά, αλλά, αν πρέπει να τα κατατάξουμε, θα έλεγα ότι το πρώτο πρόβλημα που συναντήσαμε ήταν η εναντίωση σύσσωμων των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης που από την αρχή μποϊκοτάρανε τις δημαιρεσίες, απέχοντας από αυτές, λόγω αντίδρασης που δεν δόθηκαν θέσεις διοίκησης στα στελέχη τους. Δεν πιστεύω ότι η δικαιολογία της μη εφαρμογής δημοκρατικών διαδικασιών της απλής αναλογικής από μέρους μας, αρκεί να καλύψει την απουσία κάποιων από τη θέση στην οποία τους ανέδειξαν με την ψήφο τους οι πολίτες.

Δεύτερο πρόβλημα που εμφανίστηκε μπροστά μας ήταν οικονομικές εκκρεμότητες του Δήμου απέναντι σε δεδουλευμένα υπαλλήλων που παράλογα και αδικαιολόγητα αθροίστηκαν την τελευταία δεκαετία και τώρα δυσχεραίνουν λειτουργίες και έργα που πρόκειται να γίνουν.

Τρίτο πρόβλημα που ανέκυψε είναι οι πολύπτυχες ελλείψεις της περιοχής σε υποδομές (σχολεία, τεχνικά έργα, χώροι πρασίνων, παιδικές χαρές, σωστά πεζοδρόμια και οδούς, κλπ.) και η απουσία δίαυλου επικοινωνίας με τους δημότες σε άμεση και δραστική μορφή, ούτως ώστε η όποια κεντρική διοίκηση να γίνεται αποδέκτης όχι μόνο παραπόνων, αλλά και feedback επιβράβευσης ή κατάκρισης, εάν κάτι γίνεται ή δεν γίνεται σωστά.

Ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητες που έχετε θέσει ως διοίκηση;

Βασικότερη προτεραιότητα είναι και πρέπει να είναι η αποκατάσταση του δήμου μας στην εικόνα και την ποιότητα που του αξίζει. Παρόλο που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος, έχει στερηθεί προοπτικές και ευκαιρίες που δικαιούνταν.

Πρέπει να εντοπίσουμε τις ελλείψεις και τις δυσκολίες και να κάνουμε τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες να αποκαταστήσουμε τη χαμένη ποιότητα ζωής των κατοίκων, είτε επιδιώκοντας χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά και εγχώρια προγράμματα, είτε τακτοποιώντας οικονομικά τις ανεπάρκειες με ίδιους πόρους.

Αυτό προϋποθέτει μια σωστή μορφή επικοινωνίας με τους δημότες, που θα εξασφαλίσουμε σε μορφή ηλεκτρονικής υπηρεσίας, καθώς και άμεση προσωπική επαφή στις γειτονιές του Δήμου και συζήτηση με τους κατοίκους.

Σε πρώτη γραμμή έχει ανακύψει το πρόβλημα της δυσοσμίας και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που ταλανίζει κυρίως τους δημότες του Κορδελιού και για το οποίο αναμένουμε διορθωτικά μέτρα από τα ΕΛΠΕ που ενοχοποιήθηκαν από έρευνα του ΑΠΘ ως πηγή του προβλήματος.

Σε παράλληλο επίπεδο πρέπει να φροντίσουμε την ευταξία του Δήμου, είτε από άποψη καθαριότητας, είτε από σωστή κατασκευή και συντήρηση κόμβων, πεζοδρόμων, πάρκινγκ, χώρων πρασίνων και παιδικών χαρών.

Χρειάζεται δουλειά και σε άλλα πολλά επίπεδα και δυστυχώς δεν έχουμε το μαγικό ραβδί να μεταμορφώσουμε τον τόπο μέσα σε 3-4 μήνες, αλλά χρειάζεται μεγαλόπνοος σχεδιασμός και σκληρή δουλειά για να πραγματώσουμε το όραμά μας για το Δήμο.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ