Δήμος Αριστοτέλη: Προώθηση του οινοτουρισμού και επιμήκυνση τουριστικής περιόδου

Δήμος Αριστοτέλη: Προώθηση του οινοτουρισμού και επιμήκυνση τουριστικής περιόδου

Χαρτογραφημένες οινικές διαδρομές ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη και καταλήγοντας στον Άθωνα, δέκα έξι (16) οινοποιεία και πολλά τσιπουροκάζανα στα ορεινά χωριά συμπεριλαμβάνονται στο στρατηγικό πλάνο του Δήμου Αριστοτέλη, ο οποίος επενδύει (και) στον οινοτουρισμό. «Το ενδιαφέρον μας στρέφεται στο να καταστήσουμε την περιοχή κοιτίδα θεματικού τουρισμού» δηλώνει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Οίνος ευφραίνει καρδία και η Ανατολική Χαλκιδική, πέρα από το κλασικό μοντέλο «ήλιος + θάλασσα» επενδύει σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι οποίες αφενός δίνουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή, αφετέρου επεκτείνουν την τουριστική περίοδο και ενισχύουν την τοπική οικονομία.

«Ένα από τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας είναι και η ύπαρξη επισκέψιμων οινοποιείων’ το μετατρέπουμε σε τουριστική προβολή στοχεύοντας σ’ αυτήν την ομάδα ταξιδιωτών που επιθυμεί να επισκέπτεται οινοτόπους» αναφέρει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος.

Έτσι, ο οίνος, η οινοπαραγωγική διαδικασία και η χαρτογραφημένη οινική διαδρομή «από τη Θεσσαλονίκη στον Άθωνα» και τους σταθμούς της στα παραδοσιακά χωριά (Αρναία, Μεγάλη Παναγία, Ιερισσό) εντάσσονται στον πόλο τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Αριστοτέλη.

Ακολουθώντας τους δρόμους του κρασιού της Ανατολικής Χαλκιδικής, μέσα από την χαρτογραφημένη οινική διαδρομή, η οποία όπως πληροφορείται το GRTimes.gr θα σηματοδοτηθεί την άνοιξη, θα δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες για περιήγηση στα γραφικά χωριά του δήμου Αριστοτέλη, επίσκεψη στα οινοποιεία της περιοχής και γνωριμία με τους τρόπους οινοποίησης και παραγωγής, τις ποικιλίες που καλλιεργούνται όπως το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά, το Ξινόμαυρο κτλ., να γεύονται τοπικά προϊόντα, να γνωρίζουν τοπικούς παραγωγούς, να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, γιορτές και πανηγύρια κτλ.

Η οινική διαδρομή περιλαμβάνει 16 οινοποιεία (12 εντός του Αγίου Όρους) και τέσσερα εκτός (σε Αρναία, Μεγάλη Παναγία και Ιερισσό) και πολλά παραδοσιακά τσιπουροκάζανα. Ο μύθος του Αγίου Όρους, οι αγιορείτικες μονές και οι μοναχοί, τα μεθυστικά αρώματα, ο ευεργετικός αέρας και η αύρα της θάλασσας, τα μοναδικά τοπία συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο καμβά μοναδικών εμπειριών, που αξίζει κανείς να συμμετέχει από τα τέλη Αυγούστου που ξεκινάει ο τρύγος έως αρχές Νοεμβρίου που αναβιώνουν τα καζανέματα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, έρχεται και η πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην περιοχή της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Η παρουσίαση του σχεδίου για τον οινοτουρισμό

Δεδομένου των συνθηκών και των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού, το Ολοκληρωμένο Σχέδιο για τον Οινοτουρισμό θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021, και ώρες 12.00 – 16.00, σε εκπροσώπους τουριστικών επιχειρήσεων και πρακτορείων εξειδικευμένων στον πολιτιστικό και οινικό τουρισμό, σε εκπροσώπους φορέων της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφους κτλ.

Θα το παρουσιάσει ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, με φυσική παρουσία στον χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Μεγάλης Παναγίας, ενώ το «παρών» θα δώσουν μόνο οι τοπικοί οινοποιοί.

Σχετικά με την ημέρα (Κυριακή 31/01) και τον τόπο – τη Μεγάλη Παναγία- παρουσίασης του σχεδίου, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, κάθε χρόνο, 1η Φεβρουαρίου – του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών– στη Μεγάλη Παναγία πραγματοποιείται η «γιορτή του αμπελουργού». Ωστόσο, φέτος, λόγω της ιδιόμορφης κατάστασης, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, ενώ για το συγκεκριμένο χωριό αναμένουμε το φθινόπωρο ώστε να επισκεφτούμε τα παραδοσιακά τσιπουροκάζανα και να συμμετέχουμε στα τοπικά καζανέματα!

Σημειώνεται ότι στη Μεγάλη Παναγία, στους λόφους του όρους Κάκκαβος βρίσκεται το Ιερό Προσκύνημα που αποτελεί τόπο προσέλκυσης για τους πιστούς και βεβαίως για τον θρησκευτικό/προσκυνηματικό τουρισμό.

Δικτύωση της Ανατολικής Χαλκιδικής με το εξωτερικό

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του Ολοκληρωμένου Σχεδίου για τον Οινοτουρισμό που θα γίνει, όπως προαναφέραμε, την Κυριακή 31/01, ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Βαλιάνος, μεταξύ άλλων, θα παρουσιάσει, το ηλεκτρονικό έντυπο με τίτλο «wine: life is a celebration», τον τρόπο προσέγγισης οινικών τουριστικών αγορών – στόχων για το 2021 (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία), την χαρτογραφημένη οινική διαδρομή «από τη Θεσσαλονίκη στον Άθωνα», το πλάνο μάρκετινγκ για τον αγροτουρισμό που έχει ως κεντρικό πυλώνα τον οινικό τουρισμό, τον ρόλο του τοπικού cluster επιχειρηματιών στη διαμόρφωση οινικής ταυτότητας κτλ.

Σ’ ότι αφορά τη δικτύωση του Δήμου Αριστοτέλη με οινικές τουριστικές αγορές, η αρχή έγινε στο Σπλιτ της Κροατίας, ενώ τον Οκτώβριο του 2020 (13-16/10) έδωσε το «παρών» στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Φράιμπουργκ κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης, στον Μέλανο Δρυμό, παρουσιάζοντας το προϊόν του.

Το πρόγραμμα για το 2021 περιλαμβάνει την επικείμενη δικτύωση της περιοχής με το γαλλικό Μπορντό (25 Φεβρουαρίου) και στα τέλη του Φεβρουαρίου τη δικτύωση της Αμμουλιανής με τις Βαλεαρίδες Νήσους στην Ισπανία. Δράση η οποία θα διεξαγόταν πέρυσι, ωστόσο ακυρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η παρουσία και συμμετοχή αντιπροσωπείας από το Φράιμπουργκ τον Μάρτιο του 2021 στο δήμο Αριστοτέλη, αντίστοιχης από το Σπλιτ της Κροατίας τον Ιούνιο, τα  γαστρονομικά Press Trips στο πλαίσιο του γαστρονομικού φεστιβάλ KOUZINA που διεξάγεται κάθε χρόνο επί ένα μήνα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Χαλκιδικής, μεταξύ 15 Μαΐου και 15 Ιουνίου, είναι ήδη προγραμματισμένα προς εκτέλεση, ωστόσο, όλα θα κριθούν από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, το άνοιγμα των συνόρων και την πορεία των εμβολιασμών.

«Είναι όλα οργανωμένα, έχουμε και τη σύμφωνη γνώμη του Ε.Ο.Τ., ωστόσο αναμένουμε τις εξελίξεις και ανάλογα θα κινηθούμε» εξηγούν εμπλεκόμενοι των δράσεων στο GRTimes.gr.

Σημειώνεται, ότι σήμερα (Παρασκευή 29 Ιανουαρίου) ο Δήμος Αριστοτέλη και το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Ρουμανίας οργανώνουν το πρώτο virtual press trip στην περιοχή, απευθυνόμενο στην οινική αγορά της Ρουμανίας και με τη διαδικτυακή συμμετοχή Ρουμάνων δημοσιογράφων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ