Την ακίνητη περιουσία του ψηφιοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης

Την ακίνητη περιουσία του ψηφιοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης

Τα περίπου 2.000 ακίνητα τα οποία διαθέτει ή στα οποία έχει εμπράγματα δικαιώματα ψηφιοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης σε μια προσπάθεια αφενός να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες του οι οποίες δεν… επικοινωνούν μεταξύ τους και αφετέρου να μπορεί να ενημερώνεται ο οποιοσδήποτε ανά πάσα ώρα και στιγμή εάν θα μπορούσε κάποιο από αυτά να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες στέγασης υπηρεσιών του δήμου ή να αξιοποιηθεί με άλλο τρόπο.

«Πρέπει να οργανωθούμε. Να μπορούμε να γνωρίζουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή πληκτρολογώντας τα γεωγραφικά στοιχεία του ακινήτου ποια είναι η κατάστασή του» σχολιάζει στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δημαρέλος. Όπως σημειώνει ο ίδιος, πρόθεση της διοίκησης είναι να αξιοποιηθούν χρήματα από το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι υπηρεσίες. Το έργο της ψηφιακής καταγραφής της δημοτικής ακίνητης περιουσίας σε περιβάλλον GIS (Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα). Σκοπός του είναι, να γίνει συνολική καταγραφή της δημοτικής ακίνητης περιουσίας καθώς δεν υπάρχει πληροφορία για το σύνολο. Αυτή τη στιγμή επίσημα καταγράφονται στο Ε9 του δήμου και στο Μητρώο Παγίων περίπου 1800 δημοτικά ακίνητα (οικόπεδα και κτίσματα). Όπως υποστηρίζει ο κ. Δημαρέλος η ανάγκη πλήρους καταγραφής και της νομικής κατάστασης και εμπράγματου δικαιώματος του δήμου σε δημοτικά ακίνητα, προκειμένου να μπορεί να τα αξιολογήσει σωστά και να διαχειριστεί σύμφωνα με το αυστηρό και απόλυτα περιορισμένο νομοθετικό πλαίσιο, για την άσκηση ορθής κοινωνικοοικονομικής πολιτικής και λήψης αποφάσεων, είναι επιβεβλημένη.

Η εφαρμογή του GIS επεκτείνει το ήδη υπάρχον σύστημα του δήμου. Η συγκρότηση ενός τέτοιου συστήματος στον δήμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν υπηρεσιακοί παράγοντες, θα συμβάλλει στη γενικότερη πορεία προς τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα.

Η πρώτη φάση καταγραφής των 375 δημοτικών ακινήτων ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, ενώ η καταγραφή των υπολοίπων ακινήτων θα ξεκινήσει το πρόσεχες διάστημα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.

Η παρουσίαση για την εφαρμογή διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019, σε συνεργασία με την κοινοπραξία των εταιρειών ΑΚΜΗ-TERRA Ινστιτούτο ανάπτυξης γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top