Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Πρόβλημα με τη μεταφορά μαθητών από τη Διαλογή (VIDEO)

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Πρόβλημα με τη μεταφορά μαθητών από τη Διαλογή (VIDEO)

Στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου τέθηκε το θέμα της μεταφοράς μαθητών από την περιοχή της Διαλογής προς το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Ελευθέριου Κορδελιού, καθώς τα παιδιά πρέπει να διασχίζουν σιδηροδρομικές γραμμές αλλά και την επικίνδυνη οδό Μοναστηρίου για να πηγαίνουν στο σχολείο. Τι αναφέρει στο GRtimes ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας Θανάσης Κοκονάς και τι απαντάει ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Σωτήρης Νικολαΐδης.

Αναγκασμένοι να διασχίζουν εκατοντάδες μέτρα, σιδηροδρομικές γραμμές, αλλά και την επικίνδυνη οδό Μοναστηρίου, είναι οι μαθητές της περιοχής της Διαλογής, για να πάνε στο 2ο και 3ο Γυμνάσιο του Ελευθέριου Κορδελιού.

Μέχρι πέρυσι, τη μεταφορά των συγκεκριμένων μαθητών έκανε ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, ωστόσο φέτος, καθώς οι ανάγκες άλλαξαν, τα διαθέσιμα λεωφορεία του δήμου και οι οδηγοί δεν επαρκούν για το συγκεκριμένο δρομολόγιο.

Το θέμα συζητήθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, με τον δημοτικό σύμβουλο, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας Θανάση Κοκονά, να μεταφέρει σχετικές καταγγελίες γονέων και μαθητών, θέτοντας θέμα επικινδυνότητας και ζητώντας από τη διοίκηση του δήμου να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Όπως δήλωσε στο GRTimes ο κ. Κοκκονάς, εφόσον το ζήτημα αφορά μετακίνηση μαθητών που διασχίζουν εθνική οδό και σιδηρόδρομο και αφού πρόκειται για μετακίνηση εντός των ορίων του δήμου, η αντιδημαρχία Παιδείας οφείλει να παρέμβει, εξασφαλίζοντας την ασφαλή τους μετακίνηση από και προς το σχολείο, ασχέτως της απόστασης οικίας – σχολείου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σχετικό αίτημα μπορεί να καταθέσει και ο διευθυντής του σχολείου – σε συνεννόηση με την αντιδημαρχία – ο οποίος οφείλει να φροντίζει για την ασφαλή μετάβαση και αποχώρηση των μαθητών.

“Για αυτό και κάνουν και τη μεταφορά των μαθητών στο 4ο Λύκειο δίπλα στο αστυνομικό Μέγαρο. Εκεί την κάνουν τη μεταφορά και ας μην καλύπτεται η απόσταση. Έτσι πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι παιδιά γυμνασίου και έχουν να πάνε και δύο χρόνια σχολείο” σημείωσε ο κ. Κοκονάς.

Ανέφερε ακόμη ότι περιμένει απάντηση από τον αντιδήμαρχο Παιδείας, τόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα όσο και για άλλα που αφορούν στη λειτουργία σχολείων, ενώ όπως είπε, αύριο θα επισκεφτεί το 2ο και 3ο Γυμνάσιο για ενημερωθεί λεπτομερώς για το πόσους μαθητές αφορά το θέμα και γιατί δεν προβλέφθηκε μέχρι τώρα η μεταφορά τους.

Σωτήρης Νικολαϊδης, αντιδήμαρχος Παιδείας: Με προτεραιότητα η μεταφορά των μαθητών

Κληθείς να σχολιάσει το πρόβλημα, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, Σωτήρης Νικολαΐδης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η συγκεκριμένη απόσταση από τη Διαλογή μέχρι το 2ο και 3ο Γυμνάσιο είναι μικρή και αφορά μαθητές Γυμνασίου και όχι Δημοτικού.

Επισήμανε πως τη μετακίνηση των μαθητών την έκανε ο δήμος μέχρι πέρυσι με τα πούλμαν, ωστόσο με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πολλοί οδηγοί και πολλά πούλμαν, μπαίνουν προτεραιότητες και γίνονται τα πιο μακρινά δρομολόγια, όπως η μεταφορά των μαθητών από τη Διαλογή προς το ΕΠΑΛ Ευόσμου.

Όπως είπε ο κ. Νικολαΐδης, με βάση τη νομοθεσία, η Περιφέρεια δικαιολογεί διάθεση οχημάτων, για τα μεν δημοτικά πάνω από τα 1200 μέτρα, για τα Γυμνάσια πάνω από 3χλμ και για τα Λύκεια πάνω από 5χλμ, εκτός όμως των περιπτώσεων όπου υπάρχουν εμπόδια. “Ξέρετε πολύ καλά, όταν υπάρχει φυσικό εμπόδιο, γραμμές κτλ, μπορούν να κάνουν οι διευθυντές στην Περιφέρεια αίτημα και κατ` εξαίρεση μπορεί η Περιφέρεια να στείλει ακόμη και ταξί, παρόλο που η απόσταση είναι μικρή. Όμως οι διευθυντές δεν μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν το αίτημα” ανέφερε.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας δεν προβλέπεται πουθενά στη νομοθεσία υποχρέωση του δήμου για μεταφορά μαθητών, παρόλα αυτά αν διέθετε περισσότερους οδηγούς και οχήματα (σήμερα διαθέτει 3 οδηγούς και 3 λεωφορεία), θα το έκανε ευχαρίστως.

“Και πάλι αν υπήρχε μια ελαστικότητα στο ωράριο των σχολείων και δεν ξεκινούσαν όλα 8.30πμ, αλλά κάποια, πχ τα δημοτικά στις 9πμ, θα μπορούσαμε να κάνουμε επιπλέον δρομολόγια. Αλλά αυτό είναι θέμα της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι μέχρι πέρυσι η συγκεκριμένη μετακίνηση γινόταν απρόσκοπτα, ωστόσο φέτος, καθώς αυξήθηκαν τα παιδιά στο 4ο Λύκειο πάνω από την Περιφερειακή, έπρεπε να καλυφθεί πρώτα η συγκεκριμένη ανάγκη.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ