Δήμος Θεσσαλονίκης: Συνεχίζεται ο “πονοκέφαλος” με τις φτελιές της Τσιμισκή που προσβλήθηκαν από το σκαθάρι (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δήμος Θεσσαλονίκης: Συνεχίζεται ο “πονοκέφαλος” με τις φτελιές της Τσιμισκή που προσβλήθηκαν από το σκαθάρι (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Φθινοπωρινό τοπίο θυμίζει η οδός Τσιμισκή, με τις φτελιές να έχουν χάσει το φύλλωμα τους λόγω του εντόμου Galeruca luteola το οποίο αποδεκατίζει τα συγκεκριμένα δέντρα, δημιουργώντας εκτός άλλων και σημαντική όχληση σε κατοίκους και επιχειρήσεις της περιοχής. Τι δηλώνει στο GRTimes ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος.

Σε έναν διαρκή “πονοκέφαλο” για τον δήμο Θεσσαλονίκης έχει εξελιχθεί το πρόβλημα με την προσβολή των δεκάδων φτελιών της οδού Τσιμισκή, από το φυλλοφάγο σκαθάρι Galeruca luteola. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, το συγκεκριμένο έντομο πολλαπλασιάζεται με πολύ μεγάλους ρυθμούς, με τις κάμπιες του αλλά και τα πλήρη έντομα να γεμίζουν πεζοδρόμια και να μπαίνουν ακόμη και σε καταστήματα και οικίες.

Την ίδια στιγμή τα φαγωμένα φύλλα από τα δέντρα, πέφτουν διαρκώς απογυμνώνοντας τα δέντρα, με τα συνεργεία καθαριότητας του δήμου να μην προλαβαίνουν να καθαρίζουν.

Το πρόβλημα αν και χρόνιο, εντάθηκε τα τελευταία χρόνια καθώς με τους ήπιους χειμώνες οι πληθυσμοί του εντόμου πολλαπλασιάστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να νεκρώνουν και πολλά δέντρα, τα οποία έχουν αρχίσει να κόβονται και να αντικαθίστανται με πιο ανθεκτικά είδη, όπως κελτίδες.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης προσπάθησε με διάφορους τρόπους να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, τοποθετώντας πχ βιολογική κολλώδη ουσία στους κορμούς των δέντρων, ωστόσο το μόνο που κατάφερε ήταν να περιορίσει απλά το πρόβλημα. Το γεγονός ότι πρόκειται για δέντρα εντός πυκνού αστικού ιστού, καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε χρήση χημικών εντομοκτόνων που θα έδιναν άμεση λύση.

Ε.Θεοτοκάτος: Πολυδιάστατο το πρόβλημα – Δεν μπορούμε να κόψουμε όλα τα δέντρα

Για ένα σύνθετο πρόβλημα για το οποίο ο δήμος προσπαθεί να βρει την πλέον σωστή και επιστημονικά τεκμηριωμένη λύση, έκανε λόγο μιλώντας στο GRTimes ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος.

Όπως είπε, φέτος έχουν κοπεί μέχρι στιγμής 41 φτελιές από την Τσιμισκή, αριθμός πολύ μεγάλος. “Αυτά που ήταν ξερά, σάπια ή επικίνδυνα κόπηκαν και θα μπορέσουμε να τα αντικαταστήσουμε. Δεν είναι δυνατόν όμως να κόψουμε όλα τα δέντρα. Ούτε τις λεύκες που δημιουργούν πρόβλημα μπορούμε να τις ξεριζώσουμε όλες και να φυτέψουμε νέα δέντρα που θα είναι και πιο μικρά. Θα απογυμνωθεί η πόλη μας, δεν θα έχουμε οξυγόνο. Πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως η Διεύθυνση Καθαριότητας καθαρίζει δύο φορές την εβδομάδα τα πεζοδρόμια της Τσιμισκή για να είναι σε καλή κατάσταση και πως δεν μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω σε αυτό το επίπεδο καθώς η πόλη έχει ανάγκες και αλλού. Αναφέροντας πως οι πληθυσμοί του εντόμου είναι πολύ μεγάλοι και δεν μπορούν να ελεγχθούν, υπογραμμίζει πως δεν μπορεί να βρεθεί από τους επιστήμονες κάποια άλλη ορθή και παράλληλα νόμιμη λύση και για αυτό όπως είπε, είναι σε συνεννόηση με δασολόγους και άλλους καθηγητές πανεπιστημίου προκειμένου σταδιακά να αντικατασταθούν οι φτελιές με δέντρα που δεν είναι τόσο ευκολοπρόσβλητα.

“Θέλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για ότι κάνουμε θέλω να έχουμε και την επιστημονική τεκμηρίωση ότι πραγματικά κάνουμε το σωστό. Και το ίδιο κάνουμε και με τα επικίνδυνα δέντρα τα οποία πρώτα κοιτάμε να μην κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή και μετά, αν μπορούμε να τα σώσουμε, το κάνουμε. Δεν μπορούμε να φτάσουμε σε σημείο να κόψουμε τα μισά δέντρα και να τα ανανεώσουμε όλα” δήλωσε ο κ. Θεοτοκάτος.

Διαβάστε επίσης: Αμέτρητες οι κάμπιες σε δέντρα της οδού Τσιμισκή (VIDEO)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top