Κορδελιό-Εύοσμος: Όλα όσα συζητήθηκαν για το lockdown στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο

Κορδελιό-Εύοσμος: Όλα όσα συζητήθηκαν για το lockdown στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού – Ευόσμου, συζητήθηκε το θέμα του αυστηρού lockdown που επιβλήθηκε στον δήμο, με τον δήμαρχο Κλεάνθη Μανδαλιανό να εξηγεί μεταξύ άλλων, το πώς και πότε ενημερώθηκε από την πολιτεία για αυτήν την εξέλιξη

Απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίο ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, τέθηκε σε καθεστώς αυστηρού lockdown, αλλά και εξηγήσεις για τις ενέργειες που έγιναν το τελευταίο διάστημα, όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού,  έδωσε ο δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός, στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε χτες με τηλεδιάσκεψη. Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τη διοίκηση του δήμου ως «έκτακτη διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου» χωρίς να καταλήξει σε συγκεκριμένη απόφαση μετά το τέλος της συνεδρίασης, που ξεπέρασε σε διάρκεια τις 3 ώρες.

«Δεν  περίμενα μια τέτοια εξέλιξη, γιατί οι αναφορές που λάμβανα από τον ΕΟΔΥ ήταν ότι τα κρούσματα ήταν μειούμενα συνολικά» δήλωσε ο δήμαρχος, αναφέροντας πως το πρώτο «καμπανάκι» ήρθε το βράδυ της Τετάρτης από το τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο.

«Την Τετάρτη το βράδυ έμαθα από τον κ. Εξαδάκτυλο ότι έχουμε 11 κρούσματα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στον δήμο» είπε, προσθέτοντας πως την επόμενη μέρα προσπάθησε να πάρει περισσότερες πληροφορίες για το ποιες ακριβώς περιοχές- δημοτικές ενότητες, αφορούν αυτά τα κρούσματα, αλλά δεν τα κατάφερε.

Την περασμένη Παρασκευή, το μεσημέρι, όπως τονίζει, έμεινε άναυδος όταν του τηλεφώνησαν δημοσιογράφοι και του είπαν πως η περιοχή μπαίνει σε «βαρύ» lockdown και αμέσως επικοινώνησε με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, για να μάθει τι συμβαίνει.

«Είπα στον Χαρδαλιά, είναι δυνατόν να μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ τι συμβαίνει στον δήμο μας; Δεν έπρεπε να μας στείλετε μια ενημέρωση για το τι σκοπεύετε να κάνετε;» με τον υφυπουργό να απαντάει σύμφωνα με τον δήμαρχο ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε ψηφιστεί κάτι τέτοιο, με τους λοιμωξιολόγους να συνεχίζουν τη συζήτηση τους και να εξετάζουν και τη συγκεκριμένη πρόταση.

«Δεν μπορεί να μας λέτε κάτι την Τετάρτη και την Παρασκευή να πηγαίνουμε σε βαθύ κόκκινο. Έπρεπε να υπάρχει μια ενημέρωση, όταν βγαίνουν τα κρούσματα, να ξέρουμε σε ποιες περιοχές και να μπορούσαμε ίσως τοπικά να κάνουμε κάτι. Ο κ. Χαρδαλιάς μου είπε ότι υπάρχουν ελαττώματα στην ενημέρωση και επίσης του είπα ότι υπάρχει μια διαρροή μέσα από την επιτροπή στους δημοσιογράφους» είπε ο κ. Μανδαλιανός για τον τρόπο με τον οποίο διακινήθηκε η πληροφορία για το lockdown.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του, ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, αναφέρθηκε στην απόπειρα κάποιων να συνδέσουν την αγανάκτηση του κόσμου για τον κορωνοϊό, με άλλα θέματα, όπως το προσφυγικό, αναφέροντας ότι θα προχωρήσει στην κατάθεση μήνυσης κατ` αγνώστων, για όσα διαδόθηκαν πως δήθεν έκανε ο ίδιος συμφωνία, ώστε να δεχθεί ο δήμος 600 πρόσφυγες-μετανάστες από τα Γρεβενά, αποκλείοντας κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μιλώντας μάλιστα με αρμόδιες υπηρεσίες, έκανε γνωστό πως τα 600 άτομα αυτά, θα μεταφερθούν σε Σέρρες Βαγιοχώρι, Λαγκαδίκια και άλλες δομές και σίγουρα όχι στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου.

«Ξέρω ότι ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. Ξέρω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί, ότι είναι στο χείλος της καταστροφής οικονομικά. Τα γνωρίζω αυτά, αλλά από τη στιγμή που υπάρχει σαν οδηγία ότι πρέπει να μπούμε σε καραντίνα για να αποφύγουμε την περαιτέρω διασπορά ενός στελέχους που δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε ακόμη, δεν έχουμε κάποια άλλη επιλογή. Το εξήγησα αυτό στους κατοίκους, είπα κάντε 5 εργάσιμες μέρες υπομονή και κάποια στιγμή πιστεύω τη Δευτέρα θα βγούμε» δήλωσε μεταξύ άλλων για τον διάλογο που είχε με κατοίκους τα τελευταία 24ωρα.

Οι στόχοι της Επιτροπής Αντιμετώπισης της Κρίσης

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντιμετώπισης της Κρίσης, Χρήστος Ταξίδης, ο οποίος έκανε μια ενημέρωση για τις πρώτες κινήσεις της επιτροπής από αύριο.

Η επιτροπή ήδη συνεδρίασε δύο φορές μέσα στο σαββατοκύριακο και όπως αποφασίστηκε θα κινηθεί πάνω σε τρεις άξονες. Την πρόληψη, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη στήριξη ευπαθών ομάδων, επαγγελματιών-εμπόρων κτλ.

Επίσης μίλησε για το πρόγραμμα διενέργειας rapid tests, τα οποία θα γίνονται σε διάφορες περιοχές του Δήμου από αύριο Δευτέρα και τουλάχιστον έως και την Τετάρτη, καταθέτοντας το αίτημα να γίνονται για όλο το διάστημα που θα κρατήσει το αυστηρό lockdown.

Ανέφερε επίσης πως αύριο θα κάνει μια επαφή με τον ΟΑΣΘ και θα ζητήσει να ενισχυθεί η συγκοινωνία, τουλάχιστον τις ώρες αιχμής, το πρωί και το μεσημέρι που οι κάτοικοι μετακινούνται για τις δουλειές τους, ενώ όπως είπε θα απαιτηθεί να γίνει και έλεγχος στα λεωφορεία, ώστε να διαπιστωθεί εάν όντως εφαρμόζουν το μέτρο για 65% πληρότητα, που προβλέπεται και από τη σχετική ΚΥΑ.

Όσον αφορά στα σχολεία τέλος, επισήμανε ότι δημιουργείται θέμα με κάποιους μαθητές που κατοικούν στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου, αλλά πηγαίνουν σε σχολεία του Δήμου Παύλου Μελά. Για αυτούς, όπως είπε, δεν προβλέπεται η μετακίνηση, γεγονός που χαρακτήρισε ως άδικο.

Ο κ. Ταξίδης αναφέρθηκε σε σειρά επαφών που είχε για αυτό το θέμα με τους αρμοδίους, στους οποίους εξήγησε ότι δεν είναι δυνατόν εκπαιδευτικοί που μένουν εντός του δήμου να επιτρέπεται να πάνε σε άλλους δήμους να διδάξουν, αλλά να μην επιτρέπεται σε μαθητές να πάνε σε άλλον δήμο για μάθημα.

Το ίδιο θέμα αφορά και τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων, με τον πρόεδρο της επιτροπής να δηλώνει ότι τα επιχειρήματα του κρίθηκαν σωστά και πως θα αναμένει εντός της εβδομάδας, εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα

Οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης

Γιάννης Καμαρινός

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καμαρινό, τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, έπρεπε να είχαν εξεταστεί ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, αμέσως μετά την ανακοίνωση για το αυστηρό lockdown. «Έπρεπε να παρθούν μέτρα, να γίνουν rapid tests κτλ, ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως οι εξελίξεις «τρέχουν» χωρίς την αντιπολίτευση, εξηγώντας πως στη συντονιστική επιτροπή για την αντιμετώπιση της κρίσης, έπρεπε να μπει και κάποιο στέλεχος της αντιπολίτευσης. Οι πολίτες νιώθουν αδικημένοι, υπογράμμισε ξεκαθαρίζοντας ότι η παράταξη του δεν πρόκειται να καπηλευτεί τις εξελίξεις για να κάνει αντιπολίτευση.

Όσον αφορά τη μη ενημέρωση του δήμου, για το αυστηρό lockdown, έκανε λόγο για μπάχαλο, σχολιάζοντας αρνητικά τη στάση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και την ξαφνική απόφαση που ελήφθη. Ζήτησε επίσης να γίνει ότι καλύτερο είναι δυνατόν, για τους επαγγελματίες και τους εμπόρους του δήμου που περνούν πολύ δύσκολες στιγμές.

Πέτρος Σούλας

Μπερδεμένος με τις εξελίξεις δήλωσε ο Πέτρος Σούλας, επιρρίπτοντας ευθύνες για παλαιότερες δηλώσεις του Κ.Μανδαλιανού για την αποτελεσματικότητα των rapid tests. «Για να έχει εμπιστοσύνη ο κόσμος στα rapid tests θα πρέπει να ανασκευάσει τη δήλωση και να πει “ναι είναι χρήσιμα και εντοπίζουν κρούσματα” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη συντονιστική επιτροπή, είπε ότι έπρεπε να συμμετάσχει και ένας εκπρόσωπος από κάθε παράταξη, ενώ για την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί και τις ενέργειες τις οποίες θα μπορούσε να κάνει ο δήμος, σημείωσε πως «από καιρό έπρεπε να ληφθούν αυτά τα μέτρα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου. Συμφωνούμε με τα μέτρα. Κάλιο αργά παρά ποτέ, αλλά πρέπει να πιστεύουμε αυτά τα μέτρα, να πιστεύουμε ότι θα αποδώσουν».

Νίκος Ζυγάς

Την εκτίμηση πως ο δήμος είναι αποκομμένος από την κεντρική και περιφερειακή εξουσία σε επίπεδο όχι μόνο αποφάσεων αλλά και πληροφόρησης, έκανε ο Νίκος Ζυγάς, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως στον δήμο «δεν δίνει κανείς σημασία».

Είπε πως για να φτάσει ο δήμος στο σημείο που είναι σήμερα, κάτι πήγε λάθος, αναφέροντας ότι ήδη από το φθινόπωρο που άρχισε το 2ο κύμα, έπρεπε να είχε υπάρξει σχεδιασμός από τον δήμο και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

«Λείπει στον κόσμο η πληροφόρηση κάτι που θα μπορούσε να διορθωθεί με τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου στον δήμο για την εξέλιξη της πανδημίας. Ας μην τα παρατήσουμε τώρα. Ας μείνουμε ασφαλείς. Κατανοητές οι διαμαρτυρίες αλλά να είναι με αξιοπρέπεια όλες και ατομική ευθύνη.. Τη συλλογική ευθύνη ας την αναλάβει η εξουσία. Να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτήν την κατάσταση και να έχουμε εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Θανάσης Κοκονάς

Ο κ. Κοκονάς επέρριψε ευθύνες στη διοίκηση του δήμου αλλά και στην κυβέρνηση, για το ότι δεν ελήφθη κανένα επιπρόσθετο μέτρο από τα τέλη Ιανουαρίου,  οπότε έγιναν γνωστά τα τρία πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης. «Από τότε δεν είδαμε κανένα επιπρόσθετο μέτρο για τον εντοπισμό και την απομόνωση αυτών των κρουσμάτων. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, γιατί όσο η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για την πανδημία, άλλο τόσο το lockdown και οι απαγορεύσεις που θα ανακοινώνει θα αποτελούν ημίμετρα για την προστασία του λαού. Ήταν αναμενόμενο το νέο κύμα. Ευθύνη έχει αυτός που δεν πήρε κανένα νέο μέτρο».

Είπε ακόμη ότι είναι ανύπαρκτα τα μέτρα και τα rapid tests στους μεγάλους χώρους εργασίας, ενώ για τα σχολεία ότι άνοιξαν με τα μέτρα που είχαν κλείσει, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ, για τη μη βελτίωση της κατάστασης στις αστικές συγκοινωνίες κτλ.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Από την πλευρά του ο κ. Γιαννακόπουλος ανέβασε τους τόνους, κατηγορώντας τον Κλεάνθη Μανδαλιανό ότι δεν γίνεται πολιτική με μηνύσεις, αλλά με επιχειρήματα και πρόληψη και όχι στα δικαστήρια, για να απαντήσει ο δήμαρχος «ούτε με μικροπολιτική».  Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο, έπρεπε να είχαν ληφθεί επιπλέον μέτρα καθώς όλοι περίμεναν το 3ο κύμα της πανδημίας, ενώ κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι «κρύφτηκε» και ότι είναι «ανύπαρκτος για αυτήν την κυβέρνηση»

Τι απάντησε στην αντιπολίτευση ο δήμαρχος

Κλείνοντας τη συζήτηση και απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος ανέφερε αρχικά ότι θα γίνουν προσπάθειες στήριξης των εμπόρων και των επιχειρηματιών του δήμου, με διεκδίκηση επιδομάτων και βοηθημάτων για τις κλειστές επιχειρήσεις που πλήττονται και πως ήδη από αύριο θα γίνουν επικοινωνίες με τους υπευθύνους, ενώ όπως είπε θα υπάρξουν και απαλλαγές τελών.

Για το Κέντρο Υγείας Ευόσμου, σημείωσε ότι θα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και ως εμβολιαστικό κέντρο.

Σχολιάζοντας τα όσα του καταλογίστηκαν για αδράνεια, είπε πως από τη στιγμή που έγινε γνωστό το πρώτο νοτιοαφρικανικό στέλεχος έγιναν rapid tests συνολικά έξι φορές και πως το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα ήταν μειούμενα με την επιδημιολογική κατάσταση στον δήμο πολύ καλή. «Ο λόγος που μας έκλεισαν ήταν τα 11-12 κρούσματα της μετάλλαξης… Εάν αδιαφορούσαμε να μας κρίνατε και θα είχατε δίκαιο»

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ελέγχονται τα δείγματα για τη μετάλλαξη, είπε πως όλα τα θετικά rapid test, είτε από ιδιωτικά εργαστήρια, είτε από εκστρατείες λήψης δειγμάτων, πάνε σε περαιτέρω έλεγχο.

Επισήμανε τέλος πως θα γίνει ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κόσμου, αρχικά με αφίσες, αλλά ακόμη και με αυτοκίνητο με μικροφωνική αν χρειαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κορδελιό-Εύοσμος: Μήνυση για ψευδείς ειδήσεις προανήγγειλε ο Κ. Μανδαλιανός

Κορδελιό-Εύοσμος: Όλα όσα συζητήθηκαν για το lockdown στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο

Τριήμερο rapid test στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

Εύοσμος: Διαμαρτυρία κατοίκων για το lockdown – Δείτε εικόνα (VIDEO)

Κορδελιό-Εύοσμος: Διαμαρτυρία κατοίκων και επιχειρηματιών για το lockdown (VIDEO)

Εμπορικός Σύλλογος Κορδελιού – Ευόσμου: Μας «πνίγει» το δίκιο

Σε εξέλιξη σύσκεψη τοπικών φορέων στον Εύοσμο για τα νέα μέτρα

Δ. Κορδελιού-Ευόσμου: Tετραμελής επιτροπή για τη διαχείριση του καθολικού lockdown

Ολοκληρώθηκε η πορεία για το lockdown στον Εύοσμο (VIDEO)

Σε πορεία μετατράπηκε η συγκέντρωση στον Εύοσμο (VIDEO)

Κορδελιό-Εύοσμος: Σε εξέλιξη νέα διαμαρτυρία για το lockdown (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ