Στέλιος Βαλιάνος στο GRTimes.gr: Ο δήμος Αριστοτέλη κοιτίδα του θεματικού τουρισμού

Στέλιος Βαλιάνος στο GRTimes.gr: Ο δήμος Αριστοτέλη κοιτίδα του θεματικού τουρισμού

Με συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή τουριστική σεζόν αλλά πάντα με έμφαση στις ποικίλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού ξεκίνησε και το 10ο επετειακό KOYZINA. «Ο Δήμος Αριστοτέλη μπορεί να γίνει κοιτίδα θεματικού τουρισμού» δηλώνει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Με φόντο το γαλήνιο και «βαμμένο» με μαβί χρώματα τοπίο της Ολυμπιάδας στην Ανατολική Χαλκιδική ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο 15 Μαΐου, το 10ο επετειακό KOYZINA με τη γιορτή της Αριστοτελικής θάλασσας και έμφαση στην αρχαιοελληνική κουζίνα.

«Το βασικό στοιχείο στο φετινό φεστιβάλ είναι η επετειακή του διάσταση, αποδεικνύοντας ότι εδώ και δέκα χρόνια στην περιοχή ωριμάζει ένα τουριστικό πρότζεκτ που λέγεται γαστρονομία, ένα από τα πολλά εναλλακτικά πρότζεκτ της περιοχής» ανέφερε στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος στο πλαίσιο της έναρξης του φεστιβάλ προσθέτοντας πως μέσα στη γενικότερη προσπάθεια ο Δήμος Αριστοτέλη μπορεί να γίνει κοιτίδα θεματικού τουρισμού.

Ο ίδιος εξήγησε ότι σ’ άλλη μια δύσκολη σεζόν, το KOYZINA, μεταξύ άλλων, στηρίζει τις επιχειρήσεις της περιοχής ενώ παράλληλα αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα.

«Τιμούμε ως προϊόν τα μύδια Ολυμπιάδας’ φανταστείτε ότι ένα μύδι για να φτάσει στο τραπέζι χρειάζεται δυο χρόνια να καλλιεργηθεί, ενώ από άλλες περιοχές απαιτείται ένας χρόνος» ανέφερε ο κ. Βαλιάνος εξηγώντας ότι στην περιοχή του Στρυμονικού κόλπου είναι τέτοια τα νερά, που τα μύδια καλλιεργούνται σιγά σιγά, δίνοντας ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα.

Σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται ώστε τα μύδια Ολυμπιάδας να πιστοποιηθούν ως προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ο κ. Βαλιάνος επισημαίνει ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την ένταξή τους, ωστόσο υπάρχει πολύ γραφειοκρατία, «αλλά εμείς θα επιμείνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

βαλιανος

Εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Ο δήμος Αριστοτέλη στο πλαίσιο προβολής του τόπου ως ένας ολοκληρωμένο προϊόν που υποστηρίζει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος «θεωρούμε ότι η γαστρονομία είναι απλά η αφορμή, ο προορισμός είναι το κύριο ζητούμενο, και εκτιμώντας ότι η τουριστική τάση είναι να στρέφεται ο τουρίστας σε θεματικές αποδράσεις, η γαστρονομία ως ένα μέρος του πρότζεκτ μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω».

Ο περιπατητικός τουρισμός με ένα ολοκληρωμένο περιπατητικό δίκτυο, ο θρησκευτικός τουρισμός όπου μάλιστα την ερχόμενη άνοιξη θα διοργανωθεί προσκυνηματικό συνέδριο ώστε να αναδείξει αυτήν τη διάσταση της περιοχής, ο ποδηλατικός τουρισμός με τον Δήμο Αριστοτέλη να αποτελεί έναν από τους πέντε δήμους της Ελλάδας που έχει πιστοποιηθεί ως Bike Friendly προορισμός κτλ. συμπεριλαμβάνονται στις διαφορετικές μορφές τουρισμού που δίνουν τη δυνατότητα στην περιοχή για επιμήκυνση της σεζόν.

Σχετικά με τον ποδηλατικό τουρισμό, όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο κ. Βαλιάνος, στα τέλη Αυγούστου, και συγκεκριμένα, 27-29 Αυγούστου, θα διεξαχθεί στην περιοχή ο μεγάλος παγκόσμιος ποδηλατικός αγώνας ερασιτεχνών σε συνεργασία με την UCI – την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλάτου-, δίνοντας στον αγώνα την ονομασία Aristotelis Grand Fonto, με κάλυψη από δορυφορικά μέσα.

«Θα είναι άλλη μια προβολή στο κομμάτι του ποδηλατικού τουρισμού για την περιοχή μας» κατέληξε ο κ. Βαλιάνος.

Παράλληλα, αναπτύσσεται το πρότζεκτ με τον οινοτουρισμό, όπου μεταξύ άλλων, θα δικτυωθεί η περιοχή τόσο με το Μπορντό της Γαλλίας όσο και με το Φράιμπουργκ κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης, στον Μέλανο Δρυμό, «το οποίο έχουμε επισκεφτεί και αναμένεται η ανταπόδοση της περιοχής τόσο από αυτοδιοικητικούς όσο και από το μεγαλύτερο οινοποιητικό συνεταιρισμό της περιοχής, όπου περιλαμβάνει 16.000 οινοποιεία» προσθέτει.

Ατενίζοντας τη σεζόν με αισιοδοξία

Σχετικά με τις προβλέψεις για την τρέχουσα τουριστική σεζόν, οι πρώτες εικόνες που αποτύπωσε το GRTimes.gr από την Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής είναι ότι κάποια από τα καταλύματα και άλλες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει δειλά δειλά να υποδέχονται πελάτες, ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που προετοιμάζουν τα μαγαζιά τους βάφοντας τα και ετοιμάζοντας τους εξωτερικούς τους χώρους.

«Αναμένεται καλύτερη η φετινή σεζόν από την περσινή, πρέπει όμως να είμαστε και ρεαλιστές» δηλώνει ο δήμαρχος Αριστοτέλη και προσθέτει «εάν τα στοιχεία δείξουν ότι μπορούμε να ξεφύγουμε από τη μέγγενη του χαρακτηρισμού της χώρας στην ‘πορτοκαλί’ ζώνη και να περάσουμε στην ‘πράσινη’, τότε θα μπορούμε να ατενίζουμε τη σεζόν με αισιοδοξία, μέχρι και το Σεπτέμβριο».

Όπως επισημαίνεται στην περιοχή υπάρχουν πολύ καλά επιδημιολογικά δεδομένα, και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο εμβολιασμός βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπάρχουν τα self test, αλλά και με την αυτοπροστασία και γενικότερα την ατομική ευθύνη, «ευελπιστώ ότι η περιοχή μας δεν θα έχει προβλήματα» δήλωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος.

Ο ίδιος πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι ενώ ουσιαστικά η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση – υγειονομική και οικονομική-, «στηρίζουμε τους επαγγελματίες, τους δίνουμε αυτήν την ροπή ώστε να μην απογοητεύονται, και θεωρώ ότι είμαστε σε καλή πορεία. Θα διεκδικήσουμε ένα κομμάτι της τουριστικής πίτας, το οποίο θα είναι μεν μικρότερο αλλά δεν θα πάψουμε να το διεκδικούμε» πρόσθεσε.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ