Δήμος Κιλκίς: Δωρεάν στειρώσεις και σήμανση για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς

Δήμος Κιλκίς: Δωρεάν στειρώσεις και σήμανση για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς

Αξιοποιώντας τις ευεργετικές πρόνοιες του νέου νομικού πλαισίου για την ευζωϊα των ζώων συντροφιάς (Ν. 4830/21 – πρόγραμμα ‘’Άργος’’), ο Δήμος Κιλκίς πέραν της υλοποίησης προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του και στα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.

Το νέο πρόγραμμα διαχείρισης των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς προβλέπει δωρεάν στειρώσεις, σήμανση και καταχώρηση του ζώου στο Μητρώο Δεσποζόμενων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Κιλκίς (έως ότου συσταθεί ηλεκτρονικό Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών) για τους κτηνοτρόφους που έχουν ποιμενικούς σκύλους και για ιδιοκτήτες που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και έκπτωση σε ποσοστό 50% ανάλογα με τον αριθμό του υπό στείρωση πληθυσμού σκύλων για τους ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων, τους κτηνοτρόφους και τους ιδιοκτήτες που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες.

Τόσο οι δωρεάν όσο και οι μειωμένες κατά το ήμισυ του κόστους φροντίδας παροχές εισφέρουν αφενός στην οικονομική ελάφρυνση των ιδιοκτητών και αφετέρου στη δημιουργία ενός ‘’τείχους φραγής’’ ως προς τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς καθώς έχει διαπιστωθεί ότι πολλά από τα αδέσποτα προκύπτουν από ανεξέλεγκτες και παράνομες απελευθερώσεις δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

Το πρόγραμμα διαχείρισης των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς υλοποιείται από το Δήμο Κιλκίς σε συνεργασία με ιδιώτη κτηνίατρο με τον οποίο και έχει συμβληθεί, ελλείψει υπαλλήλου ανάλογης ειδικότητας και δημοτικού κτηνιατρείου. Ανέρχεται σε 30.000ευρώ και έχει δωδεκάμηνη διάρκεια.

Δωρεάν στειρώσεις, σήμανση (microchip) και καταχώρηση στο Μητρώο Δεσποζόμενων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Κιλκίς έχουν τη δυνατότητα να κάνουν για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς:

– οι κτηνοτρόφοι που επιθυμούν να στειρώσουν μέχρι και τρία (3) θηλυκά ποιμενικά σκυλιά

– οι ιδιοκτήτες ειδικών κατηγοριών (μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνες, πολύτεκνες οικογένειες και ΑμεΑ με ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας 67%) που επιθυμούν να στειρώσουν μέχρι και έναν (1) σκύλο.

Έκπτωση 50% στο πρόγραμμα δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς για τις προαναφερθείσες παροχές έχουν:

– οι κτηνοτρόφοι που επιθυμούν να εντάξουν στο πρόγραμμα άνω των τριών (3) ποιμενικών θηλυκών ή αρσενικών σκύλων

– οι ιδιοκτήτες των προαναφερθεισών ειδικών κατηγοριών που έχουν άνω του ενός (1) σκύλου και επιθυμούν να εντάξουν περισσότερα θηλυκά ή αρσενικά σκυλιά

– οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς που έχουν μέχρι έναν (1) σκύλο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα διαχείρισης δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και να υποβάλουν αίτηση στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του Δήμου Κιλκίς προσκομίζοντας κατά περίπτωση τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

-υποβολή αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης βάσει του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 για την κατοχή του ζώου με συνημμένη φωτοτυπία της ταυτότητας του ιδιοκτήτη.

Η αίτηση προσφέρεται από την υπηρεσία και αναφέρει ότι ο αιτών δέχεται την καταχώρηση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς στο Μητρώο Δεσποζόμενων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Κιλκίς στο όνομα του ιδίου

– βεβαίωση μόνιμης κατοικίας

– πρόσφατη δήλωση ΟΣΔΕ και Ε1, μητρώο των ζώων εκμετάλλευσης για τους κτηνοτρόφους)

-πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τις μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες

– απόφαση ΚΕΠΑ ποσοστού αναπηρίας για ΑμεΑ

– αποδεικτικό αποπληρωμής ποσού που αντιστοιχεί στο 50% του κόστους των κτηνιατρικών εργασιών (εφαρμογή ηλεκτρονικής σήμανσης, καταχώρηση και στείρωση) βάσει των συμβασιοποιημένων ποσών στο Ταμείο του Δήμου.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής (τηλ. επικοινωνίας 23413 52244, Βικτωρία Γούναρη 23413 52243 Μιλτιάδης Ούλιος) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της εβδομάδας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top