Διοικητής Νοσοκομείου Σερρών: Εμείς είχαμε ΜΕΘ για τους ασθενείς από Δράμα

Διοικητής Νοσοκομείου Σερρών: Εμείς είχαμε ΜΕΘ για τους ασθενείς από Δράμα

«Ελπίζουμε να μη φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε αεροδιακομιδές», αναφέρει στο GRTimes, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, κ. Νικόλαος Φαρμάκης, σημειώνοντας ότι οι Σέρρες διέθεταν χθες κενές κλίνες ΜΕΘ για να φιλοξενήσουν τους τρείς ασθενείς που αεροδιεκομίστηκαν από τη Δράμα στην Αθήνα. Τα δεδομένα σήμερα το πρωί στο Νοσοκομείο Σερρών ήταν διαφορετικά. Η διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ μειώθηκε, ενώ σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών κ. Βαγγέλη Παπαμιχάλη, η ανάγκη για πρόσληψη προσωπικού είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Αισιόδοξος εμφανίζεται ο Δήμαρχος Σερρών, κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, αναφέροντας στο GRTimes.gr ότι παρατηρείται μία επιπεδοποίηση στην επιδημιολογική εικόνα της πόλης.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη 

Σε πολύ συχνή επικοινωνία βρίσκονται οι διοικητές των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας, αφού, όπως αναφέρει στο GRTimes.gr, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, κ. Φαρμάκης, πραγματοποιείται ενημέρωση τρεις φορές την ημέρα για τη διαθεσιμότητα των νοσoκομείων σε κλίνες ΜΕΘ και κλίνες Covid-19.

«Επικοινώνησα χθες το πρωί, πριν την αεροδιακομιδή των τριών ασθενών, με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου της Δράμας, ενημερώνοντας ότι το νοσοκομείο των Σερρών, μπορεί να φιλοξενήσει ασθενείς στις ΜΕΘ. Εμείς, οι Διοικητές των νοσοκομείων, ανταλλάσσουμε τα στοιχεία αυτά, τρεις φορές την ημέρα. Δεν ξέρω γιατί αποφάσισαν να στείλουν τους ασθενείς στην Αθήνα. Εμείς είχαμε τη δυνατότητα και μάλιστα σήμερα φιλοξενήσαμε ασθενείς από τη Δράμα», αναφέρει ο κ. Φαρμάκης.

Χθες, την ώρα της αεροδιακομιδής των ασθενών από τη Δράμα, το νοσοκομείο των Σερρών, είχε δύο κενές κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Φαρμάκης, έχουν αναπτυχθεί άλλες τρεις κλίνες ΜΕΘ σε άλλους χώρους του νοσοκομείου, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο. Ταυτόχρονα, το νοσοκομείο είχε 35 κενές κλίνες Covid-19.

«Από τις 14 κλίνες ΜΕΘ, οι 12 ήταν κατειλημμένες, ωστόσο έχουμε αναπτύξει και άλλες τρεις κλίνες Covid-19, σε άλλους χώρους του νοσοκομείου, όπως για παράδειγμα στα χειρουργεία. Ακόμη, από τις 160 κλίνες Covid-19, οι 35 ήταν κενές. Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε μία αυξητική τάση των κενών κλινών, οι Σέρρες ακόμη αντέχουν. Σήμερα, σημειώθηκε μικρότερη διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ σε σχέση με χθες, διότι δεχτήκαμε ασθενείς από τη Δράμα», αναφέρει ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας ότι αναμένεται η πρόσληψη περίπου 55 νοσηλευτών και τραυματιοφορέων, ενώ τονίζει την ενίσχυση και τη βοήθεια των Κέντρων Υγείας.

*Να σημειωθεί, ότι το GRTimes.gr, έκανε επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας, προκειμένου να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο επιλέχθηκαν τα νοσοκομεία των Αθηνών, αφού υπήρχαν κενές κλίνες ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες.

Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών: Κι εγώ που δε γνωρίζω από αναπνευστήρα, θα μάθω!

Ο Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών στις Σέρρες, και νευρολόγος στο Νοσοκομείο Σερρών, κ. Βαγγέλης Παπαμιχάλης, μιλώντας στο GRTimes.gr, περιγράφει τη σημερινή κατάσταση στο Νοσοκομείο των Σερρών, τονίζοντας την ανάγκη για πρόσληψη έξτρα προσωπικού, καθώς, όπως αναφέρει, η λογική της ανακύκλωσης του προσωπικού οδηγεί στην καταστροφή:

«Σήμερα το πρωί ήταν κατειλημμένα 13 κρεβάτια από τα 14. Το ένα που απέμεινε, ενημερώθηκα ότι ήταν κρατημένο για να διασωληνωθεί περιστατικό από τις Σέρρες. Η Διοίκηση αναφέρει ότι έχουν αναπτυχθεί τρείς κλίνες ΜΕΘ στα χειρουργεία, όμως δεν υπάρχει προσωπικό για να τις δουλέψει. Ανοίγουμε κρεβάτια χωρίς προσωπικό. Εννοείται ότι δεν θα αφήσουμε τους ασθενείς στη μοίρα τους! Θα περιθάλψουμε τα περιστατικά! Κι εγώ που δε γνωρίζω από αναπνευστήρα θα μάθω. Αλλά δεν είναι λογική αυτή ενός κράτους. Δεν έγινε σεισμός, για να πούμε ότι δεν το περιμέναμε. Έγινε lockdown για να θωρακίσουμε το ΕΣΥ και δεν έγινε τίποτα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ζήτησαν από την 4η ΥΠΕ να πάει παθολόγος από το νοσοκομείο μας στο νοσοκομείο της Δράμας»

Ο κ. Παπαμιχάλης, αναφέρει ότι παρ’ όλο που το Νοσοκομείο Σερρών έχει ανάγκη από παθολόγους, διότι η διαθεσιμότητα είναι οριακή, η 4η ΥΠΕ ζήτησε να μεταβεί παθολόγος από τις Σέρρες στη Δράμα:

«Ζητούν από ένα νοσοκομείο το οποίο είναι οριακά από άποψη προσωπικού, να δώσει παθολόγο στη Δράμα, αντί να προσλάβουν έναν έξτρα. Αυτή λογική ενός κράτους δεν είναι. Υπήρξε έγκριση 58 ατόμων επικουρικού προσωπικού. Στο δικό μας νοσοκομείο θα έρθουν 45 άτομα. Οι 35 είναι νοσηλευτές και οι άλλοι, νομίζω, τραυματιοφορείς. Το προσωπικό αυτό όμως, έχει σύμβαση ενός έτους. Δηλαδή, θα καλυφθούν κατά κάποιον τρόπο οι άμεσες ανάγκες, και μετά θα αφήσουν ξανά το νοσοκομείο στη μοίρα του!», αναφέρει ο κ. Παπαμιχάλης.

Δήμαρχος Σερρών: Οι δομές υγείας είναι πιεσμένες, αλλά βλέπουμε μειωμένα κρούσματα.

Ο Δήμαρχος Σερρών, κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, εκτιμά, μιλώντας στο GRTimes.gr, ότι δε θα χρειαστεί, στο κοντινό μέλλον τουλάχιστον, η αεροδιακομιδή ασθενών σε άλλους νομούς.

«Οι δομές υγείας, όντως, είναι πιεσμένες, ωστόσο θέλω να πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο να πραγματοποιούμε αεροδιακομιδές, διότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι αντέχουμε ακόμη. Προφανώς, υπάρχει σχέδιο για τη μεταφορά ασθενών, εάν χρειαστεί, σε άλλες δομές υγείας, αλλά το ζητούμενο είναι να αντέξει συνολικά το ΕΣΥ. Στη φάση που βρισκόμαστε, περιοχές επιβαρυμένες, ανακουφίζονται από άλλες περιοχές. Το ζήτημα είναι να αντέξουμε συνολικά», λέει χαρακτηριστικά.

Την ώρα που η υπόλοιπη χώρα ήταν υπό περιορισμούς, πολίτες από γειτονικούς νομούς διασκέδαζαν στις Σέρρες

Ο κ. Χρυσάφης, υπενθυμίζει ότι οι Σέρρες, βίωσαν μία έκρηξη κρουσμάτων, εξαιτίας της μετακίνησης των πολιτών από άλλους νομούς. Αναφέρει ότι, την περίοδο που όλη η χώρα ήταν υπό κάποιους περιορισμούς, οι Σέρρες εξαιρούνταν από αυτούς, αφού όταν η εστίαση στην υπόλοιπη Ελλάδα έκλεινε στις 00:00, οι Σερραίοι διασκέδαζαν μέχρι πρωίας. Έτσι, πολίτες από γειτονικούς νομούς, επισκέπτονταν τις Σέρρες για να απολαύσουν τη νυχτερινή ζωή:

«Τα μέτρα, έπιασαν τόπο. Είμαστε στην 3η εβδομάδα του lockdown και ξεκινούν να φαίνονται τα αποτελέσματα. Βλέπουμε μία σχετική ομαλοποίηση. Τα κρούσματα μειώνονται. Οι πολίτες τηρούν τα μέτρα και οι φορείς κάνουν τη δουλειά τους. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Σέρρες ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή, έγινε ξαφνικά μία έκρηξη κρουσμάτων. Την ώρα που όλη η χώρα εφάρμοζε συγκεκριμένα μέτρα, οι Σέρρες δέχονταν πολίτες από διάφορες περιοχές οι οποίοι έρχονταν να απολαύσουν την νυχτερινή ζωή, διότι εδώ επιτρεπόταν. Η μετακίνηση των πολιτών προς τις Σέρρες ήταν η βασική αιτία της αύξησης των κρουσμάτων».

Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, είναι το στοίχημα της ζωής

Ο κ. Χρυσάφης, κλείνοντας, εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην επιστημονική κοινότητα, ενώ θεωρεί ότι τα λάθη του παρελθόντος μπορούν να αποτελέσουν πυξίδα για τις ορθές αποφάσεις του μέλλοντος:

«Θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα. Αν οι επιστήμονες κρίνουν ότι θα πρέπει να έχουμε ακόμη μια εβδομάδα περιορισμό, τότε αυτό είναι το καλύτερο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Φυσικά και υπάρχουν οικονομικές επιπτώσεις ,αλλά το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, είναι το στοίχημα της ζωής», λέει χαρακτηριστικά.

«Νομίζω υπάρχει εμπειρία από την προηγούμενη κατάσταση. Η εμπειρία αυτή είναι το όπλο αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις για το μέλλον. Δεν πρέπει να διακινδυνέψουμε την προσπάθεια με πρόσκαιρες λύσεις. Χρειαζόμαστε μόνιμες λύσεις για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ριζικά», τονίζει κλείνοντας.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ